Hur man torkar frukt hemma

Bananer, jordgubbar, äpplen, persikor, kiwi, mango, fikon och plommon. Du kan torka alla dessa frukter hemma för att göra läckra och näringsrika tilltugg och snacks. Är du redo att prova själv?
Hur man torkar frukt hemma
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2022

Det finns många fördelar med att torka frukt hemma. Torkad  frukt ger oss mängder av de vitaminer, mineraler och fibrer som finns i färsk frukt, men i mer koncentrerade mängder. Samtidigt, genom att vi tar bort vattnet, blir torkad frukt en energirik mat och ett idealiskt mellanmål som en ersättning till godis. Så varför inte ta reda på hur du torkar frukt hemma?

Tack vare sin ringa storlek och vikt kan man ta med torkad frukt var som helst, vilket gör det till ett bra val för frukost, mellanmål eller energigivande snacks. Dessutom kan du äta det som det är, eller så kan du blanda ner dem i olika recept: müsli, sallader, yoghurt med mycket mera. Du kan även använda torkad frukt i efterrätter och hemlagat godis.

Idag finns många sorter tillgängliga att köpa i affären. Ibland kan de dock vara rätt dyra eller vara fulla av andra ingredienser som socker, olja, sulfiter eller andra konserveringsmedel.

Så om du vill äta det ofta är det en bra idé att utföra hela processen hemma. Det är enkelt och passar för alla nivåer av skicklighet i köket. Dessutom har du med denna metod koll på kvaliteten på ingredienserna. Vidare är det en idealisk aktivitet att göra med barn.

Vad du ska tänka på innan du torkar frukt hemma

När du gör hemmagjord torkad frukt beror resultatet på många variabler utöver de ingredienser som du använder eller hur du utför alla steg. När du torkar frukt hemma, tänk på några av de saker som vi tar upp nedan.

Frukttyp

Man kan torka många typer av frukt. Men var och en behöver sin egen anpassning av processen, eftersom vissa innehåller mer vatten än andra och därför tar längre tid att torka. Detta är t.ex. fallet med jordgubbar och andra bär.

Därför är det bäst att arbeta gruppvis och torka varje typ av frukt separat. Om tiden inte räcker till, eller om du vill göra allt på en gång, behöver du bara vara mer uppmärksam under torkningen och ta bort de som torkar snabbare.

skål med jordgubbar
Jordgubbar har ett högt vatteninnehåll vilket gör att torkningsprocessen tar längre tid.

Storleken

Hur du skär frukten avgör den tid som det tar att torka den och även den slutliga konsistensen. Ju tunnare du skär bitarna, desto snabbare torkar de och desto krispigare blir de.

Tid när du torkar frukt hemma

Som vi redan har nämnt är det att torka frukt inte komplicerat, men det tar lite tid. Oavsett vilket system du väljer och vilken temperatur du använder, ju fler timmar som går, desto mer vatten förlorar de.

Temperatur

Att arbeta med högre temperaturer förkortar hela processen avsevärt, men ökar också risken för att dina fruktbitar blir rostade, kokta eller bränns vid. Och det är inte resultatet du är ute efter när du torkar frukt. Dessutom är förlusten av vissa vitaminer också högre.

Pris

Ibland kan marknadspriset på torkad frukt vara lite högt. Och om man äter dessa godbitar ofta kan det bli en betydande veckokostnad.

Fördelen med att göra dem själv är att den slutliga kostnaden för hela processen är lägre – särskilt om du torkar frukt från din egen trädgård. Mycket av framgången beror på råvaran, så vi rekommenderar att du väljer färsk frukt av hög kvalitet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Torkad frukt stärker ben & bekämpar trötthet

Tillgängliga metoder för att torka frukt hemma

Att torka mat är en av de äldsta och mest använda konserveringsmetoderna. Man kan göra det genom processer som respekterar den ursprungliga maten och med ett slutresultat som bevarar dess ursprungliga form, färg och smak.

Idag har procedurerna utvecklats mycket, men vissa av teknikerna är lätta att utföra hemma. Du behöver inta stora verktyg eller specifika apparater, dock kan processen kräva lite tålamod.

Hur du torkar frukt hemma i ugnen

För att torka frukt i ugnen, lägg frukterna på samma typ av plåt eller långpanna som du använder till annan bakning. Det är mycket praktiskt att fodra dem med bakplåtspapper så att de går lättare att ta bort från plåten efter torkningen.

Till att börja med, skölj frukterna väl, var noga med att inte förstöra dem. Ta sedan bort skalet vid behov, samt frön och stjälkar. Skär i bitar eller skivor av liknande storlek och lägg dem på plåtarna på så sätt att du lämnar lite mellanrum mellan dem.

Värm ugnen till mellan 40 och 60 °C och sätt in plåtarna i ugnen. Om ugnen har varmluft är det bäst att använda den funktionen. Öppna annars luckan då och då för att avlägsna fukt.

Den ungefärliga tiden för att uppnå ett bra resultat är mellan 6 och 10 timmar. Detta beror dock mycket på vilken typ av frukt du har, hur du har skurit den och den slutliga konsistensen du vill uppnå.

Hur man torkar frukt hemma i en mikrovågsugn

Detta är den snabbaste metoden och är jättebra när du har lite tid och ändå vill torka frukt. Det kräver dock mer uppmärksamhet då det också är stor risk att bränna frukten av misstag.

Som i föregående process, välj ut och skölj din önskade frukt. Skär den i halvor eller tunna skivor om det är större frukter (persikor, äpplen, päron).

Lägg dem i en form som tål att köra i mikron. Du måste fördela dem i fatet så att de inte ligger tätt ihop. Var också noga med att inte blanda olika sorters frukt. Det är mycket bättre att torka dem separat.

Ställ in tiden på ca. 30 till 45 minuter på avfrostningsfunktionen. På så sätt är det lättare att förhindra att de blir brända. Men glöm inte att vara uppmärksam.

Den mest traditionella metoden: Att torka frukt i solen

Detta är det äldsta sättet att torka frukt och det ger ett mycket välsmakande resultat. Kontrollen över slutresultatet är dock komplicerad eftersom det beror mycket på klimatförhållandena.

För att göra detta, förbered frukten som ovan och lägg dem på en bricka. Täck den med ett fint myggnät för att undvika kontakt med insekter och andra djur. Placera den sedan någonstans på balkongen, terrassen eller trädgården där den får direkt solljus och är väl ventilerad.

Den idealiska temperaturen är runt 30 °C och du bör vända frukterna var 12:e timme. I det här fallet kan det ta mellan 2 och 5 dagar att torka. På natten rekommenderar vi att du tar in frukten i huset.

Hur man förvarar torkad frukt

Att torka färsk frukt är en metod för att förlänga hållbarheten på den. När processen är klar och frukterna är väl lagrade kan de hålla sig i veckor eller månader i gott skick. För detta ändamål har National Center for Home Food Preservation gjort följande rekommendationer:

  • Innan förvaring är det viktigt att låta frukten svalna helt. Frukter som fortfarande är varma avger fukt vilket främjar uppkomsten av mögel.
  • Packa den torkade frukten i rena, torra behållare. De lämpligaste behållarna är glas, plast eller fryspåsar. Ett annat bra alternativ är vakuumförpackning.
  • Fyll behållarna med frukten, men utan att krossa bitarna. Om mängden är stor är det att föredra att dela upp frukten i flera separata behållare. Kom ihåg att varje gång de öppnas kan luft och fukt skada innehållet.
  • Förvara i ett torrt, mörkt och svalt utrymme. Under dessa förhållanden varierar hållbarheten mellan 4 månader och 1 år.
  • Kontrollera då och då så att inte fukt eller mögel ansamlats. Om de verkar mögliga bör du kassera dem.
torkar frukt hemma: fikon
Att torka frukt förlänger deras hållbarhet, men du bör vara noga med hur du förpackar och förvarar den.

Viktiga faktorer för att framgångsrikt kunna torka frukt

Att torka frukt hemma är enkelt och du får en kvalitetsprodukt till ett överkomligt pris. Förutom att de är goda är de hälsosamma och ger dig energi när du behöver ett tillskott. Det är dock viktigt att tänka på att de inte ersätter de rekommenderade dagliga portionerna frukt.

Innan du börjar, kom ihåg att skölja och torka frukten och skära alla i samma storlek (antingen i halvor eller skivor). Vissa av dem, som päron eller äpplen, kan mörkna något vid torkning. För att undvika detta kan du spraya dem med lite citronsaft.

Det är viktigt att inte glömma bort dem och titta till dem då och då under torkningen för att förhindra att de blir brända. Om de inte torkar jämnt, vänd dem då och då.

Med de metoder vi berättat om här kan du göra torkad frukt hemma utan problem. Men om detta är något som du gillar så mycket att de är en del av din dagliga kost kan det vara en bra idé att investera i en specifik apparat för att torka mat hemma.

Kom ihåg att slutresultatet är en fråga om tid, luftfuktighet och temperatur. Det är lätt att göra några misstag i början, men låt dig inte bli avskräckt! Med lite tålamod och erfarenhet av tekniken kommer du snabbt att lära dig torka frukt hemma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • National Center for Home Food Preservation. Drying. Packaging and storing dried foods.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.