Så kan du hålla vikten med åldern – 6 tips

Ämnesomsättningen saktar ner ju äldre vi blir, och andra problem börjar dyka upp, vilket gör det lättare att gå upp i vikt med åldern.
Så kan du hålla vikten med åldern – 6 tips

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det verkar som att det är oundvikligt att man går upp i vikt när man blir äldre. Men det finns rekommendationer man kan följa som gör det möjligt att hålla vikten med åldern.

Följ våra tips för att inte lägga på dig de där extra kilona, behålla hälsan och få bättre livskvalitet.

Tips för att hålla vikten med åldern

1. Ät flavonoider

Ät flavonoider för att hålla vikten med åldern

Många studier har visat att om vi äter mycket flavonoider hjälper det att hålla vikten, och till och med att gå ned lite grann.

Flavonoider får du i dig från följande livsmedel:

  • Blåbär
  • Jordgubbar
  • Körsbär
  • Vindruvor
  • Bär
  • Te
  • Äpplen
  • Lök
  • Purjolök
  • Broccoli

För att få i dig tillräckligt med flavonoider räcker det med endast en liten mängd av någon av dessa frukter och grönsaker vid varje måltid.

2. Undvik stillasittande

Det är väldigt viktigt att du inte har en stillasittande livsstil. Eftersom ämnesomsättningen saktar ned med åldern blir det lättare att man ökar i vikt.

För att hålla vikten med åldern är det därför viktigt att man är så aktiv som möjligt. Du bör regelbundet utföra någon typ av fysisk aktivitet. Det räcker även med lågintensiv motion, det viktiga är att du håller en konstant rytm.

Fysisk aktivitet gör dig starkare och dina muskler och leder kommer att kännas yngre. Så det minskar effekten av åldrandet. Enligt nya studier räcker det med små, 10-minuters träningspass tre gånger om dagen för att du ska uppnå samma resultat som om du tränar ihållande 30 minuter om dagen.

Börja i dag, och tänk även på vardagsmotionen – det är mycket bättre att ta trapporna än hissen.

3. Håll sinnet aktivt

Håll sinnet aktivt

När vi åldras börjar minnet normalt försvagas. För att undvika det rekommenderas hjärnstimulerande aktiviteter som håller sinnet aktivt. Det kan vara bland annat daglig läsning, korsord, schack eller sudoku.

Dessa hjälper till att hålla minnet och koncentrationen vid god hälsa.

Det är viktigt med aktiviteter som håller sinnet vaket och aktivt för att det även hjälper till att motverka stress och depression. Som följd hjälper det dig att förbättra livskvaliteten, hälsan och även att hålla vikten med åldern.

4. Glöm dieter

Vill du hålla vikten med åldern, tänk på att de flesta dieter som går ut på minskat kaloriintag kan vara kontraproduktiva. Vad de gör i grund och botten är att permanent minska din ämnesomsättning. Det beror på att kroppen känner minskningen av kalorier, och reagerar genom att lagra de kalorier den har genom att minska förbränningen av dem.

Så går man ofta på lågkaloridieter löper man risken att permanent minska ämnesomsättningen. Funderar du på att gå på en diet på under 1,200 kalorier ska du veta att det inte är att rekommendera. Det kan resultera i att du förlorar kroppsvävnad som inte är fettvävnad, som till exempel muskelvävnad.

5. Ha koll på hälsan

Gör regelbundna hälsokontroller

Det är även viktigt att du regelbundet går på hälsokontroller. Med åldern kan även andra problem komma, som högt blodtryck och benskörhetDessa besvär kan begränsa dig när du tränar. Så tänk på att ha bra koll på hela din hälsa.

6. Vänta inte tills imorgon

Skjut inte upp dessa goda vanor till imorgon, du kan ju börja redan i dag. Du borde inse hur viktigt det är att du tar hand om dig själv, och inte vänta på att problem och besvär börjar dyka upp.

Börja så snart du bara kan. På så vis kommer du se att du nog blir äldre, men att du kan hålla vikten med åldern, och din goda hälsa håller i sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wadden, T. A., Foster, G. D., Letizia, K. A., & Mullen, J. L. (1990). Long-term effects of dieting on resting metabolic rate in obese outpatients. Jama264(6), 707-711.
  • Lee, I. M., Djoussé, L., Sesso, H. D., Wang, L., & Buring, J. E. (2010). Physical activity and weight gain prevention. Jama303(12), 1173-1179.
  • Blair, S. N., LaMonte, M. J., & Nichaman, M. Z. (2004). The evolution of physical activity recommendations: how much is enough?. The American journal of clinical nutrition79(5), 913S-920S.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.