7 tips för att skydda dina ben och förebygga osteoporos

För att bibehålla starka och friska ben måste du äta mat med mycket kalcium, och även få i dig tillräckligt med vitamin D, eftersom det är viktigt för att kunna absorbera kalcium ordentligt. Lär dig mer i den här artikeln!
7 tips för att skydda dina ben och förebygga osteoporos

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ditt skelettsystem är en komplex struktur som ansvarar för att bära vikten av din kropp och tillhandahålla stabilitet så att du kan röra dig normalt. Därför är det bra i god tid att vidta åtgärder som kan förebygga osteoporos, eller benskörhet. Benen spelar bland annat en viktig roll för att producera tillräckligt med röda och vita blodceller vilket förebygger uppkomsten av sjukdomar.

Problemet är att det finns gott om saker som kan försvaga benen och orsaka sjukdomar som påverkar din livskvalitet. Även om ålder är en av de vanligaste faktorerna har det även visat sig att benen kan påverkas av dålig kost, trauma eller genetiska problem.

Osteoporos är ett av de vanligaste problemen som drabbar benen. Det är en konsekvens av förlust av benmassa. Många riskerar att drabbas och kan även hålla på att utveckla det utan att veta om det. Problemet är att osteoporos inte visar sig med tydliga symptom och vanligtvis går obemärkt förbi fram tills att skadan redan är allvarlig.

Som tur är finns det många metoder för att behandla och förebygga osteoporos så att du kan undvika komplikationer eller oåterkallelig skada.

Idag vill vi dela med oss sju intressanta tips så att du kan börja skydda dina ben och förebygga osteoporos.

1. Konsumera mjölkprodukter

Benen behöver kalcium

Regelbunden konsumtion av mjölkprodukter är ett av de bästa sätten att stärka och skydda benen. De innehåller höga nivåer av kalcium – ett viktigt mineral för bildandet och stärkandet av skelettsystemet.

Först måste du dock slå fast om du har en intolerans mot laktos. Om så är fallet är såklart konsumtionen av dessa livsmedel istället skadligt.

2. Ät mer gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker är en utmärkt källa till kalcium och andra viktiga näringsämnen som hjälper till att bilda ben. De innehåller endast få kalorier och är rika på antioxidanter som hjälper till att minimera effekterna av fria radikaler.

Några av de bästa alternativen är:

3. Ät torkade frukter och nötter för att förebygga osteoporos

Det går att förebygga osteoporos

Även om mjölkprodukter är de mest välkända kalciumrika livsmedlen kan samma mineral även hittas i växtriket. Torkad frukt och vissa frön innehåller höga halter av detta näringsämne och även andra mineraler som är viktiga för benhälsan.

30 gram mandlar innehåller till exempel 75 mg kalcium medan 30 g sesamfrön innehåller 37 mg.

Du kan också få kalcium från:

 • Solrosfrön
 • Jordnötter
 • Nötter
 • Chiafrön

4. Glöm inte vitamin D

Även om kalcium är det viktigaste näringsämnet för bildandet av ben är det viktigt att komma ihåg att det bara absorberas när du har tillräckliga mängder vitamin DDet är därför viktigt att äta sådant som innehåller vitamin D och få minst 15-20 minuters solljus varje dag.

Undvik dock solen under de skadligaste tiderna på dagen, och kom ihåg att inte bränna dig.

5. Undvik cigaretter och alkohol

Sluta röka

Gifterna i cigaretter och alkoholhaltiga drycker är skadliga för din benhälsa och andra system i kroppen. För stort intag av dem påverkar dina reflexer och ökar risken för fall och potentiella frakturer.

Vidare ändrar de kroppens processer i koppling till rensning av blodomloppet, och kan leda till utvecklingen av allvarliga sjukdomar.

6. Få regelbunden träning

Fysisk träning är ett av de mest rekommenderade sätten att ta hand om din ben- och ledhälsa. Att ha ett regelbundet träningsschema, oavsett hur mycket tid du kan undvara om dagen, stärker benen, förebygger tidig försämring av brosket och minskar risken för skada.

Vissa övningar är faktiskt specifikt inriktade för att stärka benen och för att undvika förlust av benmassa.

7. Begränsa ditt sockerintag

Minska på sockret

Stort sockerintag och att dricka kolsyrade drycker ökar surhetsnivån i blodet och minskar bendensiteten. Socker och kolsyrat är väldigt surt för kroppen, så den tvingas använda sina mineralreserver för att balansera pH-värdet.

Eftersom kalcium omdirigeras till andra sysslor påverkar det avsevärt benen och tänderna. Avslutningsvis kan vi alltså säga att du genom att förbättra dina dagliga vanor – speciellt din kost – minskar risken för skelettproblem och kan förebygga osteoporos.

Prova våra rekommendationer för att själv upptäcka hur de förbättrar ditt välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • John A Sunyecz, “The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosis”, Ther Clin Risk Manag. 2008 Aug; 4(4): 827–836.
  • Li Tian, Xijie Yu, “Fat, Sugar, and Bone Health: A Complex Relationship”, Nutrients. 2017 May; 9(5): 506.
  • J Todd, R Robinson, “Osteoporosis and exercise”, Postgrad Med J. 2003 Jun; 79(932): 320–323.
  • Yoon V et al. “The effects of smoking on bone metabolism”, Osteoporos Int. 2012 Aug;23(8):2081-92. doi: 10.1007/s00198-012-1940-y. Epub 2012 Feb 21.
  • Katherine L Tucker et al. “Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women”Am J Clin Nutr. 2009 Apr; 89(4): 1188–1196.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.