Så kan du förhindra melasma

Melasma uppstår på grund av olika endogena och exogena faktorer, av vilka många kan undvikas genom hälsosamma vanor.
Så kan du förhindra melasma

Senaste uppdateringen: 04 april, 2022

Melasma är ett benignt problem som inte orsakar några andra symptom än estetiska förändringar. Det är dock en god idé att använda solskyddsmedel både för att förhindra att melasma uppstår och för att förhindra att det blir värre.

Att veta hur man förebygger och förhindrar melasma är en fråga som kan intressera många av våra läsare. Melasma (tidigare känt som kloasma) är ett mycket vanligt tillstånd. Det drabbar till stor del kvinnor från 20 års ålder och uppåt. Det består av uppkomsten av bruna fläckar på utsatta områden av huden, särskilt i ansiktet (kinder, panna, näsa och haka).

Det uppstår på grund av olika endogena och exogena faktorer, av vilka många kan undvikas genom hälsosamma vanor. Faktum är att förebyggandet av detta hudproblem till stor del bygger på att undvika de faktorer som kan utlösa sjukdomen. Hur kan vi göra detta?

Förhindra melasma: Kunskap är nyckeln

Som man kan läsa i en publikation av American Academy of Dermatology orsakar melasma inte ett symptom i sig, men det kan ge upphov till hudförändringar som kan vara obehagliga ur en estetisk synvinkel. Men för att kunna ingripa bör vi först fastställa dess ursprung. Låt oss titta på dess främsta orsaker och hur man kan förhindra det.

Genetik

Genetisk predisposition är en avgörande faktor för uppkomsten av melasma. Människor som har en släkting som har haft detta problem är mer benägna att få det själva. I dessa fall är det inte möjligt att ingripa, men grundläggande hudvård från tidig ålder kan hjälpa.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Viktiga aspekter av hudvård för ett nyfött barn

Solexponering och uppkomsten av melasma

En kvinna som tar på sig solkräm
Regelbunden applicering av solskyddsmedel är en av de mest effektiva åtgärderna för att minska risken för melasma.

Det är viktigt att använda solskyddsmedel och lägga sig till med goda vanor i solen för att förhindra att denna hudförändring inträffar (eller för att förhindra att den dyker upp igen efter behandling). I vardagliga situationer, som att gå på promenad, shoppa eller motionera utomhus, mottar vi en stor mängd ultraviolett strålning.

Denna exponering är tillräcklig för att orsaka melasma, påskynda hudens åldrande eller öka sannolikheten för att utveckla en variant av hudkarcinom. Om man inte använder skyddande krämer omedelbart efter att man ser tecken på denna typ av pigmentförändring, är sannolikheten mycket stor att melasman blir resistent mot behandling och blir kronisk.

Skydd mot solljus för att förhindra melasma

Av denna anledning rekommenderar experter daglig användning av ljusskyddande krämer, om möjligt med en solskyddsfaktor som är högre än 50. Du bör applicera krämen cirka 20 till 30 minuter före solexponering och därefter applicera var 4:e timme för att behålla den skyddande effekten.

I fall när det förekommer mycket friktion eller när man svettas rikligt är det bäst att applicera solskyddskrämen igen innan de rekommenderade 4 timmarna. Samma sak gäller när du simmar och badar. Kompakta solskyddsfoundations är de mest rekommenderade på grund av att de täcker så bra.

Dessa solskyddsmedel bör man kombinera med fysiska skyddsåtgärder. Vi kan använda oss av kepsar eller hattar, solglasögon med UV-filter eller helt enkelt stanna i skuggan.

Hormonella orsaker

Den hormonella faktorn kan man se tecken på vid uppkomsten av melasma under graviditeten (triggat av ökade progesteronnivåer) och användning av orala preventivmedel (under inverkan av ökade östrogennivåer). Hos män ser man det ibland vid användning av finasterid, som är ett läkemedel man använder för att behandla benign prostatahyperplasi (BPH) och androgen alopeci (manligt håravfall). Det är av denna orsak som många kallar detta fenomen för “graviditetsmask” eller “chloasma gravidarum“.

Ibland går det över när man avbryter den orsakande medicineringen. Det ideala i dessa fall är att ytterligare intensifiera skydd mot solljus för att undvika att tillståndet blir värre.

Användning av irriterande kosmetika

En kvinna som tar på ansiktskräm
Vissa kosmetika eller hudkrämer kan irritera huden. Om så är fallet är det viktigt att sluta använda dem.

När vi upptäcker att vårt smink eller en viss kräm orsakar en irriterande eller allergisk reaktion är det alltid bäst att undvika att använda den från det ögonblicket. Många aktiva ingredienser i kosmetika kan aktiveras eller förändras när de utsätts för solen.

Vi måste också undvika att sola när vi använder produkter som innehåller parfymer (särskilt bergamottolja och mysk) och halogenerade salicylanilider (vanliga i tvål och deodoranter).

Stress och melasma

Hittills finns det inga bevis för att stress kan orsaka melasma. Men forskare tror att för mycket stress kan förvärra befintlig melasma, vilket gör tillståndet svårare att behandla. Detta beror på att stress är relaterat till en överproduktion av melanoforer, som är hudceller med pigmentgranulat.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 14 saker att tänka på när du tar med din hund på stranden

Läkemedel kan göra din kropp känslig för ljus

Vi bör komma ihåg att om detta uppstår samtidigt som vi är under behandling med någon typ av medicin (antingen oral eller utvärtes), bör vi konsultera en hudläkare. Detta kan nämligen vara orsaken till uppkomsten av hyperpigmentering.

Bland de förstnämnda är de vanligaste antibiotika (tetracykliner och kinoloner), läkemedel mot arytmier (amiodaron) och diuretika (tiazider). Bland de senare är de vanligaste antiinflammatoriska salvor (ketoprofen, piroxikam), dofter och solskyddsmedel (oktokrylen, oxybenzon).

Hur man kan förhindra melasma: Vad ska vi komma ihåg?

Nu vet du hur du förhindrar melasma och skyddar din hud. Det är även viktigt att rengöra huden dagligen, helst både morgon och kväll, för att ta bort smuts och orenheter. Dessutom bör du alltid se till att ha adekvat solskydd, med en produkt vars solskyddsfaktor överstiger 50.

Vid melasma är det bäst att konsultera en hudläkare för en korrekt diagnos. Han eller hon kommer att kunna vägleda oss om de behandlingar som finns tillgängliga för att minska dess intensitet, såsom krämer, peeling eller laserbehandlingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dessinioti, C., & Katsambas, A. (2017). Melasma. In Hyperpigmentation (pp. 23–29). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781315162478
  • Rajaratnam, R., Halpern, J., Salim, A., & Emmett, C. (2010). Interventions for melasma. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.cd003583.pub2
  • Rigopoulos, D., Gregoriou, S., & Katsambas, A. (2007). Hyperpigmentation and melasma. Journal of Cosmetic Dermatology, 6(3), 195–202. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00321.x
  • Denat L, Kadekaro AL, Marrot L, Leachman SA, Abdel-Malek ZA. Melanocytes as instigators and victims of oxidative stress. J Invest Dermatol. 2014;134(6):1512–1518. doi:10.1038/jid.2014.65
  • Melasma en Atención Primaria, Med fam Andal Vol. 18, No.2, octubre-noviembre-diciembre 2017

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.