Så kan du förebygga åldersrelaterad makuladegeneration (AMD)

Makuladegeneration är en degenerativ ögonsjukdom som äventyrar näthinnan. Även om det inte finns någon 100% effektiv metod för att förhindra det, kan vissa hälsosamma vanor minska risken att drabbas av det.
Så kan du förebygga åldersrelaterad makuladegeneration (AMD)
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skriven och verifierad av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 14 december, 2022

Hittills finns det ingen 100% effektiv metod för att förhindra åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). Faktum är att läkarna fortfarande inte vet med säkerhet vad som orsakar denna sjukdom. Man har dock identifierat vissa faktorer som ökar risken att utveckla det. Därför är det en bra idé att göra några livsstilsjusteringar om du vill minska risken för att utveckla detta tillstånd.

Att undvika alkohol- och tobakskonsumtion, följa en bra kost, bära solglasögon och begära regelbundna medicinska kontroller är några av de åtgärder som kan hjälpa dig att ta hand om din visuella hälsa och förebygga denna sjukdom. Vill du veta mer om det? Om så är fallet, fortsätt läsa!

Vad är åldersrelaterad makuladegeneration (AMD)?

Som American Academy of Ophthalmologyavförklarar, är åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) en sjukdom som orsakas av försämring av en del av näthinnan som kallas gula fläcken.

Specifikt orsakar denna sjukdom förlust av central syn, vilket innebär att man förlorar förmågan att se fina detaljer både på nära och långt håll. Det perifera seendet fungera dock fortsättningsvis normalt. Det finns två former: torr makuladegeneration och våt makuladegeneration.

Åldersrelaterad makuladegeneration anses vara “torr” när vissa delar av gula fläcken tunnas ut och producerar en klump av proteiner som kallas drusen. Detta är den vanligaste formen av sjukdomen och beräknas stå för 80 % av fallen.

Våt makuladegeneration, å andra sidan, orsakas av en tillväxt av onormala blodkärl under näthinnan. Det är en allvarligare form av detta tillstånd, eftersom dessa blodkärl skapar ärr på gula fläcken.

makuladegenerationsundersökning
Åldersrelaterad makuladegeneration har ingen erkänd orsak. Men flera faktorer kan öka en persons risk att utveckla det.

Vi tror att du också kan njuta av att läsa den här artikeln: Undvik mörka ringar kring ögonen: 5 naturliga metoder

Riskfaktorerna för makuladegeneration

Som vi nämner ovan finns det flera riskfaktorer som ökar en persons sannolikhet att utveckla åldersrelaterad makuladegeneration. Många av dessa faktorer – såsom genetik, ålder och familjehistoria – är inte modifierbara. Däremot kan du påverka andra genom att förbättra dina vanor.

Låt oss titta närmare på vad som kan öka risken att utveckla denna sjukdom.

  • Ålder: Upp till en tredjedel av vuxna över 75 år kan utveckla detta tillstånd.
  • Familjehistoria: Du är mer benägen att ha det om en nära släkting har det.
  • Kön: Kvinnor är mer benägna att ha det än män. Denna faktor är förknippad med det kvinnliga könets längre livslängd.
  • Genetik: I allmänhet är kaukasier mer benägna att utveckla detta tillstånd. På samma sätt är ljusa ögon mer benägna att ha den torra formen av sjukdomen.
  • Rökning. Den oxidativa stressen orsakad av rökning ökar risken för makuladegeneration upp till 5 gånger och förvärrar utvecklingen av sjukdomen.
  • Solexponering: Även om bevisen inte är helt avgörande, tror man att effekten av ultravioletta strålar påskynda skador på näthinnan.
  • Kost: Patienter som konsumerar för mycket socker, fett och livsmedel med högt glykemiskt index är mer utsatta för denna sjukdom.
  • Stillasittande livsstil och fetma: Hos stillasittande personer hindras syresättningen av näthinnan, och sannolikheten för skador ökar. Dessutom ökar fetma risken upp till 2,5 gånger.
  • Högt blodtryck: Höga blodtrycksnivåer leder till sammandragning av blodkärlen som ger näring åt näthinnan, vilket minskar blodflödet till området och ökar risken för detta tillstånd.

8 rekommendationer för att förhindra makuladegeneration (AMD)

makuladegeneration och hälsosam kost
Att äta mat som är rik på antioxidanter, som gröna grönsaker, hjälper till att ta hand om den visuella hälsan och minskar risken för att utveckla denna sjukdom.

Att förbättra din livsstil kan avsevärt bidra till att förebygga makuladegeneration. Trots allt härrör många av riskfaktorerna från dåliga vanor som är korrigerbara. Därför, efter rekommendationerna från University of Michigan Academic Medical Center, är det klokt att följa följande:

  1. Sluta röka och undvik all exponering för tobak.
  2. Ta reda på din familjehistoria för att avgöra om det finns en historia av sjukdomen. Om så är fallet, är det lämpligt att öka medicinska kontroller med din läkare eller ögonläkare.
  3. Förbättra din kost och öka konsumtionen av mat med antioxidanter, såsom gröna grönsaker. Dessutom är det tillrådligt att äta orange och gula frukter som är rika på betakaroten, såväl som omega-3, fullkorn och färsk fisk.
  4. Träna minst 30 minuter om dagen, 3 till 5 gånger i veckan.
  5. Bär solglasögon, keps eller hatt när du är i solen.
  6. Övervaka och kontrollera dina blodtrycksnivåer.
  7. Kontrollera din kroppsvikt och, vid behov, gå ner i vikt.
  8. Gör ett Amslernät-test. Detta är ett verktyg med vertikala och horisontella linjer som har använts i decennier för att övervaka eller undersöka människors synfält.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Fantastiska övningar för att stärka synen

Sammantaget, att följa alla dessa rekommendationer kan minimera risken för makuladegeneration, men inte helt. I vilket fall som helst är det tillrådligt att fråga din ögonläkare om andra förebyggande åtgärder, särskilt om det finns anledning till oro. Ha detta i åtanke!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.