Rynkorna i ansiktet hos en rökare

Cigaretter innehåller giftiga ämnen som äventyrar hudens hälsa. Därför kan ansiktet hos en rökare tendera att uppvisa ett för tidigt åldrande tillsammans med fläckar och andra brister.
Rynkorna i ansiktet hos en rökare

Senaste uppdateringen: 29 juli, 2022

Rynkorna i ansiktet hos en rökare skiljer sig från de som inte röker. Rökning skadar oundvikligen huden, både direkt och indirekt. Men vad innebär detta exakt?

De direkta effekterna beror på rökens kontakt med huden. Samtidigt uppstår de indirekta effekterna som en konsekvens av de giftiga ämnen som färdas genom blodomloppet efter att ha andats in röken.

Förutom att det är en skadlig vana för din hälsa så skapar rökning också förändringar i naglar, tänder, hår och framför allt i huden. I synnerhet påskyndar ovanan åldrandeprocessen eftersom den ökar exponeringen för fria radikaler.

Hur påverkar rökning kroppen?

En person som röker låter tjära (vilket är relaterat till utvecklingen av cancer), kolmonoxid, nikotin och irriterande ämnen (ansvariga för många luftvägssjukdomar) komma in i kroppen.

Ett stort antal fria radikaler förändrar balansen för hudens spänstighet genom dess huvudsakliga regulator, alfa 1-proteinashämmaren (en cellmembransregulator). Detta leder till en minskning av kollagenproduktionen genom att bryta ner de elastiska fibrerna som stödjer huden och ger den dess styrka.

Denna brist på kollagen leder till uttorkning av huden och därmed en förlust av volym och släthet, vilket efter en tid leder till rynkor. På grund av detta är rynkor hos rökare mer synliga än hos personer som inte röker. Dessutom uppstår de mycket tidigare än de i normalfall.

Kolmonoxiden som finns i rök leder till att cellerna inte utför sina funktioner som de ska. Detta beror på att ämnet begränsar kapaciteten att transportera syre genom blodet, vilket gör det svårt för syret att nå huden. Följaktligen ökar detta ämne också risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Nikotin leder också till vasokonstriktion och en minskning av den perifera cirkulationen. I sin tur leder denna kroniska ischemi till låga vitamin A-nivåer. Dessutom är nikotin ett beroendeframkallande ämne.

En person som röker.
Cigaretter innehåller giftiga ämnen som ökar cellulärt åldrande. Som ett resultat försämras huden och kroppen utvecklar sjukdomar.

Rynkorna i ansiktet hos en rökare

De giftiga föreningarna i tobak är inte bara skadliga för din hälsa utan påverkar därtill hudens utseende negativt. Nya rynkor, acceleration av åldrandeprocessen och en brist på lyster (uttorkning och matthet) börjar inträffa. Rökning leder också till att det kan uppstå fläckar i ansiktet och runt fingrarna.

Rynkorna i ansiktet hos en rökare är djupare, smalare och mer synliga i vissa områden. Dessutom blir rynkor runt ögonen (kråkfötterna) och runt läpparna också tydligare. Ett stort antal av dessa rynkor koncentreras i dessa områden och är märkbart djupa.

Dessutom skiljer sig hudfärgen hos rökare från den hos icke-rökare. För det första är den inte rosa som frisk hud utan blekare och ofta med en grågul ton.

Alla dessa manifestationer tenderar att vara mer märkbara efter 35 års ålder. Skadorna på huden är direkt proportionell mot graden av rökning. Vet att det även drabbar de som passivt blir utsatta för tobaksrök.

En kvinna som tittar i spegeln.
Huden hos rökare tenderar inte bara att åldras i förtid utan den kan också få bruna fläckar och blir blek.

Läs mer om hur man blir av med beroendet: Lär dig sluta röka och rensa lungorna

Rekommendationer för att motverka effekterna av rökning

  • Det viktigaste du kan göra är, av uppenbara skäl, att sluta röka.
  • Ät en hälsosam och balanserad kost som innehåller antioxidanter, vitamin C och spårämnen som järn, jod, mangan etc. Ät dessutom mer mat som innehåller mycket flavonoider – så som bladgrönsaker med gröna blad.
  • Anta en daglig hudrengöringsrutin och håll dig till den.
  • Exfoliera huden en gång var 15:e dag för att ta bort döda hudceller och stimulera förnyelse av nya hudceller.
  • Gör ansikts- och läppbehandlingar med antioxidanter, det finns masker för detta ändamål.
  • Använd solskyddsmedel eftersom det finns bevisning för att hudens åldrande accelereras genom kombinationen av rökning och solexponering.

Rynkorna i ansiktet hos en rökare är oundvikliga

Toxinerna i tobak har inte bara en inverkan på uppkomsten av sjukdomar utan påverkar också hudens hälsa. Som ett resultat uppträder rynkorna i ansiktet hos rökare tidigare och tenderar att bli mer uttalade.

Försök att ge upp vanan för att kringgå dessa konsekvenser. Försök dessutom att anta en hudvårdsrutin som inkluderar en daglig användning av solskyddsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Just-Sarobé M. Hábito de fumar y piel [Smoking and the skin]. Actas Dermosifiliogr. 2008;99(3):173‐184.
  • Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. J Dermatol Sci. 2007;48(3):169‐175. doi:10.1016/j.jdermsci.2007.06.015
  • Ortiz A, Grando SA. Smoking and the skin. Int J Dermatol. 2012;51(3):250‐262. doi:10.1111/j.1365-4632.2011.05205.x
  • Metelitsa AI, Lauzon GJ. Tobacco and the skin. Clin Dermatol. 2010;28(4):384‐390. doi:10.1016/j.clindermatol.2010.03.021

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.