Vad är gifter och hur fungerar de i din kropp?

För att eliminera gifter från kroppen är det viktigt att du upprätthåller en hälsosam kost och dricker tillräckligt. Levern och njurarna är dina viktigaste vänner i denna uppgift.
Vad är gifter och hur fungerar de i din kropp?

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2021

Under de senaste åren har media pratat mycket om gifter, de berömda detoxdieterna och det bästa sättet att träna för att eliminera toxiner. Men få människor vet verkligen vad toxiner och gifter är och hur de fungerar i kroppen. För att inte tala om varför du bör rena din kropp.

Toxiner och gifter är skadliga ämnen som produceras av celler, och kan komma från växter, djur och bakterier. I vårt fall som människor kan de produceras av vår egen kropp eller komma utifrån.

Problemet med toxiner är att när de ackumuleras orsakar de skador på celler och vävnader. Därför ska vi idag förklara var dessa ämnen kommer ifrån och vad vi kan göra för att eliminera dem.

Vad är gifter och hur fungerar de?

Som nämnts är gifter ämnen som kan vara skadliga för dina celler och vävnader. De kan vara små molekyler, proteiner eller andra element som kommer från både utsidan och insidan av kroppen.

Först och främst bör du veta att din kropp producerar toxiner hela tiden på grund av de metaboliska processerna du behöver för att överleva. Till exempel, den mekanism genom vilken dina celler förvärvar energi ger upphov till fria radikaler.

Fria radikaler är instabila molekyler som anses vara gifter, eftersom de kan skada cellerna om de ackumuleras. Du producerar också många gifter när du äter, andas eller använder dig av ämnen som tobak.

Vad som händer är att du har mekanismer som gör att du kan neutralisera alla dessa toxiner eller eliminera dem. När de väl är neutraliserade kan de inte nå så pass höga nivåer att det blir alltför skadligt för vävnaderna.

De två viktigaste organen vid neutralisering och eliminering av toxiner är levern och njurarna. Genom urin och avföring gör du dig av med en stor del av dessa oönskade ämnena.

Det är viktigt att dessa organ fungerar ordentligt, så att de kan rengöra kroppen ordentligt. Njur- och leversjukdomar förändrar avgiftningsprocessen och fördröjer eliminering av fria radikaler, som till exempel påverkar åldrandet.

gifter och hur de fungerar: lever
Levern är ett nyckelorgan för avgiftning av människokroppen.

Du kanske gillar den här artikeln: Botulinumtoxin – ett dödligt gift

Andra viktiga gifter

Som vi nämnde ovan är mat en vanlig källa till gifter och toxiner. Inte bara på grund av reaktionerna som äger rum i kroppen för att bearbeta maten utan också för att de kan komma från själva maten.

I själva verket innehåller livsmedel rika på tillsatser och fetter en högre andel toxiner. Detsamma gäller stekt mat eller mat som bearbetas vid höga temperaturer. Ämnen som tobak eller alkohol är också extremt skadliga.

Föroreningar som tungmetaller, som finns i vissa djur vi äter, är också en källa till toxiner. Och förstås kan vi inte heller glömma att gifter från djur som ormar eller insekter också är giftiga.

Ultrabearbetade livsmedel, som är vanliga i dagens livsmedelsindustri, påskyndar frigöringen av toxiner på grund av antalet steg som de har gått igenom under produktionen. När du går till mataffären bör du vara noga med vilken mat du väljer för att minimera hälsorisker.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lär dig allt du behöver veta om allvarliga leversjukdomar

Detox-produkter för gifter och om de fungerar

gifter och hur de fungerar: DETOX med frukt och grönt
Det finns inga tydliga bevis för effektiviteten av “detoxdieter”.

Även om det görs reklam för många dieter och avgiftningsprodukter finns det inga vetenskapliga bevis för deras fördelar ännu. Vad vi däremot vet är att dina organ behöver fungera ordentligt och vara i god kondition för att kunna eliminera skadliga ämnen från kroppen. Speciellt levern och njurarna.

Därför är det mycket viktigt att upprätthålla vätskebalansen och dricka mellan 1,5 och 2 liter (6-8 glas) vatten om dagen. Detta hjälper njurarna att producera tillräckligt med urin och rengöra sig oftare.

Rent logiskt, om du minskar mängden skadliga ämnen du får i dig, kommer det att vara till nytta för din hälsa. Du kan göra detta till exempel genom att eliminera alkohol, tobak eller bearbetade och fettrika livsmedel. Dessutom bör du äta mer frukt och grönsaker.

Kost är inte det enda sättet att ta bort gifter i kroppen

Vi rekommenderar att du lever ett aktivt liv och tränar måttligt flera gånger i veckan. Genom fysisk aktivitet eliminerar du också skadliga ämnen och dessutom minskar du dina stressnivåer, som verkar vara relaterade.

Vad du bör komma ihåg är att toxiner och gifter är ämnen som är skadliga för dina vävnader. Innan du börjar med en diet eller tar några detox-produkter är det dock viktigt att du informerar dig ordentligt och helst konsulterar vården.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez Perón, José Miguel, José Rogelio Menéndez López, and Yoel Trujillo López. “Radicales libres en la biomedicina y estrés oxidativo.” Revista cubana de medicina militar 30.1 (2001): 15-20.
  • Sánchez-Valle, Vicente, and Nahum Méndez-Sánchez. “Estrés oxidativo, antioxidantes y enfermedad.” Médica Sur 20.3 (2018): 161-168.
  • Saavedra, Octavio Maldonado, et al. “Radicales libres y su papel en las enfermedades crónico-degenerativas.” (2010).
  • Cogollos Ortega, Marcos. “Antinutrientes en las dietas detox.” (2019).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.