Rekommenderad kost och näring för hepatitpatienter

Rätta kostråd kan ha en gynnsam inverkan på många sjukdomar – även leversjukdomar. För patienter med hepatit kan en hälsosam, anpassad kost som ger rätt näringsämnen behövas för att komplettera behandlingen rekommenderad av läkare.
Rekommenderad kost och näring för hepatitpatienter
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 24 juni, 2023

Rätt kost är viktigt för hepatitpatienter, dock finns inte någon specifik “standarddiet” för sjukdomen. Personer med hepatit bör äta en hälsosam, balanserad kost och undvika all mat och dryck som kan bidra till leverskador.

Naturligtvis är kosten ett komplement till den behandling som bestäms av läkaren och är inte under några omständigheter en ersättning. Det finns inga livsmedel som kan “bota” hepatit, men det finns livsmedel som bidrar till patientens välbefinnande.

Vad är hepatit och hur kan kost hjälpa hepatitpatienter?

Hepatitpatienter.
Hepatit är en sjukdom som orsakar inflammation i levern.

Hepatit är en inflammation i levern som kan vara kortvarig (akut) eller långvarig (kronisk). I båda fallen handlar det om skador på organet som hindrar det från att fungera normalt.

Det finns flera typer av hepatit med olika orsaker och smittvägar:

  • Det vanligaste överförs av ett A-, B-, C-, D- eller E-virus.
  • Alkoholinducerad hepatit orsakas av överdriven alkoholkonsumtion.
  • Vissa toxiner och vissa mediciner, kosttillskott eller kemikalier kan orsaka giftig hepatit.
  • Autoimmun hepatit uppstår när immunsystemet angriper levern och orsakar cellskador. Orsaken är okänd, men genetik och miljö är två möjliga utlösande orsaker.

Tidig diagnos och behandling är viktigt för att undvika irreparabel skada på organet. Cirros (ärrbildning i levern), leversvikt och levercancer är några av de möjliga komplikationerna.

Även om adekvat näring hos patienter med hepatit inte kan bota sjukdomen, är det viktigt för att fastställa ett gott hälsotillstånd under sjukdomsförloppet. En balanserad kost hjälper till att upprätthålla vätskebalansen och förhindrar leveröverbelastning.

Ta reda på vilka livsmedel som är mest lämpliga, vilka som du bör undvika och hur du lägger upp din kost. Om du är intresserad av att lära dig mer, inbjuder vi dig att läsa vidare.

Kost- och näringstips för hepatitpatienter

I stort sett är kosten för denna sjukdom baserad på grönsaker, fullkorn, frukt och magert protein. Detta kan variera beroende på patientens initiala tillstånd och efterföljande utveckling, men det går att fastställa vissa allmänna riktlinjer som dessa patienter är rekommenderade att följa.

  • Ät tillräckligt med protein för att undvika överskott och brist. Protein är nödvändigt för att återställa skadade celler och för att undvika undernäring hos patienten. Om levern inte får rätt näring kan giftigt avfall börja ansamlas. De bästa källorna är magert kött och fisk, baljväxter, ägg och mejeriprodukter med låg fetthalt.
  • I allmänhet är det tillrådligt att öka förekomsten av kolhydrater över protein. Om möjligt, välj fullkorn som ris, quinoa, havre och couscous.
  • Konsumera fett i måttliga mängder. Det är inte bra att helt eliminera fett från kosten eftersom det har viktiga funktioner i kroppen. Det är dock viktigt att välja hälsosamt fett som exempelvis olivolja, avokado, nötter och fet fisk.
  • Frukt och grönsaker är alla tillåtna och är viktiga för det näringsvärde de ger till din kropp.
  • Det är tillrådligt att salta maten med måtta och begränsa ditt intag vid vätskeretention.
  • Det är också viktigt att justera energiintaget, särskilt för patienter som har gått ner i vikt. Vissa patienter upplever också trötthet och aptitlöshet. Av denna anledning är det lämpligt att äta små måltider oftare och, om nödvändigt, också äta ett litet mellanmål innan du går och lägger dig.
  • Kosten ska vara lättsmält, så du bör välja skonsamma tillagningsmetoder: grilla, ugnsbaks, ångkoka eller koka din mat.

Mat att undvika

Chips som steker.
Hepatitpatienter bör undvika att äta stekt mat.

En ohälsosam kost, och i synnerhet vissa livsmedel och drycker, kan förvärra leverskador. Av denna anledning bör du undvika livsmedlen i följande lista om du har hepatit.

  • Alkohol: enligt författarna Marzano och Peña, med de data som är tillgängliga hittills, förvärrar alkohol graden av leverskada och påskyndar dess utveckling. Detta leder i sin tur till en högre risk att utveckla allvarligare problem som cirros eller levercancer.
  • Alla läskedrycker eller drycker med tillsatt socker.
  • Rå eller dåligt tillagad fisk och skaldjur.
  • Fett kött (som vissa delar av fläsk, anka och lamm) och korv. Undvik också stekt mat, färdiglagade rätter, såser och mycket fet mat, såväl som rätter gjorda med ost eller grädde.
  • För att minska närvaron av natrium är det viktigt att minska intaget av produkter som innehåller stora mängder av det, såsom salta snacks, bearbetade såser, färdigsoppor och konserver som innehåller salt.
  • Vissa hepatitpatienter kan behöva ta ett tillskott av vissa vitaminer som ett komplement till sin kost. Men även om tillskott kan vara nödvändigt i specifika fall, är det inte nödvändigt för alla patienter. Om patienten av någon anledning har en näringsbrist är det läkaren som ska ordinera detta tillskott. Vissa vitaminer och mineraler metalliseras nämligen i levern och kan, patienten tar för mycket av dem, uppleva negativa effekter.

Förutom kosten: andra positiva vanor

När du lider av leverproblem kan en hälsosam livsstil minimera leverskador. En del av denna livsstil är kosten, men det finns också andra aspekter som spelar en viktig roll.

Träning är en annan viktig del. Å ena sidan stärker det kroppen och förhindrar förlust av styrka och muskeltonus. Å andra sidan är det ett sätt att hantera de upp- och nedgångar som vissa människor upplever.

Denna fysiska aktivitet måste dock anpassas till patientens tillstånd och den trötthet som hepatit ger. Det är tillrådligt att öka varaktigheten och intensiteten lite i taget, och alltid följa rekommendationerna av läkare eller specialist.

Som vi nämner ovan så är det viktigt att undvika alkohol, vilket skadar levern och också har andra negativa effekter på kroppen. Det är också nödvändigt att avstå från andra vanor som kan vara skadliga, som tobak och droger. Dessutom är det inte tillrådligt att självmedicinera eftersom vissa läkemedel kan skada levern.

Slutligen är det intressant att notera att det också är viktigt att patienter som lider av sjukdomen också är noga med hygienen. Alla virus, bakterier eller toxiner som finns i maten kan öka risken för leverskador. För att undvika smitta är det nödvändigt att tvätta all mat och alla ytor samt ha noggrann handhygien före och efter hanteringen av livsmedel.

Bra kost och rätt näring är till stor hjälp för hepatitpatienter

Kost- och livsstilsvanor är komplementära aspekter vid behandling av leversjukdomar. Deras inverkan är dock till stor hjälp för att bevara leverfunktionen, undvika irreversibla skador och förbättra det allmänna hälsotillståndet.

En hälsosam kost som tar hänsyn till ovan nämnda aspekter är det bästa valet i detta fall. Det är dock att föredra att en läkare följer din kost och inkluderar uppföljningar eftersom varje situation kan kräva ytterligare specifika förändringar.

Dessutom är det viktigt för varje patient att observera sin individuella tolerans mot vissa livsmedel eftersom förnimmelserna och matsmältningen kan variera mycket mellan olika personer.

Förutom att ha specialisthjälp är det ett mycket positivt steg att söka stöd och kontakt från familj, vänner eller andra personer som drabbats av hepatit. Att veta att du inte är ensam om att leva med sjukdomen kan hjälpa dig att hantera den med mindre stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hajdarevic B, et al. The role of diet therapy in the treatment of liver disease. Materia SocioMedica. Setiembre 2020. 32 (3): 200-206.
  • Marsano L. S, Peña L. R. The interaction of alcoholic liver disease and hepatitis C. Hepatogastroenterology. Marzo-Abril 1998. 45 (20): 331-9.
  • Medline plus. Dieta para la enfermedad hepática. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
  • Medline plus. Hepatitis. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
  • Yasutake K, et al. Nutrition therapy for liver diseases based on the status of nutritional intake. Gastroenterology. Noviembre 2012. 859697.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.