De 5 bästa frukterna för leverns och njurarnas hälsa

Vill du veta hur du kan ta bättre hand om leverns och njurarnas hälsa? Först av allt är det viktigaste att du upprätthåller en hälsosam livsstil. Att välja en smart diet som begränsar ditt intag av salt och fett är en viktig del av detta.

Att få regelbunden motion, sluta röka och hantera dina känslor är ytterligare faktorer som du behöver hålla i åtanke. Men naturen erbjuder också lite hjälp för leverns och njurarnas hälsa som du inte bör vara utan, och det är frukter.

I dagens artikel kommer vi att ta reda på vilka frukter som bäst hjälper dig att ta hand om levern och njurarna. Så fortsätt läsa!

1. Vattenmelon

Vattenmelon och päron
Vattenmelon… vem älskar inte vattenmelon? Den lätta och läckra frukten som är så uppfriskande på sommaren och som går utmärkt att kombinera med andra frukter, och som även kan tillsättas till luncher och middagar. Har du någonsin provat att göra en sallad med spenat, ost, nötter, vattenmelon och mynta? Det är gudomligt.

Men låt oss undersöka varför vattenmelon är särskilt bra för hälsan hos levern och njurarna:

 • Vattenmelon är en av de bästa frukterna för rengöring av njurarna och främjande av korrekt leverfunktion, detta tack vare dess vätskedrivande egenskaper och förmåga att avgifta kroppen.
 • Att dricka juicen från vattenmelon är det hälsosammaste sättet att konsumera denna frukt eftersom den snabbare absorberas i vävnaderna och blodet, vilket ytterligare stimulerar god njurfunktion.
 • Välj alltid färska vattenmeloner. Om de är övermogna kan de ge dig problem snarare än fördelar.

2. Tranbär

Bärjuice
Det bästa sättet att konsumera tranbär är att dricka juice. I tillägg till att vara läcker optimerar tranbärsjuice leverns, njurarnas och urinblåsans funktion. Här är några av de fantastiska fördelarna med tranbär:

 • Tranbär är en naturlig antioxidant och en av de bästa frukterna du kan hitta för naturlig avgiftning.
 • De bidrar till att avlägsna gifter, rena kroppen och blodet, samt skydda dig från effekterna av fria radikaler.
 • En av de mest välkända egenskaperna hos tranbär är deras förmåga att hindra bakterier från att vidhäfta till väggarna i urinblåsan. Tro det eller ej, men det är något som vårdar hela mag-tarmkanalen.

3. Citron

Citron och honung
Citron och citronsaft är två av de bästa naturliga och medicinska livsmedlen du kan konsumera varje dag. På den här bloggen talar vi ofta om fördelarna med att dricka citronvatten på fastande mage, men du ska veta att konsumtion av citronsaft och vatten på fastande mage också är ett utmärkt sätt att ta hand om hälsan hos levern och njurarna.

 • Citroner är ett naturligt avgiftningsmedel som hjälper till att behandla bland annat fettlever.
 • Med sitt stora innehåll av vitaminer och mineraler bidrar citroner till att optimera och stärka funktionerna hos levern och njurarna.
 • En annan fördel med citroner är att de hjälper till att bryta ner maten när den når magen. På så sätt bidrar de till att främja god matsmältning.

4. Äpplen

Äpplen
Gröna äpplen, röda äpplen… välj vilken sort du vill! Välj din favorit eller ta de som ser bäst ut. De är alla lika bra på att ta hand om levern och njurarna samtidigt som de skyddar din hjärthälsa. Varför inte inkludera några äppelskivor i din frukost redan idag? Äpplen är ett bra alternativ, men se till att du också äter skalen – det är den bästa delen!

 • Förutom att hålla nere nivåerna av det onda kolesterolet och triglycerider i blodet främjar äpplen också korrekt njurfunktion och hjälper dig att avgifta levern.
 • Du bör helst konsumera ett äpple om dagen för störst nytta. Se bara till att skölja dem och kom ihåg att alltid äta dem med skalet på.

5. Röda vindruvor

Druvor
Välj alltid vindruvor i mörkare färger. Varför? De är rikare på antioxidanter och andra medicinska egenskaper än vita vindruvor.

 • Röda vindruvor är ett kraftfullt vätskedrivande medel som hjälper dig att rengöra njurarna och förbättra funktionen hos levern.
 • Som du säkert redan vet är de fulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler, och de främjar avlägsnandet av toxiner och andra skadliga restprodukter från kroppen.
 • Röda vindruvor har en mycket hög vattenhalt, nästan 80%. Det gör dem lämpliga för daglig konsumtion, och precis som äpplen bör du alltid äta dem med skalen på eftersom en hel del av fördelarna kommer från denna del av frukten.
 • Du kan njuta av vindruvor på många olika sätt: vid frukost till havregrynsgröt eller grekisk yoghurt, eller till en härlig sallad med spenat, nötter, ost och även lite vattenmelon om du så vill.
 • Om du nu undrar om konsumtion av ett glas rött vin om dagen också kan vara bra för din lever och njurar så är svaret ja! Fördelarna med rött vin härrör från resveratrol – en kraftfull antioxidant som finns i röda vindruvor och som, enligt olika studier, är utmärkt för behandling av fettlever. Kom bara ihåg att hålla dig till ett glas om dagen… allt ska konsumeras med måtta!
MER FÖR DIG