De 5 bästa frukterna för leverns och njurarnas hälsa

De 5 bästa frukterna för leverns och njurarnas hälsa
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vill du veta hur du bättre kan ta hand om leverns och njurarnas hälsa? Först av allt är det viktigaste att du upprätthåller en hälsosam livsstil. Att välja en smart kost som begränsar ditt intag av salt och fett är en viktig del av detta.

Att få regelbunden motion, sluta röka och hantera dina känslor är ytterligare faktorer som du behöver hålla i åtanke. Men naturen erbjuder också lite hjälp för leverns och njurarnas hälsa som du inte bör vara utan, och det är frukter.

I dagens artikel kommer vi att ta reda på vilka frukter som bäst hjälper dig att ta hand om levern och njurarna. Så fortsätt läsa!

1. Ät vattenmelon för leverns och njurarnas hälsa

Vattenmelon är vätskedrivande

Vattenmelon… vem älskar inte vattenmelon? Den lätta och läckra frukten som är så uppfriskande på sommaren och som går utmärkt att kombinera med andra frukter, och som även kan tillsättas till luncher och middagar. Har du någonsin provat att göra en sallad med spenat, ost, nötter, vattenmelon och mynta? Det är gudomligt.

Men låt oss undersöka varför vattenmelon är särskilt bra för leverns och njurarnas hälsa:

 • Vattenmelon är en av de bästa frukterna för rengöring av njurarna och främjande av korrekt leverfunktion, detta tack vare dess vätskedrivande egenskaper och förmåga att avgifta kroppen.
 • Att dricka juicen från vattenmelon är det hälsosammaste sättet att konsumera denna frukt eftersom den snabbare absorberas i vävnaderna och blodet, vilket ytterligare stimulerar god njurfunktion.
 • Välj alltid färska vattenmeloner. Om de är övermogna kan de ge dig problem snarare än fördelar.

2. Tranbär rensar levern och njurarna

Tranbärsjuice rensar kroppen på gifter

Det bästa sättet att konsumera tranbär är att dricka den som juice. I tillägg till att vara läcker optimerar tranbärsjuice leverns, njurarnas och urinblåsans funktion. Här är några av de fantastiska fördelarna med tranbär:

 • Tranbär är en naturlig antioxidant och en av de bästa frukterna du kan hitta för naturlig avgiftning.
 • De bidrar till att avlägsna gifter, rena kroppen och blodet, samt skydda dig från effekterna av fria radikaler.
 • En av de mest välkända egenskaperna hos tranbär är deras förmåga att hindra bakterier från att vidhäfta till väggarna i urinblåsan. Tro det eller ej, men det är något som vårdar hela mag-tarmkanalen.

3. Citron är avgiftande

Citroner är ett naturligt avgiftningsmedel

Citron och citronsaft är två av de bästa naturliga och medicinska livsmedlen du kan konsumera varje dag. På den här bloggen talar vi ofta om fördelarna med att dricka citronvatten på fastande mage, och det är bland annat för att det är ett utmärkt sätt att ta hand om hälsan hos levern och njurarna.

 • Citroner är ett naturligt avgiftningsmedel som hjälper till att behandla bland annat fettlever.
 • Med sitt stora innehåll av vitaminer och mineraler bidrar citroner till att optimera och stärka funktionerna hos levern och njurarna.
 • En annan fördel med citroner är att de hjälper till att bryta ner maten när den når magen. På så sätt bidrar de till att främja god matsmältning.

4. Äpplen påverkar kolesterolet

Ät ett äpple om dagen för leverns och njurarnas hälsa

Gröna äpplen, röda äpplen… välj vilken sort du vill! Välj din favorit eller ta de som ser bäst ut. De är alla lika bra på att ta hand om leverns och njurarnas hälsa samtidigt som de skyddar din hjärthälsa. Varför inte lägga ner några äppelskivor i din frukost redan idag? Äpplen är ett bra alternativ, men se till att du också äter skalen – det är den bästa delen!

 • Förutom att hålla nere nivåerna av det onda kolesterolet och triglycerider i blodet främjar äpplen också korrekt njurfunktion och hjälper dig att avgifta levern.
 • Du bör helst äta ett äpple om dagen för störst nytta. Se bara till att skölja dem och kom ihåg att alltid äta dem med skalet på.

5. Röda vindruvor innehåller antioxidanter

Druvor

Välj alltid vindruvor i mörkare färger. Varför? De är rikare på antioxidanter och andra medicinska egenskaper än gröna vindruvor.

 • Röda vindruvor är ett kraftfullt vätskedrivande medel som hjälper dig att rengöra njurarna och förbättra funktionen hos levern.
 • Som du säkert redan vet är de fulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler, och de främjar avlägsnandet av toxiner och andra skadliga restprodukter från kroppen.
 • Röda vindruvor har en mycket hög vattenhalt, nästan 80%. Det gör dem lämpliga för daglig konsumtion, och precis som äpplen bör du alltid äta dem med skalen på eftersom en hel del av fördelarna kommer från denna del av frukten.
 • Du kan njuta av vindruvor på många olika sätt: vid frukost till havregrynsgröt eller grekisk yoghurt, eller till en härlig sallad med spenat, nötter, ost och även lite vattenmelon om du så vill.
 • Om du nu undrar över vin, så kan ett glas rött vin om dagen också vara bra för din lever och njurar! Fördelarna med rött vin härrör från resveratrol – en kraftfull antioxidant som finns i röda vindruvor och som, enligt olika studier, är utmärkt för behandling av fettlever. Kom bara ihåg att hålla dig till ett glas om dagen… allt ska konsumeras med måtta!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador.
 • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Programa Nacional de Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador. https://doi.org/10.1182/blood-2006-11-060707
 • Imss. (2009). Diagnóstico y Tratamiento de la Insuficiencia Hepática. Guía de Práctica Clínica. https://doi.org/IMSS-038-08
 • Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
 • Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd2060

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.