Tips för att tvätta frukt och grönsaker

Trots att vi vanligtvis skalar frukt och grönsaker innan vi äter dem bör de alltid tvättas efteråt för att förhindra att bakterier i skalet kontaminerar köttet.
Tips för att tvätta frukt och grönsaker

Senaste uppdateringen: 29 november, 2018

Att äta frukt och grönsaker är kritiskt för att hålla oss friska eftersom dessa livsmedel tillhandahåller oss med många näringsämnen som hjälper våra kroppar att genomföra vitala funktioner, utöver att bidra till ett hälsosamt immunförsvar som förbättrar vår motståndskraft mot sjukdomar. Men eftersom de odlas utomhus måste vi alltid tvätta frukt och grönsaker innan vi äter dem.

Det bästa sättet att konsumera frukt är när de är naturliga och råa, eller i juicer som inte innehåller några tillsatser eller konserveringsmedel. Vissa äts bäst råa, medan andra bäst erbjuder sina hälsosamma egenskaper i ångat eller kokt skick.

Dessa livsmedel må tillhandahålla oss med oräkneliga fördelar, men deras odling utomhus innebär konstant kontaminering från miljön. Utöver det används mycket bekämpningsmedel och kemikalier på odlingar, och även när de visas upp för försäljning i matbutiken kommer de i kontakt med nya bakterier från personalens händer och potentiella köpare.

Metoder för att tvätta frukt och grönsaker

  • Vinäger är ett av de bästa desinfekterande medlen som finns för frukt och grönsaker och har även antioxiderande egenskaper som eliminerar skadliga bakterier från ytan, vilket gör att frukten eller grönsaken håller längre. Tillsätt 25 cl vinäger i en skål med vatten och låt dina grönsaker ligga i blöt i 20 minuter innan du använder dem.
  • Blanda vinäger med citron för en hälsosam bevaring av fruktens näringsämnen. Kombinera lika delar vatten, vinäger och citronsaft i en sprejflaska, och spruta sedan ner frukten med den. Låt stå i tio minuter innan du sköljer av med vatten.
  • Naturliga tvålar är också bra för desinfektering, men se till att använda dem i små mängder och alltid skölja frukten väl för att få bort alla rester som kan ändra smaken.
  • Du kan även blanda vatten med fem droppar tea tree-olja och lägga frukt och grönsaker i blöt i detta. Låt dem ligga i fem minuter för att desinfektera dem. Torka dem ordentligt efteråt.

Rekommendationer att tänka på

Desinfektera dina grönsaker innan du tillagar dem
  • För att få bort spår av bakterier måste du tvätta alla livsmedel noggrant innan du äter dem. Innan du lagar mat bör du även se till att behållare och kökstillbehör har rengjorts och är fria från eventuella smittoämnen. Kom även ihåg att tvätta händerna väl innan du börjar laga mat.
  • Undvik användning av kemikalier eller hett vatten när du ska tvätta frukt och grönsaker. Detta kan få vissa av deras fördelaktiga näringsämnen att försvinna.
  • Det är inte alltid en bra idé att skala frukt och grönsaker innan du äter dem. Vissa skal innehåller näringsämnen som är fördelaktiga för din hälsa. Med det sagt bör du alltid tvätta skalade grönsaker eftersom bakterier som finns på utsidan ibland kan kontaminera pulpan inuti.
  • När du tvättar grönsaker som sallad eller kål bör du kasta de yttersta bladen. Det är där de flesta bakterierna finns. Du bör även tvätta varje individuellt blad för att få bort alla typer av insektsavfall och kemikalier.
  • Att tvätta frukt och grönsaker är väldigt viktigt för att säkerställa att de är helt fria från bakterier. Dessa kan annars orsaka infektioner eller sjukdomar. Att äta livsmedel som inte har tvättats tillräckligt noga kan få förödande konsekvenser för dina tarmar och din matsmältningsbalans. Det kan leda till diarré eller matförgiftning. Det är därför det är så viktigt att du alltid har god hygien när du ska desinfektera och bereda mat.

Tänk även på…

Råa frukter och grönsaker tillhandahåller många näringsämnen för kroppen, som proteiner, mineraler, vitaminer och andra beståndsdelar som kan förloras under tillagning. Kontakt med kemikalier och bakterier kan dock få dessa näringsämnen att “läcka ut”, så snarare än att undvika att äta grönsaker råa bör du helt enkelt följa rekommendationerna vi beskriver ovan för att ta bort dessa skadliga substanser och främja din hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.