Tips för att tvätta frukt och grönsaker

december 7, 2015
Trots att vi vanligtvis skalar frukt och grönsaker innan vi äter dem bör de alltid tvättas efteråt för att förhindra att bakterier i skalet kontaminerar köttet.

Att äta frukt och grönsaker är kritiskt för att hålla oss friska eftersom dessa livsmedel tillhandahåller oss med många näringsämnen som hjälper våra kroppar att genomföra vitala funktioner, utöver att bidra till ett hälsosamt immunförsvar som förbättrar vår motståndskraft mot sjukdomar.

Det bästa sättet att konsumera frukt är när de är naturliga och råa, eller i juicer som inte innehåller några tillsatser eller konserveringsmedel. Vissa äts också bäst råa, medan andra bäst erbjuder sina hälsosamma egenskaper i ångat eller kokt skick.

Dessa livsmedel må tillhandahålla oss med oräkneliga fördelar, men deras odling utomhus involverar frekvent kontamineringen från miljön. Utöver det används gott om bekämpningsmedel och kemikalier på odlingar, och även när de visas upp för försäljning i matbutiken kommer de i kontakt med nya bakterier från personalens händer och potentiella köpare.

Metoder för att tvätta och desinfektera frukt och grönsaker

  • Vinäger är ett av de bästa desinfekterande medlen som finns för frukt och grönsaker och har även antioxiderande egenskaper som eliminerar skadliga bakterier från ytan, vilket gör att frukten eller grönsaken håller längre. Tillsätt 25 cl vinäger i en skål med vatten och låt dina grönsaker ligga i blöt i 20 minuter innan du använder dem.
  • Blanda vinäger med citron för att uppnå hälsosam konservering av frukt. Kombinera lika delar vatten, vinäger och citronsaft i en sprejflaska, och spruta sedan ner frukten med den. Låt stå i tio minuter innan du sköljer den med vatten.
  • Naturliga tvålar är också bra för desinfektering, men se till att använda dem i små mängder och alltid skölja frukten väl för att få bort alla rester som kan ändra smaken.
  • Du kan även blanda vatten med fem droppar tea tree-olja och lägga frukt och grönsaker i blöt i detta i fem minuter för att desinfektera dem. Torka dem ordentligt efteråt.

Rekommendationer att tänka på

Grönsaker

  • För att få bort spår av bakterier måste du tvätta alla livsmedel noggrant innan du äter dem – innan du tillagar mat bör du även se till att behållare och kökstillbehör har rengjorts och är fria från kontaminationer. Kom även ihåg att tvätta händerna väl innan du börjar laga mat.
  • Undvik användning av kemikalier eller hett vatten när du rengör frukt och grönsaker – detta kan få vissa av deras fördelaktiga näringsämnen att försvinna.
  • Det är inte alltid en bra idé att skala frukt och grönsaker innan konsumtion, eftersom det finns näringsämnen i vissa skal som är fördelaktiga för din hälsa. Med det sagt bör du alltid tvätta skalade grönsaker eftersom bakterier som finns på utsidan ibland kan kontaminera pulpan inuti.
  • När du tvättar grönsaker som sallad eller kål bör du kasta de yttersta bladen. Det är där de flesta bakterierna finns, och du bör även tvätta varje individuellt blad för att få bort alla typer av insektsavfall och kemikalier.
  • Det är väldigt viktigt att du ser till att frukt, grönsaker och andra livsmedel är helt fria från bakterier som kan orsaka infektioner eller sjukdomar. Att äta livsmedel som inte har tvättats tillräckligt noga kan få förödande konsekvenser för dina tarmar och din matsmältningsbalans, vilket kan leda till diarré eller matförgiftning. Därför är det så viktigt att du alltid har god hygien när du ska desinfektera och bereda mat.

Råa frukter och grönsaker tillhandahåller många näringsämnen för kroppen, som proteiner, mineraler, vitaminer och andra beståndsdelar som kan förloras under tillagning. Kontakt med kemikalier och bakterier kan dock få dessa näringsämnen att ”läcka ut”, så snarare än att undvika att äta grönsaker råa bör du helt enkelt följa rekommendationerna vi beskriver ovan för att ta bort dessa skadliga substanser och främja din hälsa.

MER FÖR DIG