Ett glas rödvin kan jämställas med en timmes träning

Olika studier har visat att en ordentligt dos av resveratrol, en komponent som finns i rödvin, förbättrar den fysiska prestandan, hjärtats funktion och muskelstyrkan.
Ett glas rödvin kan jämställas med en timmes träning

Senaste uppdateringen: 13 december, 2018

Du har säkert hört talas om fördelarna med att ta ett litet glas rödvin varje dag. Om du ändå inte är övertygad vill vi idag berätta mer om dessa fördelar och ge dig flertalet anledningar till varför du bör ha en vinflaska hemma.

Ett glasrödvin kan jämställas med en timmes träning

En nyligen utgiven studie från University of Alberta i Kanada har pekat på att rödvin är rikt på en komponent som heter resveratrol, som kan stärka hjärta och muskler. Enligt denna undersökning ger konsumtionen av ett glas rödvin per dag samma effekt i kroppen som en timmes träning.

Ha alltid en flaska vin hemma

Forskarna upptäckte att en ordentligt dos av komponenten resveratrol förbättrar den fysiska prestandan, hjärtats hälsa samt muskelstyrkan, och ett glas rödvin per dag kan därför likställas med en timmes träning.

Konsumtionen av vin och resveratrol i samband med andra livsmedel som frukter och nötter kan därför förbättra prestandan hos de som tränar regelbundet och ge ett litet plus i kanten resultatmässigt.

I och med denna upptäckt började vetenskapsmännen att experimentera med effekterna av resveratrol på personer med diabetes och hjärtproblem, för att se om de kunde förbättra deras tillstånd.

Andra fördelar med ett litet glas rödvin per dag

Ett glas rödvin minskar risken för kranskärlssjukdomar och stroke

Bland rödvinets främsta fördelar finner vi:

 • Minskar risken för kranskärlssjukdomar och stroke, samt ateroskleros (åderförkalkning).
 • Kan motverka det dåliga kolesterolet.
 • Stärker immunförsvaret mot infektioner och allergier.
 • Vitamin- och antioxidantmängden gör det väldigt hälsosamt för huden. Om du dagligen dricker ett litet glas rödvin kan det motverka tidiga ålderstecken.
 • Det har även en blodförtunnande effekt som förbättrar blodcirkulationen och bekämpar inflammation.
 • Det innehåller mycket mineraler och spårämnen såsom magnesium, zink, litium, kalcium, järn och kalium.
 • Minskar risken för njursten och är även bra mot urinvägsinfektioner.
 • Minskar risken för hypertoni och diabetes.
 • Gynnar tänderna tack vare vinets naturliga antioxidanter, som motverkar tillväxten av bakterier.
 • Mängden resveratrol gör rödvin bra för att förbättra minnet.
 • Rödvin kan även hjälpa de som drabbats av alzheimers och de som är i riskzonen för sjukdomen. Det beror på den höga antioxidanthalten som motverkar tidiga ålderstecken.
 • Ett litet glas rödvin kan även bekämpa cancer i kroppen. Olika studier har visat att flavonoiderna i rödvin kan vara nyckeln till att förebygga prostatacancer.
 • Antioxidanterna i rödvin och även i druvorna skyddar dessutom mot ögonsjukdomar som makuladegeneration och diabetesretinopati.

Viktigt!

Glöm inte att alkohol är skadligt för kroppen

Även om rödvin kan vara hälsosamt får du inte överdriva dess konsumtion. För att dra nytta av alla fördelar och förbättra hälsan är det viktigt att du dricker med måtta och inte överskrider den rekommenderade dosen. Vin innehåller ju även alkohol, vilket har skadliga effekter på kroppen. Så om du överskrider denna mängd kan det resultera i allvarliga leverproblem och andra generella problem med hälsan.

Tänk också på att välja ekologiskt vin, eftersom många vinodlingar besprutar sina grödor med giftiga kemikalier som även dessa är skadliga för kroppen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.