Vilka faktorer är det som orsakar en överaktiv blåsa?

Att dricka för mycket energidryck, läsk eller kaffe kan orsaka ett tillstånd som till slut drabbar njurarna. Kom ihåg att dricka gott om vatten för att bibehålla vätskebalansen.
Vilka faktorer är det som orsakar en överaktiv blåsa?

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2018

Det har säkert drabbat dig någon gång. Du upplever en dag då du helt enkelt inte kan sluta gå på toaletten. Så fort du tömmer blåsan är du tillbaka inom några minuter. Vad orsakar en överaktiv blåsa och, ännu viktigare, bör du oroa dig? Vi förklarar nedan.

1. Vad orsakar en överaktiv blåsa?

En överaktiv blåsa är ett vanligt tillstånd i dagens samhälle. Vi känner vanligtvis behovet att urinera ofta när vi dricker mer vätska än normalt. Detta är något positivt eftersom våra njurar måste filtrera ut gifterna från våra kroppar, men det finns dock tillfällen när vi utan att dricka speciellt mycket ändå ofta måste gå på toaletten.

Om du måste gå upp många gånger under natten för att urinera är det möjligt att du lider av en vanlig, underdiagnostiserad folksjukdom vid namn nokturi. Det förekommer bland både män och kvinnor i alla åldersgrupper, men främst i stigande åldrar.

Utöver denna sjukdom kan frekvent urinering ofta bero på någon av följande faktorer:

1. Att dricka för mycket energidryck

Detta kanske kommer som en överraskning, men vi talar inte bara om att dricka för mycket kaffe. Andra koffeinberikade drycker, som läsk och energidrycker, kan också påverka dig. Det är verkligen inte nyttigt att dricka för mycket av dem.

Kom ihåg att mängden urin vi producerar varje dag främst beror på balansen av elektrolyter i kroppen. Om vi dricker för mycket energidryck under längre perioder kan det skapa obalans i njurarna. Det är helt enkelt inte värt risken, så överdriv inte konsumtionen av dessa drycker, eftersom det ofta är vad som orsakar en överaktiv blåsa.

2. Diabetes

Få inte panik, för detta är något som kan avfärdas med hjälp av ett enkelt test. Diabetes har många symtom, och frekvent urinering är ett av dem. Detta resulterar i vätskebrist och tenderar att sänka kaliumnivåerna.

Håll dig dock lugn, för diabetes är associeras även med plötslig viktnedgång, trötthet och svimningar. Eftersom kroppen inte kan producera insulin går det överflödiga sockret i blodet till urinen. Allt detta gör oss väldigt törstiga, vilket resulterar i mer frekvent urinering. Det behöver dock inte betyda att du har diabetes, så håll i så fall utkik efter de anda symtomen.

3. Vissa läkemedel

Ibland är det vissa läkemedel som orsakar en överaktiv blåsa och mer frekvent urinering. Läkemedel som lorazepam orsakar vanligtvis dessa effekter. Läs alltid på om bieffekterna för nya läkemedel och håll koll på om du drabbas av dem under behandlingen.

4. Stress

Oro och stress är tillstånd som kan drabba oss under vissa perioder i livet, och de kan även ändra våra biologiska processer. Magproblem, tarmproblem, nervositet, yrsel, diarré… och utan tvekan är en överaktiv blåsa något relativt vanligt under dessa perioder av ångest. Du bör kontakta en läkare om du märker av det hos dig, och kom ihåg att alltid bära med dig en flaska vatten. Varje gång du har varit på toaletten för att urinera borde du sedan dricka lite vatten för att inte drabbas av vätskebrist.

5. Infektioner

Urinvägsinfektioner är utan tvekan den vanligaste orsaken till frekvent urinering. Infektioner i urinröret, själva blåsan, njurvävnaden eller till och med vulvan eller vaginan kan orsaka detta obehagliga tillstånd. Ibland orsakas de av hormonförändringar, bakterier eller dåligt kroppsförsvar. De är vanliga och oftast boven i dramat när det kommer till en överaktiv blåsa. Du bör alltid kontakta en läkare så att du kan få rätt behandling, eftersom de kommer kunna fastslå vad som orsakat infektionen och vilket läkemedel som bör användas. Det finns dock några enkla tips du kan följa hemma.

2. Enkla kurer för en överaktiv blåsa

Vitlök

Glöm aldrig bort att frekvent urinering kan vara ett symtom för en sjukdom eller en indikering på ett annat hälsoproblem. Det första du bör göra är därför att ta reda på vad problemet orsakas av. Är det stress eller kanske en infektion? Det bästa är att följa en behandling som rekommenderats av en läkare, men du kan även följa dessa enkla riktlinjer:

1. Ändra din diet: Undvik ingredienser och livsmedel så som vinäger, tung kryddning, kaffe, heta pepparfrukter, rött kött, choklad, komjölk och mjölkprodukter, mjöl och raffinerat socker. Öka din konsumtion av grönsaker.

2. Börja morgonen med ett te gjort på åkerfräken och lite citronsaft.

3. Ät en vitlöksklyfta varje kväll med ett glas varmt vatten. Det är en utmärkt antibiotika.

4. Ingefärste är väldigt antiinflammatoriskt och kommer definitivt hjälpa.

5. Drick gott om vatten för att bibehålla vätskebalansen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.