Vad färgen på din urin avslöjar om din hälsa

Vad färgen på din urin avslöjar om din hälsa

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2019

Alla vet det. Det är inget trevligt ämne. Du kanske är en av de människor som går på toaletten och inte fokuserar så mycket på vad du ser där, men läkare säger att det är nödvändigt att hålla koll på färgen på din urin.

Det är inte bara viktigt att lägga märke till om du har smärta eller inte. Färgen på din urin kan vara tecken på dålig kost, sjukdomar, uttorkning med mera.

Urin består av vatten och olika avfallsprodukter. Om något inte fungerar rätt i kroppen, kan det leda till att din urin ändrar färg.

Oavsett om det beror på din diet, en inflammation, eller om du tar någon form av medicin, kan det leda till förändringar som det är bra att vara medveten om. Låt oss ta en titt på olika fakta om din hälsa.

Din hälsa och färgen på din urin

Kvinnors hälsa

Först lite fakta om urin:

Urin kommer från en filtrering i njurarna. Efter denna process kommer denna blandning av vatten och gifter som kroppen inte behöver till urinblåsan där den väntar på att lämna kroppen.

Beroende på den mat man äter och hur ens kropp fungerar till exempel när det gäller svettningar och andning, gör olika personer av med olika mängder urin. Färgen på din urin beror på följande aspekter:

Färglös

Klart färgad urin är ett gott tecken. Det betyder att kroppen har en bra vätskebalans. När du dricker stora mängder vatten så filtrerar njurarna urinen lättare och detta ger denna klart färgade urin.

Intensivt gul

Njure

Detta är ett symtom att hålla i åtanke. Det betyder att du inte dricker tillräckligt med vätska och att dina njurar måste arbeta hårdare för att filtrera urinen.

Det finns en större ansamling av giftiga ämnen i urinen, och du behöver återfukta bättre. Det är inget stort problem.

Denna färg kan också bero på överdriven svettning, till exempel när du har arbetat hårt fysiskt, eller tränat.

Mörk gul

Denna färg är allvarligare. Detta är ett tydligt tecken på att du behöver gå till din läkare. Denna färg påvisar att det finns ett problem i levern och det kan betyda att du har gulsot.

Om du har detta symtom, titta på dina ögon. Se om de också har en gulaktig ton. Du kommer också känna dig trött, må dåligt i allmänhet och märka av andra symtom.

Rödbrun

Njursten

Denna färg är den vanligaste om du har en njursjukdom. Den rödbruna färgen kommer av att du har en inflammation och att det finns små spår av blod i urinen.

Det är möjligt att du har en njursten och att dina urinvägar lider av detta som smärtsamt blockerar urinblåsan. Du kan ha dem i en njure, vilket kan leda till skador på den.

I detta fall är färgen på urinen ett mycket tydligt symptom. Och om det är ett njurproblem, är smärta också ett av symptomen.

Orange

Denna färg är inte så vanlig, men den förekommer. Vad orsakar orange urin?

Ett överskott av C-vitamin i kroppen.

Om du får i dig för mycket C-vitamin kommer njurarna bara att filtrera detta överskott, vilket leder till denna mycket framträdande färg.

Om det händer dig, minska intag av kosttillskott eller konsumtionen av frukt och grönsaker med C-vitamin under minst fem dagar. Bara minska, eliminera det aldrig helt och hållet.

Blå

Medicin

Förvånad? Hur konstigt det än kan verka så kan din urin faktiskt få denna färg.

Detta orsakas av ett överskott av kalcium eller en typ av bakterieinfektion. Det händer mest hos dem som tar vitamintillskott och orsakar ett överskott som leder till denna reaktion.

Var försiktig med de mediciner och vitamintillskott du tar. Om du märker några förändringar, vänd dig till din läkare.

Röd

Urinvägsinfektion

Urin som är röd till färgen kan vara ett tecken på en av två saker.

Den första kan vara allvarlig eftersom färgen beror på blod i urinen och du måste omedelbart kontakta din läkare. Det är möjligt att du har ett problem i njurarna eller urinblåsan. En korrekt diagnos kommer alltid att ge dig ett svar.

Den andra orsaken till detta symptom är helt ofarligt. Om du har ätit massor av rödbetor, bär, björnbär, eller till och med mat med mycket färgningsmedel under dagen, är det möjligt att din urin kommer att få denna färg.

Det är viktigt att du uppmärksammar om denna färg upprepas under flera dagar. Om så är fallet, tveka inte att kontakta din läkare.

Endast din läkare kan fastslå med säkerhet vad färgen på din urin betyder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.