Olika typer av rynkor: klassificering i kategorier

Det finns flera olika typer av rynkor, beroende på varför de bildas. Även om de vanligtvis ser likadana ut, kan behandlingen variera beroende på vad som skapat dem. Vill du lära dig mer? Läs den här artikeln!
Olika typer av rynkor: klassificering i kategorier

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2021

Det finns nog ingen som gärna vill ha rynkor. Faktum är att inte alla rynkor uppträder på grund av åldrande. Det finns olika faktorer som är inblandade. På grund av detta är det viktigt att veta vilka olika typer av rynkor som gäller för att bestämma vilken som är den mest effektiva behandlingen.

Trots att det finns många möjliga orsaker till att rynkor uppstår ser alla rynkor likadana ut, och de kan upplevas oattraktiva särskilt när de dyker upp i tidig ålder. I den här artikeln klassificerar vi rynkor efter de faktorer som är förknippade med deras utseende. Läs vidare för att lära dig mer!

Vad är rynkor?

Rynkor är veck i huden som utvecklas genom konstant sammandragning av ansiktsmusklerna. De blir ännu djupare i och med åldrande på grund av de förändringar som sker i hudlagren. Överhuden blir tunnare och elasticitet och kollagen, som bidrar fukt och fasthet, minskar. Det djupaste lagret i huden (hypodermis) tappar med tiden mängden av fettvävnad.

Kvinna tittar på sina rynkor i en spegel.
Rynkor är det mest uppenbara tecknet på åldrande. De kan dock ibland också uppstå bland annat på grund av dåliga vanor och exponering för solen.

Olika typer av rynkor

Kliniskt kan rynkor vara djupa eller ytliga. De senare försvinner när huden sträcks ut, vilket skiljer dem från de djupa, som inte ändrar sig även när man försöker sträcka ut huden. De ser precis likadana ut på huden, men de varierar i hur de blivit skapta. Låt oss titta på huvudtyperna av rynkor nedan.

Statiska rynkor

Dessa bildas eftersom kollagen, vävnad och elasticitet naturligt tappar volym. Du behöver inte göra olika ansiktsuttryck för att se dem, eftersom de redan är markerade på huden på grund av samma repetitiva rörelser i ansiktsmusklerna.

Dynamiska rynkor

Man kan också kalla denna sortens rynkor för uttrycksrynkor. Vi skapar dessa genom att rynka pannan, kisa och le. De är därför ett resultat av muskelaktivitet. De tenderar att dyka upp från ungefär 30 års ålder. Vid den här åldern väljer en del personer att använda förebyggande behandling genom att applicera botulinumtoxin.

De vanligaste dynamiska rynkorna är:

Gravitationella rynkor

Gravitationella rynkor uppträder som ett resultat av åldringsprocessen. Man kan vanligtvis börja märka dessa runt 40 års ålder. Åldrande manifesterar sig i minskning av fettvävnad, vaskulär degeneration och benatrofi.

Dessa rynkor kännetecknas av flera faktorer:

 • Ökad dehydrering.
 • Huden blir mer grov och torr.
 • Dermis förlorar ljus och ton.

Med tiden åldras ansiktet ännu mer på grund av minskningen av elastin och kollagen i huden. Uttrycksrynkorna accentueras och huden dras nedåt på grund av tyngdkraften. På samma sätt belyser förlusten av fettskiktet vissa benområden i ansiktet och accentuerar tecknen på åldrande.

De vanligaste av dessa ses på:

 • Halsen
 • Sidorna på hakan
 • Framför öronen
Kvinna med rynkor på halsen.
Gravitationella rynkor uppstår på grund av att huden åldras. Ofta uppstår de från ungefär 40 års ålder.

Blandade rynkor

Dessa rynkor uppstår på grund av flera olika faktorer såsom överdriven solexponering, åldrande, gravitation och ansiktsrörelser. Dessa är spåren som löper från munnens ändar till sidorna av nederdelen av näsan; och även de vertikala rynkorna på framsidan av halsen.

Sömnrynkor

Sömn påverkar också för tidigt åldrande. Dessa rynkor skiljer sig från dynamiska rynkor i sin form. Man kan se dessa linjer vertikalt på halsen, ansiktet och nacken. Dessa uppträder vanligtvis från 30 års ålder när den naturliga produktionen av kollagen, elastin och hyaluronsyra i kroppen minskar.

Du kanske tycker den här artikeln är av intresse: Ultrabearbetade livsmedel ökar cellulärt åldrande

Richard Glogaus klassificering för olika typer av rynkor

Det finns ett annat system för att skilja på olika typer av rynkor. Det har utarbetats av hudexperten Richard Glogau. Det delar upp rynkor i fyra kategorier beroende på graden av hudens åldrande.

 • TYP I: Inga rynkor: Denna typ inkluderar ofta personer mellan 20 och 30 år. Den är kännetecknad av milt åldrande, måttliga pigmentförändringar, ingen keratos och minimala rynkor. Man behöver inget smink för att täcka dem.
 • TYP II: Uttrycksrynkor: Dessa förekommer mellan 30 och 40 år. Det finns måttlig åldring där lentigos och keratos förekommer (men syns inte). Uttrycksrynkor uppträder särskilt runt ögonen när en person ler. Ibland kan man behöva smink för att täcka över dem.
 • TYP III. Vilorynkor: Från 50 till 60 år dyker dessa upp med avancerat hudåldrande, anmärkningsvärd dyskromi, spindelkärl, synlig keratos och markerade rynkor, även i vilande läge. Smink kan inte täcka dem helt.
 • TYP IV: Endast rynkor: Hos personer över 60 år dyker dessa upp med svårt hudåldrande, gulgrå hudfärg, premaligna lesioner och rynkor i hela ansiktet. Man kan inte täcka dem med smink eftersom att sminket spricker upp.

Vad man ska komma ihåg om olika typer av rynkor

Det är inte alla typer av rynkor som beror på åldrande. Vissa uppstår mycket tidigare, antingen genom oskyddad exponering för solen eller genom olika ansiktsuttryck. Att anta hälsosamma levnadsvanor och en god skönhetsrutin är avgörande för att bromsa åldrande av huden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Manríquez JJ, Majerson Gringberg D, Nicklas Diaz C. Wrinkles. BMJ Clin Evid. 2008;2008:1711. Published 2008 Dec 16.
 • Zhang J, Hou W, Feng S, Chen X, Wang H. Classification of facial wrinkles among Chinese women. J Biomed Res. 2017;31(2):108-115. doi:10.7555/JBR.31.20150175
 • Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Res Technol. 2012
 • Small R. Botulinum toxin injection for facial wrinkles. Am Fam Physician. 2014
 • Farage, Miranda A et al. “Characteristics of the Aging Skin.” Advances in wound care vol. 2,1 (2013)
 • https://sfderm.com/glogau-wrinkle-scale/
 • El-Domyati M, Medhat W, Abdel-Wahab HM, Moftah NH, Nasif GA, Hosam W. Forehead wrinkles: a histological and immunohistochemical evaluation. J Cosmet Dermatol. 2014;13(3):188-194. doi:10.1111/jocd.12097
 • Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transplant. 2018 May
 • Flament F, Bazin R, Piot B. Influence of gravity upon some facial signs. Int J Cosmet Sci. 2015;37(3):291-297. doi:10.1111/ics.12198

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.