8 överraskande skönhetsrutiner med bikarbonat

Bikarbonat kan hjälpa dig bleka tänderna, men bör inte användas för mycket eftersom det är ett slipmedel och kan skada emaljen.
8 överraskande skönhetsrutiner med bikarbonat

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vi vill alla hålla oss vackra och kanske få en och annan blick ute på stan. Många tror att det är nödvändigt att spendera stora summor pengar på kosmetika och skönhetsbehandlingar för att hålla sig vacker, utan att inse att vi redan har allt vi behöver för de bästa skönhetsbehandlingarna för hår, hud och till och med tänder i hemmet. En av de mest fantastiska skönhetsprodukterna kan hittas i de flesta hem: bikarbonat (eller bakpulver, om du inte har bikarbonat hemma). Vi vet redan att det har många användningar i köket och för vår hälsa, men här har vi 8 skönhetsrutiner med bikarbonat som ingrediens.

En av de största fördelarna med bikarbonat är dess låga pris, och det kan dessutom hittas i nästan alla matbutiker eller närköp. Vill du veta hur du kan använda skönhetsrutiner med bikarbonat? Läs då vidare.

Skönhetsrutiner med bikarbonat

Exfoliering

Skönhetsexperter rekommenderar att du regelbundet exfolierar huden för att ta bort döda hudceller och smuts som ansamlas från dag till dag. Bikarbonat är din bästa vän när det kommer till att exfoliera huden. Allt du behöver göra är att blanda en del vatten med tre delar bikarbonat och varsamt massera blandningen över huden i cirkelrörelser. Skölj med varmt vatten och avsluta med en fuktgivande kräm.

Djup hårrengöring

Hår

Vårt hår samlar på sig oljor och smuts varje dag, vilket gör att det både ser och känns flottigt och obehagligt. Lösningen på detta problem är att blanda en tesked bikarbonat i ditt schampo och varsamt massera in det i håret. Låt det verka i tio minuter, varpå du sköljer. Ditt hår kommer kännas fräscht och rent.

Knän och armbågar

Knäna och armbågarna är två områden som ofta drabbas av torrhet. För att återfukta dessa delar av kroppen kan du lägga till lite bikarbonat i din dagliga fuktkräm och massera in den på dessa torra och ojämna områden.

Silkeslena händer

Handmassage

För friska händer och naglar kan du göra en smet med lite vatten och bikarbonat som du sedan masserar över händer och naglar tills de är lena och fria från såväl döda hudceller som smuts.

Vitare tänder

Skönhetsrutiner med bikarbonat är effektiva och kan ge ett helt naturligt medel för att få vitare tänder. Det används till och med i vissa kommersiella tandkrämer på grund av dess vitgörande egenskaper. För att naturligt bleka dina tänder blandar du lite bikarbonat med lite vatten och en nypa salt. Använd den resulterande krämen för att borsta dina tänder och ta bort fläckar. En annan bra idé är att gurgla vatten med bikarbonat för att bekämpa dålig andedräkt.

Naturlig deodorant

Naturlig deodorant

Bikarbonat är en perfekt ingrediens för att eliminera dåliga odörer, vilket gör det utmärkt mot svett. Du kan applicera det som en kräm i armhålorna eller lägga till 12 cl i ett bad. Använd det som en exfoliant för armhålorna för att ta bort fläckar som orsakats av kommersiella deodoranter och antiperspiranter.

Aknebehandling

Bikarbonat är även ett effektivt sätt att bli av med irriterande finnar och pormaskar, såväl som överflödiga oljor. Blanda lite bikarbonat med citronsaft och applicera den resulterande smeten på det du vill ta bort. Det är viktigt att applicera denna behandling under kvällstid eftersom utsättning för solen kan orsaka fläckar på huden.

Avslappning för trötta fötter

Trötta fötter

Våra fötter kräver speciell vård efter en lång dag, och det är viktigt att hålla huden fri från döda celler. Bikarbonat kommer hjälpa dig att hålla fötterna vackra och friska. Lägg bara till tre matskedar i en balja varmt vatten och sänk ned fötterna i tio minuter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco.
  • Aschner, J. L., & Poland, R. L. (2008). Sodium Bicarbonate: Basically Useless Therapy. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.2007-2400
  • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.