Nedbrytningstiderna för vardagliga objekt i naturen

Visste du att en glasburk kan ta upp till 4 000 år att brytas ned i naturen? I den här artikeln berättar vi hur lång tid det tar för vardagsföremål att brytas ned.
Nedbrytningstiderna för vardagliga objekt i naturen

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2023

För att bli medveten om den skada som våra sopor genererar måste vi förstå hur lång tid vardagliga föremål tar för att brytas ned i naturen. Genom att känna till nedbrytningstiderna för våra vardagliga objekt i naturen kan vi lära oss att undvika att använda dem eller åtminstone minska vår konsumtion.

Vikten av återvinning går utöver att återanvända objekt. Det handlar om att bidra till planetens hälsa och att skydda skogar, djungler, stränder och gräsmarker från de skadliga effekter som skräp har när det hamnar där.

Papper och kartong

Papper är tillverkat av cellulosa, en polymer som består av miljontals glukosmolekyler, som tillhör kolhydratvärlden. Det är en av huvudkomponenterna i växter, och det slutliga tillståndet beror på de olika processer det genomgår under tillverkningen.

Papper är något vi har överallt: hemma, på jobbet, i skolan och på kontoret. När du fyller i ett formulär, köper en bok eller skriver en anteckning för hand – papper verkar vara oumbärligt.

Varje gång vi slänger ett papper tar det mellan 5 till 12 månader att brytas ned i miljön. Det här kanske inte verkar vara så mycket, men det måste vara under rätt förhållanden för att naturen ska kunna bryta ned det. Denna naturliga process kräver en kombination av ljus, vatten och syre.

Nedbrytningstiderna för vardagliga objekt som aluminium
Aluminium finns i vardagen, både i konstruktion och i små föremål.

Nedbrytningstiderna för aluminium i naturen

Aluminium är en av de lättare metallerna och används ofta som en ersättning för stål i vissa föremål som kräver en lätt struktur. Dessutom används det inom fordons- och rymdindustrin, i olika förpackningar samt vid konstruktion.

Återvinningsgraden för aluminiumburkar är mycket hög, upp till 95 %. Det går att återvinna och återanvända nästan 100 % av behållaren. Om burken hamnar i soporna och inte återvinns tar det däremot 10 år för att bryta ned materialet.

En mycket vanlig typ av förpackning som säkert många av oss använder är Tetra Brik. Den är gjord av cellulosa, polyeten och aluminium. Denna typ av behållare tar 30 år att helt brytas ned.

Nedbrytningstiderna av plast i naturen

Plast är ett syntetiskt material tillverkat av petroleumderivat. Det har så många fördelar vid tillverkningen av alla slags föremål att vår användning av det har blivit överdriven. Plast utgör ett hot mot alla typer av ekosystem.

Plast tar längst tid för naturen att bryta ned. Vi pratar om århundraden. Det kan ta upp till 500 år att bryta ned dessa material. De bryts dock inte ned helt. De blir i stället mikroplaster som finns kvar i havet, på stränder och i jord runt om i världen.

80 % av föroreningen i sjöar och hav kommer från land.

Fortsätt läsa: 12 roliga sätt att återanvända plastflaskor

Nedbrytningstid för batterier

Batterier tillverkas av olika ämnen, varav några är mycket skadliga för hälsa och miljö. Dessa ämnen inkluderar magnesiumdioxid, kvicksilver, nickel och kadmium. I små mängder har de inte några skadliga effekter, men om vi talar om tusentals ton förändras panoramat dramatiskt.

Det finns olika typer av batterier: kol-zink-, alkaliska och litiumbatterier. Medan varje typ har olika användningsområden, förorenar de alla våra jordar och vatten i viss utsträckning.

När nedbrytningsprocessen börjar avger de metaller som kvicksilver, som har en kraftigt förorenande kraft. Bara ett batteri kan förorena 3 000 liter vatten, medan ett kvicksilverbatteri kan förorena 600 000 liter.

Glas

Glas är ett amorft keramiskt material tillverkat av kiselsand och torra metalloxider som krossas och läggs i en reaktor som kan bli över 1000 °C. Detta för att bilda en vätska med tjock konsistens som sedan kan bli en särskild form i fast tillstånd.

Flaskor, burkar, fönster, vindrutor, lampor… alla dessa glasartiklar är en del av våra liv och går oss nästan obemärkt förbi. Det finns två fakta relaterade till glasföremål som, förutom att vara överväldigande, också är chockerande. Det tar 4 000 år att bryta ned glas, och det är 100 % återvinningsbart.

Detta innebär att små åtgärder, som återvinningsbehållare, kan ge planeten tusentals år av hälsa.

Nedbrytningstider för andra föremål

Istället för att helt sönderdelas omvandlas plastavfall till mikroplast som skadar miljön.
Mikroplast är ett ständigt växande miljöproblem och dess närvaro fortsätter att öka.

Forskare förlitar sig på olika tester för att uppskatta hur lång tid vardagliga föremål tar för att brytas ned. Dessa tester mäter koldioxidnivåerna eller organismernas syreförbrukning.

Till exempel lägger de organiskt avfall i en behållare med jord och mikroorganismer, såsom ett äppelskal och en plastpåse, och låter luft cirkulera. Allteftersom dagarna går bryter dessa mikroorganismer ned materialet och producerar koldioxid, vars mängd tjänar som en indikator på nedbrytning.

När det gäller plastpåsen förekommer inte någon konsumtion av koldioxid med organismerna eftersom de inte använder detta som mat. Detta innebär att detta material inte är biologiskt nedbrytbart utan snarare är fotnedbrytbart och svarar på solens ultravioletta strålning.

På grundval av denna typ av nedbrytning uppskattar forskare att det kan ta århundraden innan en plastpåse blir omvandlad till mikroskopiska partiklar. Förutom de föremål som vi redan har nämnt vill vi dela en lista med nedbrytningstider för andra vardagliga föremål.

Grönsaker5 dagar – 1 månad
Bomullskläder2 – 5 månader
Ullkläder15 år
Läderskor25 – 40 år
Nylontyg30-40 år
Cigarettfimpar1 – 12 år
Blöjor500 – 800 år
TändareÖver 100 år
Mobiltelefonbatterier450 – 1 000 år
Kreditkort1 000 år

Nedbrytningstiderna i naturen för vardagliga objekt är alarmerande

Miljöförstöring börjar när vi gräver ned skräp. Vi bör komma ihåg att allt vi slänger går igenom en nedbrytningsprocess som avger gifter som är skadliga för miljön och vår hälsa.

Med tanke på de år, århundraden och årtusenden som det kan ta för material att brytas ned, är det viktigt att inse att hälsan på planeten ligger i våra händer. Vi inbjuder dig att omsätta följande metod i praktiken: minska, återanvänd och återvinn.

Med lite ansträngning kan du bidra till planetens bevarande nu när du vet hur lång tid det tar för nedbrytningen av vardagliga föremål i naturen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bernache, G. (2006). Cuando la basura nos alcance: el impacto de la degradación ambiental. Ciesas.
  • Copedé, M. (2016). Restauración del papel: Prevención, conservación, reintegración(Vol. 16). Editorial Nerea.
  • Delgado, F. M., García, D. P. S., & Flórez, J. J. O. (2015). Reciclaje de aluminio: oportunidades de desarrollo en Bogotá (Colombia). Gestión y Ambiente18(2), 135-152.
  • Segura, D., Noguez, R., & Espín, G. (2007). Contaminación ambiental y bacterias productoras de plásticos biodegradables. Biotecnología14(C23), 361-371.
  • Elías, R. (2015). Mar del plástico: una revisión del plástico en el mar. Marine and Fishery Sciences (MAFIS)27, 83-105.
  • Díaz, J. C., & Arias, M. L. D. (2004). La contaminación por pilas y baterías en México. Gaceta Ecológica, (72), 53-74.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.