7 tips på hur du kan återanvända ditt köksavfall

7 tips på hur du kan återanvända ditt köksavfall
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 16 oktober, 2023

Många köksrester har fortfarande en sista användning innan de läggs till sopkorgen. Detta hjälper dig att spara pengar och miljön. Många vet att skalen på frukt, grönsaker och grönsaker kan användas för olika ändamål, men användbarheten av andra saker som tepåsar eller kaffesump som finns kvar i kaffekokaren är fortfarande relativt okänd. Läs vidare så ska du få några tips på hur du kan återanvända ditt köksavfall!

Återanvändning och återvinning är de pelare som resursanvändningen bygger på för att minska vår mängd avfall och dess påverkan på miljön.

Men på grund av brist på vana eller brist på information kan utövandet av detta verka mödosamt och onödigt. Det är dock mycket enklare att minska, återanvända och återvinna än det kan verka, särskilt när det gäller att återanvända köksavfall.

För vad kan man återanvända köksavfall?

Sammantaget kan du återanvända köksavfall inom följande områden:

 1. Kosmetika
 2. Hälsa och välmående
 3. Hushållet (städning, förbättringar, skötsel av föremål, trädgårdsarbete m.m.)

I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du kan återanvända köksavfall som du kanske inte har tänkt på.

Köksavfall som du kan återanvända

1. Te på citronskal för matsmältningen

Både citronens fruktkött och skal har flera egenskaper och hälsofördelar. De ger vitaminer B, C och E, och mineraler som koppar, fosfor, magnesium och kalcium.

Köksrester som du kan återanvända till annat
Citronskal har många alternativa användningsområden, till exempel kan du brygga te på det.

När det gäller att förbättra matsmältningsfunktionen är te med citronskal mycket effektivt. Detta te kan du dricka efter varje måltid eller någon gång på eftermiddagen för att främja tarmrörelserna och bekämpa överskott av tarmgaser.

Drick antingen varm eller kall så ger du citronen en sista användning innan du kastar bort den. Vill du veta den bästa med detta? Enligt en studie publicerad av National Library of Medicine kan det till och med hjälpa till att förebygga bröst- och tjocktarmscancer.

Ingredienser

 • Citronskal
 • 300 ml vatten
 • 1 msk honung

Förberedelse

 • Koka upp vattnet tillsammans med citronskalen.
 • När vattnet har nått kokpunkten låter du det sjuda i ytterligare 15 minuter.
 • Passera vätskan genom en sil för att avlägsna skalen.
 • Servera och söta med en matsked honung efter smak.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: När du inreder köket: undvik dessa 6 misstag

2. Apelsinskal för att bli av med myror

Tro det eller ej, ett bra sätt att bli av med insekter är doften av apelsiner. För att göra detta kan du dra fördel av apelsinskal, eftersom deras sura lukt skrämmer bort insekterna.

Du kan också göra en infusion med resterna från en apelsin. När den är klar, häll den i en sprayflaska och spraya den vid fönster, dörrar och alla de platser där det kan finnas myggor eller myror. Lukten är dessutom mycket behagligare än alla kemiska bekämpningsmedel.

3. Kaffe för att eliminera dålig lukt

Doften av kaffe är perfekt för att eliminera dålig lukt. Kaffepulvret som blir kvar i kaffekokaren bevarar den läckra och omisskännliga doften av denna dryck. För att dra nytta av det, ta pulvret och låt det torka, lägg det sedan i tygpåsar och placera dem på platser som garderober, skolådan, nära kattlådan eller i sopkorgen.

Köksrester för ansiktsmasker
Kaffesump kan hjälpa till att eliminera lukter runtom i huset.

Ett annat sätt att dra fördel av kaffesump är att blanda det med lite flytande tvål och applicera det som en ansiktsmask. Enligt flera studier har kaffe antiinflammatoriska, desinficerande och exfolierande egenskaper. Av denna anledning används det också i kosmetika, vilket stöds av en studie från Universidad del Valle.

4. Kompostering eller hemgjord gödsel, ett utmärkt sätt att återanvända köksavfall

Det finns många typer av organiskt avfall som du kan använda som kompost för växter. Kompostering är ackumulering av organiskt avfall som förbättrar förbättra jordens kvalitet. Avfallet från frukt, grönsaker och andra livsmedel berikar jordens kvalitet och ger näringsämnen till växter.

För att göra kompost samlar och maler du organiskt köksavfall som frukt och grönsaker, äggskal, pappershanddukar, olja, blommor och kaffesump. Lägg gärna torra material som torra löv och grenar till denna blandning så att den blir väl täckt.

Den resulterande blandningen bör placeras på en plats som inte utsätts för regn eller sol. Rör om en gång i veckan och även varje gång du tillsätter nytt organiskt avfall i blandningen. Efter tre månader har du perfekt svart, fuktig, luktfri kompost.

5. Svarta tepåsar för att polera trä

Annat köksavfall som du kan återanvända är tepåsar. I synnerhet är svarta tepåsar mycket användbara för rengöring och polering av trä.

Kitchen Scraps tepåsar
Svarta tepåsar kan användas för att polera trä.

För att göra detta bör de stå i blöt i 1,5 dl varmt vatten. Och efter att ha låtit teet dra, fukta en trasa med teet och torka det över träet.

6. Ansiktsmasker med bananskal eller krukväxter

Bananskal är rikt på näringsämnen och är mycket användbart för att göra en hemmagjord ansiktsmask innan du slänger den eller lägger den i komposten. För att göra detta, tvätta först ansiktet med tvål och vatten innan du gnuggar insidan av skalet (nyskalat) över ansiktet.

Använd mjuka cirkulära rörelser, låt sedan sitta så länge som möjligt (helst 30 minuter) och tvätta sedan ansiktet med varmt vatten. Du kan också använda bananskal (nyskalat) när du har bränd eller irriterad hud. Detta hjälper till att återfukta det drabbade området.

Miljöorganisationen Sustainable America rekommenderar bananskal som ett inslag för föreningar och som ett utmärkt näringsämne för krukväxter. Låt först bananskalet ligga i en kanna med vatten i några timmar så att vattnet tar upp näringen och vattna sedan växterna som vanligt.

Men förutom allt detta kan bananskal också ätas och är väldigt näringsrika. De innehåller vitaminer B6 och C, magnesium, kalium och biotin, bland andra näringsämnen. Faktum är att många läkare rekommenderar dem som hjälp för att reglera blodtrycket och bekämpa åderförkalkning, anemi och halsbränna.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Prova denna utsökta banankaka med honung och kanel

7. Ananasskal som ett naturligt diuretikum

Ett annat köksavfall som kan komma till nytta är ananasskal. Detta är ett utmärkt diuretikum och hjälper också till att bränna fett.

Vilka är fördelarna med att äta ananas på natten?

För att förbereda det, lägg ananasskalen i en kastrull och koka dem i en liter vatten i 30 minuter. Låt sedan dra. Sedan kan du dricka det antingen varmt eller kallt. Du kan tillsätta honung eller kanel för att söta drycken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cuadros Miranda, A., & Vélez Mena, J. (2018). Propuesta de un plan de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de un jabón artesanal en el municipio de Cartago Valle. Universidad del Valle.
 • Fukushima, Y., Takahashi, Y., Hori, Y., Kishimoto, Y., Shiga, K., Tanaka, Y., Masunaga, E., Tani, M., Yokoyama, M., & Kondo, K. (2015). Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females. International journal of dermatology54(4), 410–418. https://doi.org/10.1111/ijd.12399
 • Hakim, I. A., Harris, R. B., & Ritenbaugh, C. (2000). Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutrition and cancer37(2), 161–168. https://doi.org/10.1207/S15327914NC372_7
 • Niz, E. (n.d.). 10 things to do with banana peels. Sustainableamerica.org. Retrieved November 30, 2022, from https://sustainableamerica.org/blog/bananas/
 • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences17(4), 351–358. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
 • Ramli, S., Alkarkhi, A. F., Shin Yong, Y., Min-Tze, L., & Easa, A. M. (2009). Effect of banana pulp and peel flour on physicochemical properties and in vitro starch digestibility of yellow alkaline noodles. International journal of food sciences and nutrition60 Suppl 4, 326–340.
 • Wang, L., Wang, J., Fang, L., Zheng, Z., Zhi, D., Wang, S., Li, S., Ho, C. T., & Zhao, H. (2014). Anticancer activities of citrus peel polymethoxyflavones related to angiogenesis and others. BioMed research international2014, 453972. https://doi.org/10.1155/2014/453972

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.