Mexikanska sopes: Ett steg-för-steg-recept

Mexikanska sopes är en enkel maträtt att göra. De består av en majstortilla, och sedan lägger du till bönor, kött eller andra ingredienser. Vi visar dig hur!
Mexikanska sopes: Ett steg-för-steg-recept
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du någonsin testat mexikanska sopes? Dessa aptitretare är en av de mest populära maträtterna i Mexiko. Det är små, tjocka majstortillor som kläms åt längs kanterna för att få en liten kant och sedan steks i smör.

I allmänhet kan du fylla dem med olika ingredienser. Till exempel är ost, frijoles refritos (en röra på svarta bönor), fläsksvål och kött de vanligaste. Naturligtvis, som alla mexikanska rätter, serveras de också med en stark sås!

Enligt olika artiklar är sopes, som andra recept gjorda med majs (som enchiladas, quesadillas, tortillachips och tacos) vanliga vid små sammankomster och även stora fester.

Ett traditionellt mexikanskt recept på sopes

Att göra sopes tar lite tid, så ett bra tips är att göra det när du redan har något som du vill lägga ovanpå, t.ex. rester från gårdagens middag.

Till exempel rester av bönor, kokt kött eller kokt kyckling. Å andra sidan kan du också dela upp det här receptet i två delar och förbereda majsdegen dagen innan.

Nu behöver du en robust fryspåse av plast, en komal, eller plan stekpanna, för att steka i och en tortillera (tortillapress), eller en tyngre ugnsform i glas om du inte har en press.

Tänk också på att majsmjölet du använder för att göra dem är nixtamaliserat. Det betyder att det är förkokt, så du kan göra degen med bara vatten. För att göra denna förkokning behandlar man majsen med en alkalisk behandling genom att koka majsen i vatten med lut.

majs och majsmjöl

Ingredienser till degen

 • 3,5 dl nixtamaliserat majsmjöl
 • 3 dl varmt vatten

Ingredienser till fyllningarna

 • 1 dl mexikansk ost eller mexikansk cream cheese
 • 1 dl färskost
 • 1/2 dl hackad lök
 • Röd eller grön salsasås efter smak
 • 4 matskedar vegetabilisk olja eller 2 smör
 • 2 dl frijoles refritos  (kokta svarta bönor som sedan steks upp i olja eller smör)
 • 3 dl nötkött eller kycklingfärs
 • 5 dl hackad sallad
 • Salt och peppar efter smak

Valfria garneringar

Så här gör du mexikanska sopes, steg för steg

 1. Blanda först majsmjölet med varmt vatten i en skål. Knåda tills allt är helt blandat. Tillsätt vid behov mer vatten, men var försiktig eftersom det kan bli klibbigt. Målet är att degen ska vara smidig och hanterbar.
 2. Täck sedan över med en fuktig kökshandduk för att förhindra att den torkar ut.
 3. Dela sedan degen i bollar. Försök att göra dem i samma storlek. När du är klar, täck över dem igen med kökshandduken.
 4. Skär nu en plastpåse i två rutor av samma storlek.
 5. Lägg en bit plast på tortillapressen, lägg en degboll ovanpå, täck med det andra plastarket och stäng pressen med ett försiktigt tryck. Ta sedan bort degen, ta bort plastarken och upprepa processen. Detta är den vanliga tekniken när man tillagar tortilla.
 6. Om du inte har det här verktyget för att göra tortilla, använd en glasform. Lägg i så fall plasten på diskbänken och pressa med glasformen tills du har en fin pose.
 7. När du är klar, värm en stekpanna till medelvärme, lägg tortillorna en efter en på värmen och vänd degen efter en minut för att tillaga den på andra sidan. Tänk på att om du låter den steka för länge torkar det ut degen.
 8. Ta slutligen bort din sope från den heta pannan med en spatel och låt den ligga i en behållare så att den håller sig varm. Nu är det dags att bilda den lilla kanten genom att nypa kanterna med fingrarna.

De sista stegen för att göra mexikanska sopes

 1. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna. Lägg dina sopes en och en i den och stek lätt i 30 sekunder på varje sida. Detta bör vara tillräckligt med tid för att de ska få lite färg och värmas upp. Ta sedan ur dem ur pannan och lägg på en tallrik ovanpå pappershanddukar för att absorbera överflödigt fett.
 2. Nu är det dags att fylla dem! Du kan lägga på nötkött eller kyckling, sallad, ost eller vilka ingredienser du vill. Droppa sedan på den heta såsen över alltsammans.

Recept på nopalsopes

En annan typ av mexikanska sopes du kan göra är med färsk nopal istället för de berömda majstortillorna. I detta recept kommer nopal att fungera som bas.

Enligt olika studier har detta livsmedel också näringsämnen som har väckt intresse för Europa och Asien. De är fördelaktiga för att behandla flera sjukdomar eftersom de är en källa till vitamin C, mineraler och lösliga och olösliga fibrer.

Ingredienser

 • 10 bitar nopal i medelstorlek
 • 1/2 salladshuvud
 • 1 nypa salt
 • Peppar efter smak
 • 2, 5 dl frijoles refritos (uppstekta bönor)
 • Färskost
Mexikanska sopes
Så här gör du:
 1. Börja med att forma dina nopal. För att göra detta, använd en kopp, ett lock eller något runt element som du kan lägga på dem.
 2. Använd sedan en kniv och skär ut en rund bit.
 3. Hacka sedan salladen, tillsätt salt och ställ åt sidan.
 4. Värm under tiden en stekpanna eller kokplatta över medelvärme, tillsätt en nypa peppar till varje nopal som du har skurit ut och lägg dem på värmen. Låt dem steka på båda sidor tills de får en fin färg.
 5. När de är klara tar du bort dem från värmen, lägger dem på ett skärbräda eller en tallrik och lägger på bönorna, frijoles refritos.
 6. Lägg till sist på färskosten, toppa med salladen och njut!

Nopalsopes är vanligtvis inte så tunga och mäktiga som de traditionella eftersom de inte innehåller majsmjöl. Men precis som det tidigare receptet kan du också lägga till kött, såser eller andra ingredienser som du gillar.

Gör dina egna läckra mexikanska sopes

Som du kan se är mexikanska sopes enkla aptitretare att tillaga. Om du inte har de typiska verktygen eller ingredienserna du behöver för att göra dem som mexikansk cream cheese, tortillera eller en komal, kan du ändå göra dem.

Kom ihåg att du kan servera dem med nötkött, kyckling, grönsaker, baljväxter eller vad du än föredrar. Missa inte att prova dessa utsökta recept!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Calleja Pinedo, M., & Valenzuela, M. B. (2016). La tortilla como identidad culinaria y producto de consumo global. Región y sociedad28(66), 161-194.
 • Maki-Díaz, G., Peña-Valdivia, C. B., García-Nava, R., Arévalo-Galarza, M. L., Calderón-Zavala, G., & Anaya-Rosales, S. (2015). Características físicas y químicas de nopal verdura (Opuntia ficus-indica) para exportación y consumo nacional. Agrociencia49(1), 31-51.
 • Cuevas Mejía, J. D. J. (2014). Maíz: Alimento fundamental en las tradiciones y costumbres mexicanas.
 • Acle, R. S., & Montiel, A. V. (2018). Influencia de la gastronomía mexicana en el consumo étnico en España. Revista interamericana de ambiente y turismo14(2), 89-101.
 • Luna Montaño, R. (2020). Asociación entre la inseguridad alimentaria y la doble carga de malnutrición: revisión sistemática (Master’s thesis, Universidad Iberoamericana Ciudad de México. Departamento de Salud).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.