Blasten på rädisor: fördelar och användningsområden

Kasta inte bort blasten nästa gång du köper rädisor. Du kan faktiskt tillaga dem som alla andra gröna bladgrönsaker, och de kan också ge dig vissa hälsofördelar. Upptäck dem i dagens artikel!
Blasten på rädisor: fördelar och användningsområden

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Blasten på rädisor är inte bland de mest populära grönsakerna i köket. Men om du kände till alla deras fördelar, skulle du antagligen inkludera dem i din kost. Dessutom gör den milda smaken att de passar i nästan alla typer av sallader och maträtter.

När du använder denna växt är det första du vanligtvis gör att skära av bladen. Dessa innehåller dock en massa näringsämnen som kan ha en positiv inverkan på din hälsa. Om du fortfarande känner dig tveksam till att prova dem, ska vi här berätta vilka egenskaper de har och hur du äter dem. Du kommer förmodligen att ändra dig!

Vilka är fördelarna med blasten på rädisor?

Sanningen är att det inte finns många studier som tar upp deras egenskaper. Inom alternativmedicin har man dock länge använt rädisor för att behandla vissa milda tillstånd som feber, halsont, gallstörningar och inflammation. Läs mer om fördelarna nedan.

blasten på rädisor
Människor har använt rädisor för medicinska ändamål under lång tid. Idag finns det också studier som visar på deras goda egenskaper.

Vill du veta mer om rädisor? Läs den här artikeln: 7 anledningar att äta rädisor – de är medicinska!

Det kompletterar din kost

På grund av det låga kaloriinnehållet kan du inkludera blasten på rädisor i vilken diet som helst för att maximera fördelarna. Exempelvis kan du avnjuta dem genom att blanda dem med grönkål eller andra gröna bladgrönsaker i olika sallader.

En publikation från Illinois University Extension beskriver näringskomponenterna i en olika rädisevarianter. Publikationen säger att en deciliter rädisor innehåller cirka 12 kalorier och praktiskt taget inget fett.

Blasten på rädisor bidrar till bättre matsmältningshälsa

Blasten på rädisor kan hjälpa till att underlätta matsmältningen. Även om det fortfarande saknas tillräckligt med vetenskapliga studier för att bevisa deras effekt, tyder vissa djurförsök att deras fiberinnehåll kan vara orsaken bakom denna fördel.

Faktum är att forskning som publicerats av Food and Agricultural Organization of The United States visar att konsumtion av denna del av växten kan förbättra de gastrointestinala funktionerna och fettmetabolismen.

Den kan ha positiva effekter på diabetes

Diabetes är en sjukdom där blodsockernivån stiger över normala nivåer. Detta tillstånd är ganska vanligt nu för tiden och härrör från låg insulinproduktion i bukspottkörteln eller en resistens mot insulinets verkan.

Enligt en recension som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nutrients verkar det som om alla delar av rädisan har antidiabetiska egenskaper. När det gäller blasten kan de minska glukosupptagningen i tarmen. Flera kliniska studier på dessa effekter krävs dock.

Vill du veta mer om blodsocker? Läs den här artikeln: Glukos som energikälla: hur assimileras det i kroppen?

Hur kan du dra nytta av blasten på rädisor?

Det vanligaste sättet att äta rädisor är att skära upp dem och äta råa. Du kan dock även tillsätta rädisblad i olika rätter och tillaga dem som du gör med andra gröna bladgrönsaker. Några sätt att förbereda dessa blad är följande:

  • Sallader: Precis som salladsblad eller spenat kan du tillsätta rädisbladen i vilken sallad som helst.
  • Soppor: Du kan ha rädisblad i soppor och som ett tillskott till de olika grönsaker som den innehåller.
  • Milkshakes och smoothies: När du gör dessa drycker kan du stoppa i några blad från dina rädisor. De ger dem högre näringsvärde utan att det påverkar smaken.
  • Omelett: Denna maträtt är lätt att svänga ihop och smakar gott. Du lagar den på samma sätt som en omelett med spenat, bara att du använder rädisblad i stället.
  • I en wok: Du kan också tillaga dem i en wok tillsammans med andra grönsaker. Krydda sedan bara med salt och/eller de kryddor du föredrar.
blasten på rädisor
Det traditionella sättet att äta rädisor är i skivor, men det finns många andra sätt att servera denna grönsak.

Kontraindikationer och biverkningar

Det är nästan alltid säkert att äta blasten på rädisor. I stora mängder kan de emellertid irritera magen. Vissa kan också vara allergiska mot detta livsmedel, även om detta inte är så vanligt.

Dessutom bör kvinnor som är gravida eller ammar vara särskilt försiktiga när de äter rädisor. Det beror på att det ännu inte finns tillräckligt med information om effekterna under denna period.

Dessutom, eftersom de hjälper till att sänka blodsockernivån, bör personer med hypoglykemi undvika överdrivet intag. Om du lider av gallsten bör du också vara försiktig med att äta blasten på rädisor. Detta beror på att dessa blad ökar gallflödet, vilket kan orsaka plötslig smärta på grund av blockering av stenarna.

Slutligen, glöm inte att det att äta denna växt i måttliga mängder inte har några negativa effekter. Därför kan du inkludera det i din kost utan problem och se om du kan känna av fördelarna. Om du upplever några symptom, tala med din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://doi.org/10.3390/nu9091014
  • University of Illinois Extension. Watch Your Garden Grow. Recuperado el 26 de agosto de 2020. https://web.extension.illinois.edu/veggies/radish.cfm
  • Rolón Riquelme, Olga Yolanda. “Efecto de la dieta macrobiótica como prevención del desarrollo de cánceres del aparato digestivo.” (2018).
  • Soliveres Higuera, Irene. “Dieta vegetariana y vegana durante el embarazo y la lactancia materna.” (2017).
  • Jang, H. S., Ahn, J. M., Ku, K. H., Rhee, S. J., Kang, S. K., & Choi, J. H. (2008). Effect of radish leaves powder on the gastrointestinal function and fecal triglyceride, and sterol excretion in rats fed a hypercholesterolemic diet. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.10.1258

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.