Omelett utan ägg med spenat, chiafrön och spirulina

Frukost är dagens viktigaste måltid. Den ger kroppen de näringsämnen de behöver för att klara sig genom dagen. Av denna anledning är det inte bara viktigt att äta frukost, utan att äta en nyttig och välbalanserad frukost.
Omelett utan ägg med spenat, chiafrön och spirulina

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Frukosten är väldigt viktig för att upprätthålla energin under hela dagen. Att kombinera fördelarna med spenat, chiafrön och spirulina i en utsökt omelett utan ägg är därför ett perfekt alternativ.

Vem vill inte börja dagen med ett enkelt, nyttigt och välbalanserat frukostrecept?

Vikten av att äta frukost

Frukost är inte bara dagens första måltid, utan även den viktigaste. Efter att inte ha ätit något under natten behöver kroppen näring för att påbörja dagen bra.

Frukost hjälper oss därmed att tackla många fysiska och mentala hinder vi stöter på under dagen.

Om du måste vänta i flera timmar innan nästa måltid så är frukosten dessutom nödvändig för att inte vara hungrig under tiden. Personer som äter en bra frukost tenderar att småäta mindre och få mindre viktproblem.

Är du redo att lära dig alla fördelarna med en nyttig utsökt omelett utan ägg med spenat, chiafrön och spirulina?

Spenat

Färsk spenat till omeletten

Denna grönsak är välkänd i världen för sina många fördelar. Bland dessa hittar vi att spenat kan hjälpa till att behandla symptom på magsår, skydda mot Alzheimers, förbättra synen och reglera blodtrycket.

Spenat hjälper dessutom till att stärka benen och förbättra den kardiovaskulära hälsan, bland annat.

Chiafrön

Chiafrön är mycket nyttiga

Dessa frön är välkända för sin förmåga att stilla aptiten och främja viktnedgång.

Chiafrön har många fördelar. De är en källa till omega-3- och omega-6-fettsyror, och innehåller även vitaminer och antioxidanter.

De huvudsakliga fördelarna med chiafrön inkluderar:

 • Minskad hunger, vilket är anledningen till att de är perfekta för viktnedgång.
 • Hjälper till att reglera blodsockernivåerna.
 • Hjälper till att bibehålla elektrolytbalansen och hålla kroppen återfuktad.

Spirulina

Spirulina på slev

Spirulina görs av mikroskopiska alger och är en utmärkt källa till protein.

Detta tillskott görs av vissa typer av blå alger. Det är rikt i polysackarider och antioxidanter. Den har även aminosyror som alanin och pantotensyra som stärker immunförsvaret.

Vidare kan spirulina hjälpa till att skydda mot vissa skadliga effekter av cancerbehandlingar tack vare dess höga koncentration av antioxidanter (vitamin E, betakaroten, fykocyanin, etc.).

Men det kommer med ännu fler fördelar, såsom det faktum att det är en långsam kolhydrat som hjälper till att reglera glukosnivåerna. Det hjälper även till att reglera blodkolesterolet tack vare sin gamma-linolensyra och niacin.

Tack vare den höga koncentrationen av antioxidanter hjälper spirulina dessutom till att motverk artrit, och mineraler kan förebygga osteoporos, eller benskörhet.

Omelett utan ägg med spenat, chiafrön och spirulina

Omelett utan ägg med bröd

Detta recept kommer ge dig all energi du behöver för att ta dig genom dagen.

Ingredienser

 • 2 1/2 dl mjöl
 • 2 matskedar chiafrön
 • 200 g spenat
 • 2 dl mjölk
 • 1 matsked spirulina
 • Olivolja
 • 1/2 dl vatten

Tillredning av denna omelett utan ägg

 • Tvätta och torka spenaten väl.
 • Blötlägg sedan chiafröna i vattnet.
 • Sikta mjölet och tillsätt sedan alla ingredienser i en skål och rör om väl tills de är välblandade och utan klumpar
 • I en panna med lite olivolja tillsätter du blandningen och tillagar den som en vanlig omelett tills den är gyllenbrun.

Och så enkelt är det! Starta morgonen rätt och njut av din nyttiga omelett med spenat, chia och spirulina!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bob Capelli, Gerald R. Cysewski, “Potential health benefits of spirulina microalgae”, Nutra foods, 2010, 9(2), 19-26. https://pdfs.semanticscholar.org/c120/3f0060352e36a8d61391d43ee2ab0f3ff5ad.pdf
  • Elena Jovanovski et al. “Effect of Spinach, a High Dietary Nitrate Source, on Arterial Stiffness and Related Hemodynamic Measures: A Randomized, Controlled Trial in Healthy Adults”, Clin Nutr Res. 2015 Jul; 4(3): 160–167.
  • Rahman Ullah et al. “Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review”, J Food Sci Technol. 2016 Apr; 53(4): 1750–1758.
  • F M Cicuttini, “Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials” BMJ 2019364
  • Katie Adolphus et al. “The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents”, Front Hum Neurosci. 2013; 7: 425.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.