7 matmässiga misstag vi alla borde åtgärda

Att få familjen att sluta begå matmässiga misstag kan vara riktigt jobbigt. Man måste inse att man är vad man äter, och därför är en bra kostplan något som borde vara högsta prioritet.
7 matmässiga misstag vi alla borde åtgärda
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även hälsomedvetna individer med goda vanor begår ibland matmässiga misstag som förstör försöken att upprätthålla bästa möjliga hälsa. Så var väldigt uppmärksam på vad du äter.

Idag ska vi ge dig några tips om vad du kanske gör fel och hur du kan bättra dig.

Matmässiga misstag du kanske begår

1. Dålig planering

Matmässiga misstag: dåliga vanor

Det är lätt att välja snabbmat när man inte planerat.

De flesta personer (upp till 80% enligt vissa studier) planerar inte sina måltider veckovis. Resultatet är obalanserade matvanor som kan leda till övervikt. Det är av denna anledning du bör ha lite grundläggande kunskap om mat.

Du bör lära dig lite mer om näring och vara medveten om vad du konsumerar.

Detta är en kaotisk värld, och att äta bra kräver noggrann reflektion och planering. Gör smarta inköp genom att välja ut dem noggrant.

2. Matmässiga misstag: “light” betyder inte alltid nyttig

Fall inte för alla “light”-löften och konsumera inte dessa produkter för mycket, för de kan ändra den näringsmässiga balansen i din kost. Om du vill äta lätt ska du välja frukt, grönsaker, nötter, fisk, etc.

Många tror även felaktigt att fett är skadligt. I verkligheten behöver kroppen fett för att fungera, så håll dig borta från produkter som utger sig för att ha 0% fett. Visst, de innehåller inte dåliga transfetter, men de har heller inte de nyttiga.

Enkelomättade fetter och omega-3-fettsyror är otroligt användbara för kroppen och vi måste säkerställa att vi får i oss de rekommenderade mängderna.

3. Ät fem måltider om dagen

Experter rekommenderar att du äter fem måltider om dagen. I grund och botten har vi de grundläggande tre: frukost, lunch och middag, samt två mellanmål.

När vi inte ger kroppen mat under längre perioder (mer än 3-4 timmar) hamnar den i ett alert läge och utlöser våra reservmekanismer.

Vad innebär det?

Vår kropp börjar spara energi och ansamla fett om vi inte äter tillräckligt ofta för att kunna klara sig under denna period av minskat energiintag. Undvik att utlösa dessa mekanismer genom att hålla en god balans.

4. Att hoppa över frukost

Ät på bestämda tider

Om du inte äter när du är hungrig försätts din kropp i ett alarmläge och ökar sina benägenhet att spara fettreserver. Detta kan leda till viktuppgång.

Att hoppa över dagens första måltid är en utbredd vana i dagens stressiga samhälle. Många tror till och med att det hjälper dem att tappa vikt, men glöm den myten.

Frukosten är dagens viktigaste måltid eftersom den ger oss energi för hela dagen.

Att äta vid märkliga tider är inte heller bra eftersom matsmältningssystemet är självreglerande och vi har specifika scheman. Att hoppa över måltider är därför dåligt för hälsan.

5. Att salta för mycket är ett av våra vanligaste matmässiga misstag

För mycket salt kommer leda till vätskeretention och blodtrycksproblem. Detta eftersom för mycket natrium i kroppen påverkar njurar och hjärta, vilket på lång sikt leder till stora problem.

Det finns många medicinska anledningar till att man kan känna ett starkt sug efter salt. Tala med en läkare om så är fallet för dig.

Försök att följa en bra kostplan med det rekommenderade dagliga intaget av salt. Ersätt det med kryddor och örter om du vill ha mer smak. Du kan även experimentera med citrussaft, peppar, vitlök, vinäger, etc.

6. Alla sallader är inte nyttiga

De flesta tror att sallader alltid är nyttiga och att de innehåller tillräckligt med frukter och grönsaker för att tillfredsställa näringskraven. Men det är ett stort misstag, för en enkel sallad med tomat, sallat och tomat har knappt något näringsvärde.

För att äta en sallad som verkligen är näringsrik måste du blanda många grönsaker, baljväxter, frukter, nötter, protein, etc. Sallat innehåller näring, men du behöver fler än en ingrediens för att uppfylla de dagliga kraven.

7. För mycket är aldrig bra

Protein är viktigt

Ändra dina prioriteringar och bibehåll en balanserad kost. Din tallrik ska vara färgglad och innehålla mycket mer än bara kött och potatis.

“Ät åtminstone köttet” har mammor världen över vädjat i årtionden. Det hade nog främst att göra med priset än näringsvärdet.

Vi bör äta en portion animaliskt protein om dagen, men det ska aldrig överskrida en fjärdedel av vår måltid. En välbalanserad, färgglad tallrik är det bästa. Se till att den inkluderar grönsaker, baljväxter och spannmål.

Tala med en nutritionist om du har frågor eller behöver hjälp med att utveckla bättre matvanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ducrot, P., Méjean, C., Aroumougame, V., Ibanez, G., Allès, B., Kesse-Guyot, E., … Péneau, S. (2017). Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. The international journal of behavioral nutrition and physical activity14(1), 12. doi:10.1186/s12966-017-0461-7
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.