7 livsmedel som reglerar natriumnivåer och din njurhälsa

Målet är inte att helt sluta med natrium. Du borde istället fokusera dig på att reglera ditt intag och alltid välja livsmedel som är färskare och mer naturliga.
7 livsmedel som reglerar natriumnivåer och din njurhälsa
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det kanske verkar underligt, men natrium finns i nästan alla industriella och processade livsmedel vi äter dagligen. Det inkluderar de juicer vi köper i affären, samt läsk. Att få i sig för mycket natrium leder inte bara till hypertoni, utan även problem med skelettet, matsmältningen, den kardiovaskulära hälsan, huden och din njurhälsa.

Det rekommenderas alltid att man minskar ner på sitt natriumintag, men det innebär inte att man måste undvika det helt. Som med allt annat gäller det att äta saker med måtta. Natrium är väldigt viktigt för den cellulära metabolismen, vilket reglerar muskelsammandragningar och främjar en lämplig syrabas i kroppen.

Du gör även av med mycket natrium genom urin, avföring och svett. Du borde därför inte få i dig mer än kroppen behöver, men ej heller göra dig av med mer än den behöver. Vi kommer gå igenom sju olika livsmedel som kan hjälpa dig med det.

Ananas för din njurhälsa

Ananas har diuretiska och anti-inflammatoriska egenskaper.

  • Den främjar den lymfatiska cirkulationen och är rik på koppar och mangan, vilka är två viktiga mineraler för att rena kroppen från ett överskott av natrium.
  • Dess innehåll av bromelin och C-vitamin minskar även de inflammatoriska processer som uppstår p.g.a. ackumulering av natrium i kroppen, som i slutändan kan ha en stor negativ påverkan på njurhälsan.

Ät alltid färsk ananas. Du ska med andra ord undvika förpackade varianter. Fundera också på hur du kan inkludera ananas i kosten på olika sätt.

Oregano

oregano

Oregano är en god krydda som kan användas som ett substitut för salt.

Kom ihåg: natrium finns i alla processade livsmedel, som exempelvis bröd. Ett sätt att minska salthalten som finns i brödet du äter dagligen är att ha på en matsked olivolja med lite oregano. Oregano innehåller även beta-karyofyllen (E-BCP), en substans som motverkar svullnader och främjar blodcirkulationen.

Jordgubbar

Att regelbundet äta ekologiska jordgubbar hjälper inte bara din njurhälsa, utan minskar även dina nivåer av urinsyra, det dåliga kolesterolet (LDL) och hypertoni. Kom bara ihåg att alltid äta dem i sin naturliga form. Om du till exempel äter jordgubbssylt eller paketerad juice får du i dig mycket natrium utan att du ens vet om det. Mogna jordgubbar och hallon har en större mängd flavonoider än omogna eller frusna jordgubbar som du hittar i affären.

Kronärtskocka

kronärtskocka

Kronärtskockor balanserar ditt blodtryck tack vare sina vitaminer. Det är bra om du äter dem med lite olivolja och citronjuice. De hjälper dig att rena levern och tar även hand om din njurhälsa tack vare sina syror, vitaminer och enzymer.

Koriander för njurhälsa

Koriander har en diuretisk verkan, och du kan dra nytta av örten i soppor och sallader. Den intensiva och originella smaken går bra ihop med många rätter och du kan använda den som ett substitut för salt. Koriander hjälper även till att sänka blodtrycket och lindrar de klassiska symptomen på hypertoni, som exempelvis huvudvärk och migrän.

Vitlök

Har du redan vitlökssalt i köket? Om inte, tveka inte att köpa det eller göra det själv hemma för att lindra din hypertoni. Det låter dig dessutom njuta av dina måltider utan att sakna bordssaltet.

Vitlök är ett medicinallivsmedel som alla borde ha i köket. Den är antibiotisk, minskar hypertoni och innehåller även allicin, ett enzym som tar hand om hjärtat och njurhälsan.

Rädisor för njurhälsa

rädisor

Rädisor har en speciell och uppfriskande smak och är nästan lika fördelaktiga från ett medicinskt perspektiv som vitlöken. De har blivit väldigt vanliga i det indiska köket och är väldigt bra för att motverka hypertoni. Hemligheten ligger i en komponent som kallas etylacetat, och du kan dra nytta av den så länge som du äter rädisorna i deras naturliga tillstånd. Det är värt besväret att “tugga” rädisan och uppleva den intensiva smaken. Och glöm inte alla hälsofördelar!

Som vi sade i början är inte målet att undvika natrium helt. Du borde istället försöka reglera ditt intag och alltid välja livsmedel som är färskare och mer naturliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
  • Quesada I, de Paola M, Torres-Palazzolo C, Camargo A, Ferder L, Manucha W, Castro C. Effect of Garlic’s Active Constituents in Inflammation, Obesity and Cardiovascular Disease. Curr Hypertens Rep. 2020 Jan 10;22(1):6. doi: 10.1007/s11906-019-1009-9. PMID: 31925548.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.