Hjälte räddar miljontals bebisar med sitt blod

Bloddonationer är mycket viktiga, och en man lyckades faktiskt rädda sin dotterson och miljontals andra med hjälp av just det.
Hjälte räddar miljontals bebisar med sitt blod
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Det här är en sådan där positiv berättelse, full av hopp, som vi älskar att dela med oss av. Vår hjälte är idag 78-årige James Harrison från Australien, men han är mer känd som “mannen med den gyllene armen”, som skänkt liv till tusentals bebisar med sitt blod.

Han leder ett normalt liv i Australien där han njuter av pensionen tillsammans med sin dotter och framförallt sina barnbarn. Vissa kanske inte skulle kalla honom för hjälte, men tack vare det väldigt speciella innehållet i hans blod har han nu räddat två miljoner människor.

Livets märkliga sammanträffanden…

James Harrison donerar blod

När James Harrison var bara 14 år gammal inträffade något som nästan tog livet på honom: efter en olycka tvingades läkare ta bort hans ena lunga. Han spenderade flera veckor på intensivvårdsavdelningen och mottog flera transfusioner. Hans mamma förklarade för honom att de använde nästan 13 liter blod för att hålla honom vid liv.

Det lämnade ett starkt intryck på honom eftersom många han inte ens kände hade donerat blod för att rädda hans liv. Den unge James beslutade därför att det första han skulle göra när han fyllde 18 var att donera blod. Och det gjorde han också. Men det sista han trodde skulle hända var att han efter sin första donation skulle få ett telefonsamtal från sjukhuset, där man bad honom att omedelbart komma tillbaka…

James Harrisons blod – hoppet för miljontals bebisar

James Harrison

I mitten på 60-talet var spädbarnsdödligheten och antalet missfall stor i Australien. Många kvinnor drabbades av missfall eller förlorade sina bebisar, men ingen kände till orsaken. I andra fall föddes barn med allvarliga missbildningar som fick dem att dö inom några dagar. Men vad var orsaken?

Det var en sjukdom som kan uppstå när en gravid kvinna har den mycket ovanliga blodgruppen Rh-negativ. Sjukdomen innebär att moderns immunförsvar ser blodet hos det ofödda fostret som en fiende och attackerar det för att försvara moderns kropp. Därav missfallen och missbildningarna.

Sjukdomen kan förvärras ytterligare av att fadern ger blodgruppen Rh-positiv till bebisen. Tillståndet är dödligt för barnet och påverkar såklart modern psykologiskt då det är hennes egna antikroppar som attackerar bebisen. Tack vare James Harrison har dock detta förändrats radikalt.

Med sin första bloddonation insåg läkarna att James verkligen var speciell:

  • Hans blod innehåller en typ av antikroppar som kan bekämpa denna immunsjukdom.
  • Tack vare hans blod kunde de framställa ett vaccin vid namn “Anti-D”, som hindrar kvinnor som bär på den Rh-negativa faktorn från att utveckla antikroppar under graviditeten.
  • Över 17% av Australiens kvinnor bär på denna faktor, så hjälpen från James Harrisons blod fortsätter vara viktig än idag.

En gåva från James Harrisons blod

Nyfödds fötter

Enligt siffror från Röda Korset har James blod räddat livet på miljontals barn – två miljoner spädbarn föddes tack vare honom utan komplikationer och lever normala liv.

Det fantastiska är att även om James är glad över att ha gett hopp åt alla dessa barn så kan han inte neka till att han fick mest tillfredsställelse från denna unika donation för att han även kunde rädda sitt eget barnbarns liv.

Genom livets märkliga sammanträffanden visade det sig att hans egen dotter bar på den Rh-negativa faktorn, så hans dotterson har många anledningar att vara tacksam mot sin morfar. Nu kanske du undrar varför James Harrison har dessa antikroppar i blodet. Är det ödet? Är det genetik?

Enligt experter ligger anledningen i olyckan han drabbades av när han var 14. Behandlingen han fick och det faktum att han mottog ett flertal donationer från olika personer gjorde att han spontant utvecklade dessa unika antikroppar.

Läkare kan dock inte vara säkra. Vi tackar James för att han fortsätter göra detta jobb, även om hans rädsla för nålar får honom att titta bort varje gång han donerar blod.

Men vad händer när James inte längre finns bland oss?

Enligt läkare bör det finnas fler med dessa antikroppar. Vi väntar bara på att slumpen ska ge oss ytterligare en donator med samma karaktärsdrag; ytterligare en anonym hjälte med en “gyllene arm” som ovetandes bär på en källa till liv i sina ådror.

Visst är det fantastisk?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Smits-Wintjens, V. E. H. J., Walther, F. J., & Lopriore, E. (2008). Rhesus haemolytic disease of the newborn: Postnatal management, associated morbidity and long-term outcome. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.siny.2008.02.005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.