Hur du ljuger för dig själv – 5 olika sätt

Det är viktigt att vi lär oss att vara självkritiska, för endast på så vis kan vi lära och förbättra oss.
Hur du ljuger för dig själv – 5 olika sätt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin märkt av att du ljuger för dig själv?

Du ljuger för dig själv mer än du tror. Idag visar vi dig några av sätten detta sker på så att du kan vara mer medveten om din attityd.

Det kommer att ge dig många fördelar eftersom självbedrägeri är samma sak som att begränsa sig. Det är dags att bryta ned hindren och sluta ljuga för dig själv.

Upptäck hur du gör det.

1. Du ljuger för dig själv genom att tolka behov som kärlek

Behov är inte kärlek

Ett vanligt självbedrägeri är när man förväxlar behov och kärlek.

Ibland kanske du tror att du känner kärlek när denna känsla egentligen är något annat.

Vad kan det vara om det inte är kärlek? Rädsla för ensamhet, känslomässigt beroende, rädsla för att aldrig hitta en partner att dela livet med…

Detta gör att kärleken impregneras av svartsjuka, ägande, rädsla, ångest och kontroll… Men i själva verket är det inte kärlek du känner. Du ljuger för dig själv.

Du behöver någon vid din sida, men egentligen älskar du inte denna person.

2. Du beskyller och dömer andra

Har du märkt att du skyller på och dömer andra människor?

Finns det någonting som du inte kan stå ut med hos andra? Om det är väldigt många saker som stör och irriterar dig, kan det vara dags att du ser dig själv i spegeln.

  • Om du dömer det “fria” beteendet hos någon annan, kan det egentligen betyda att du förtrycker dig själv sexuellt. Kanske låter du dig inte ha roligt och känner att du lever under ett tvång där samhället dikterar vad som är rätt. Men ditt inre jag skriker av längtan efter att få leva livet fritt.
  • Om du stör dig på att din partner röker inomhus medan du själv gjort det flera gånger tidigare, är detta också ett självbedrägeri. Du ljuger för dig själv genom att lägga dina skuldkänslor på någon annan. Men allt ansvar ligger hos dig.

3. Är det så att du inte KAN, eller att du inte VILL?

Du ljuger för dig själv mer än du tror

Ibland kanske du kommer på dig själv med att säga saker som: “Om jag bara kunde så skulle jag hjälpa” eller: “Om jag inte hade så många utgifter skulle jag donera”…

Allt detta är ett försök att bevisa vad du skulle kunna göra, men i verkligheten inte vill göra.

Du ljuger för dig själv när du ser någon på gatan som frågar efter pengar och du säger till dig själv att du inte har något att ge. Men du kanske har ett hem där du kan känna dig trygg, en bil och ett jobb.

Jobbet kanske inte betalar så mycket, men faktum är att du har allt du behöver.

Tänk över det ett ögonblick. Har du verkligen inte pengar att ge, eller är det så att du ljuger för dig själv för att detta är någonting som du inte vill göra?

Att vara ärlig kan ibland få dig att verka “dålig” eller vara en “dålig person”. Men du behöver inte ljuga för dig själv.

4. Sätt du ljuger för dig själv: ord får den betydelse som passar dig bäst

Att leka med ordens betydelsen är en typ av självbedrägeri för att övertyga dig själv om saker som inte har någon grund.

Till exempel kanske du säger att homosexualitet är onaturligt eftersom homosexuella par inte kan få barn. Men någon kan invända genom att säga att denna “onaturlighet” även finns hos heterosexuella par.

När du möts av detta svar och fortfarande är övertygad i ditt självbedrägeri, kan du rättfärdiga ditt påstående genom att säga att heterosexuella par kan bestämma detta själva, till skillnad från homosexuella par.

Denna typ av relation är därför är onaturlig i din mening eftersom den inte är i enlighet med reproduktionsprincipen.

I detta fall ljuger du för dig själv med hjälp av ett falskt resonemang.

5. Jag pratar inte om det som inte intresserar mig

Att bara prata om det som intresserar dig: ett sätt du ljuger för dig själv

Ett annat sätt på vilket du kanske ljuger för dig själv är när du säger att en viss konversation inte känns intressant. Du kan då säga fraser som: “Nu släpper vi det här ämnet” eller: “Nu går vi vidare till något annat”.

Detta gör du för att undvika ett ämne där du inte kan stå emot, och som skulle kunna påverka dig på ett sätt du inte vill.

Vi är alla självbedragare och lögnare i många situationer, och för det mesta inser vi det inte själva. Därför är det viktigt att vi lär oss att vara självkritiska, för endast då kan vi lära oss och avancera.

Att leva i självbedrägeri gör oss inte bättre som människor. Det kanske inte alltid går att vara ärlig mot andra. Men du bör i alla fall alltid vara ärlig med dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Butler, J. (2013). Dar cuenta de sí mismo: Violencia ética y responsabilidad. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Godet, M. (2000). La caja de herramientas de la prospectiva estratégica. Cuadernos de LIP, Número 5. https://doi.org/10.1109/CSSE.2008.1307
  • Barrett, L. F. (2006). Personality and Social Psychology Review. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/s15327957pspr1003
  • Eco, U. (1990). Semiótica y filosofía del lenguaje. Palabra en el tiempo.
  • Foucault, M. (2010). Lo que digo y lo que dicen que digo. Disparen Sobre Foucault.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.