Allt viktigt du behöver veta om kyssar

Historiaböckerna säger att kyssa kommer från 2500 f.kr. Närmare bestämd från primitiva indiska stammar som då existerade. Men vet folk idag hur man kysser?
Allt viktigt du behöver veta om kyssar
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hur skulle du betygsätta dig själv när det kommer till att kyssa? Tror du att du vet hur man kysser? Att kyssa är mer än bara en beröring. Du använder till exempel 34 ansiktsmuskler såväl som 134 muskler från andra delar av kroppen när du kysser någon. Det finns till och med ett vetenskapligt fält som vill ta reda på allt som finns att veta om kyssar – filematologi.

Målet är bland annat att studera det mänskliga svaret på kyssar.

Oavsett kön genomgår alla ett ögonblick av ångest och nervositet när de kysser en annan person. Man oroar sig över hur man ska prestera, tvivlar på att man verkligen vet hur man kysser och tänker på andra orosmoln. Man vill inte använda för mycket tunga, överväger att bita i den andra personens läpp, tänker på hur mycket saliv man ska använda. Man vill ju inte vara en dålig upplevelse.

Vad händer när man kysser?

Under en kyss aktiveras dina sinnen för smak, beröring och doft. Detta skapar en emotionell och kemisk reaktion mellan båda deltagarna. Vidare släpps vissa substanser i saliven ut. Tre hormoner ansvarar för att tillhandahålla en känsla av eufori efter en kyss: oxytocin, dopamin och endorfin.

Det faktum att du får njutning av kyssar betyder dock inte att du gör det rätt. En mental koppling och fysisk attraktion krävs för att verkligen få den där chocken i kroppen som experter säger liknar en överdos av amfetamin. Var uppmärksam på följande tips för att kunna överraska din partner – de inkluderar viktiga saker att veta om kyssar.

Fysisk och mental kommunikation

Fysisk kommunikation

En person som attraherar dig kommer inte nödvändigtvis ha specifika drag du finner vackra, för du kommer se dem på ett subjektivt sätt. Denna attraktion låter dig bibehålla åtrå och intresse för personen. Så om du endast fokuserar på det fysiska kommer du tröttna på att kyssas.

Nyckeln är att personen attraherar dig mentalt – du gillar hur han agerar och tänker. Du njuter även av att prata, skratta och diskutera saker med honom. När du förälskar dig i någons sinne kommer du aldrig sluta kyssa honom, för det är ett starkt emotionellt band.

Viktigt att veta om kyssar: välj rätt plats

De flesta personer känner sig mer intima på en privat plats. Där har de chansen att vara varandra nära. Kom ihåg att kyssande är en konst och att man behöver inspiration för att skapa rätt atmosfär. På så sätt kan du etablera en annorlunda form av kommunikation.

Känslorna mellan er båda kommer stärkas eftersom det bara är ni och ingen annan. Och när ingen kan se är det lättare att låta sig svepas iväg.

Välj rätt tillfälle

Rätt ögonblick är viktigt

Det handlar inte bara om hur man närmar sig, utan även hur det utförs. Det är väldigt viktigt att skapa visuell kontakt. När era ögon möts ska du försöka förstå betydelsen och vara uppmärksam på den andra personens kroppsspråk.

Det står klart att förförelse finns närvarande innan en kyss. Är det rätt tid nu? Om någon gör följande så är personen redo: sträcker ut en hand för att vidröra dig, har snabbare andning, tittar för att se om du är uppmärksam.

Var uppmärksam: fuktade hon läpparna? Det är ett naturligt svar när någon är nervös eller osäker, och kan indikera att hon vill kyssa dig. Men var försiktig! Kanske säger hennes kroppsspråk att hon inte vill bli kysst. Om hon håller avstånd när du är nära eller korsar armarna är det bäst att inte invadera hennes personliga utrymme.

Ta dig tid

Det handlar om att följa brödsmulorna tills du finner din partner. Gör det mjukt och långsamt, innan du ens nått läpparna. Du kan börja med lätta kyssar på nyckelbenet, halsen eller örat, och viska ömma ord. Var försiktig med att inte använda för mycket tunga eller saliv.

När du når läpparna ska du prova några små kyssar. Endast efter det bör du öppna munnen och öka intensiteten.

Var uppmärksam

Var uppmärksam när du kysser

En sak man behöver veta om kyssar är varför folk gör det. För att vi vill njuta av vår partner och för att det är en handling som låter oss lära känna varandra bättre. Det låter oss förstå vad vi gillar och inte gillar.

Det är därför det är så viktigt att analysera detaljerna och vara uppmärksam på känslorna hos den andra personen.

När du utvärderat saken kan du besluta huruvida du verkligen vet hur man kysser. Du ska dock heller inte glömma andra rörelser. Det kan vara bra att vidröra hennes hår, stryka henne över ryggen, använda fingertopparna för att känna hennes ansikte. När du bemästrat dessa tekniker kan du låta kreativiteten flöda.

Fördelarna med att veta hur man kysser

  • Det bekämpar stress
  • Det förbättrar utseendet hos huden
  • Det minskar kolesterolnivåerna
  • Det hjälper till att förebygga hål
  • Det förbättrar cirkulationen
  • Det hjälper dig att bränna kalorier
  • Det är en naturlig behandling för depression
  • Det minskar effekterna av smärta

Känner du att du vet allt du behöver veta om kyssar?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Karim, A K M Rezaul et al. “The right way to kiss: directionality bias in head-turning during kissing.” Scientific reports vol. 7,1 5398. 14 Jul. 2017, doi:10.1038/s41598-017-04942-9
  • Wlodarski, Rafael, and Robin I M Dunbar. “Examining the possible functions of kissing in romantic relationships.” Archives of sexual behavior vol. 42,8 (2013): 1415-23. doi:10.1007/s10508-013-0190-1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.