Hur du hittar intimitet utan falskhet

Båda parter i en relation måste stå på samma nivå vad gäller engagemang. Om det inte finns en balans kanske du ger mer än den andra parten – och det kanske inte är värt det i längden.
Hur du hittar intimitet utan falskhet

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Du vill ha äkta intimitet utan falskhet: en intimitet utan rädsla, som inte behandlar känslor som bara ett verktyg – något som inte får dig att tro att smärta och rått spel hör hemma i en kärleksfull relation.

Den intimitet du har i en relation är mycket viktig. Det är ett band som gör dig glad, som om du svävar på molnen. Men det finns en tanke som kan komma när den första förälskelsen är över – är det här verkligen kärlek? Varför gör det i så fall så ont?

Idag ska vi prata om hur man kan ha intimitet utan falskhet. En verklig, äkta och ärlig intimitet.

Offra dig själv i ett förhållande

Gråtande kvinna

Att offra dig själv i ett förhållande och offra dig i kärlekens namn är samma sak. Du tror att du måste ge med dig, tillåta vissa saker eftersom kärleken övervinner allt. Men det kommer inget gott av denna uppoffring. Bara smärta.

”Det var bara ett misstag, det var inget”, säger du och torkar en tår från ögonvrån. Du håller huvudet sänkt och ansiktet är förvridet i total underkastelse.

”Han säger att han ska ändra sig och jag älskar honom så mycket att jag vill ge honom en chans till” (han har redan fått 8 chanser), säger du och övertygar dig själv om att det fortfarande finns hopp om ett lyckligt slut.

När du ser på det så verkar det ironiskt – och helt absurt. Men exempel som i citaten ovan är vanligare och långt mer verkliga än de borde vara.

Vad händer om du inte offrar dig i en relation? Vad händer om du klipper av allt vid första tecknet på bristande respekt? Om du vägrar en intimitet utan falskhet? En förälder kanske skulle säga: ”Ungdomarna idag försöker inte jobba på att få saker att fungera längre.”

Det är sant, vi försöker inte få vad som helst att fungera. Vi försöker inte få falsk intimitet att fungera – en intimitet som är full av bedrägeri, falsk kärlek, smärta. Du vägrar medge att du måste vara tillsammans med en viss person bara för att du älskar den, även om personen får dig att lida.

Med de saker vi intalar oss som om det vore absoluta sanningar får oss att göra om samma misstag om och om igen. Misstaget att ge med sig och offra allt i kärlekens namn.

Du tror kanske att du inte är värd mer

kompisar i soffan

Din relation har påverkats av de där sagorna där allt är helt perfekt. Du tror på dem och tänker att så där är det i verkliga livet. Men du tänker inte på att de bara är berättelser. Fiktion. Tankar som citaten ovan pressar dig att ge med dig, att underordna dig andra. Den inställningen sänker din självkänsla och får dig att tro att du inte förtjänar bättre.

Du förtjänar inte bättre än de där förolämpningarna, eftersom du tror att du förtjänar dem. Eller så tror du kanske att du borde vara tacksam att du har någon vid din sida. Kanske tror du att om relationen inte fungerar så är det ditt fel eftersom du inte ger den 200 %. För du är den som bär ansvaret på axlarna helt på egen hand.

Är det värt all den smärtan? Gråten, lidandet, att insistera på att gå vidare med något som inte fungerar? Det är inte den typen av intimitet du vill ha.

Så varför tillåter du det?

Hitta intimitet utan falskhet

äkta intimitet

Det är möjligt att hitta äkta intimitet om du följer tips och lämnar bakom dig alla de gamla ovanorna som har fått leda dina relationer:

  • Intimitet med en människa, kärlek, är inte en kamp du måste vinna. Det är något du bygger upp.
  • Om den andra personen skadar dig, tro inte på några löften om förändring. Du ska istället gå vidare till en annan relation.
  • Ta inte ansvar för hela er relation. I en hälsosam relation bidrar båda med 50 % var.
  • Att bryta upp innebär inte att livet tar slut. Det där är en annan tro som pressar dig att vara kvar i skadliga relationer.

Det är viktigt att du slutar att se relationer som något som ger ditt liv mening och som får dig att därmed tolerera vissa saker som istället förstör dig.

Om någon får dig att lida – vad gör du då där? Du slösar bara tid. Värdefull tid med vilken du kunde bygga upp dig själv istället för att låta någon annan få dig att känna dig som en ynklig och värdelös person. Du skulle kunna ha intimitet utan falskhet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.