Att lova förändring: får du förhållandet tillbaka?

När någon lovar förändring bara så att du inte ska lämna dem är det generellt tomma ord. Det kan låta själviskt, men du måste tänka på att skydda dig själv i en sådan situation.
Att lova förändring: får du förhållandet tillbaka?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att lova förändring… har du någonsin gjort det för att få tillbaka eller behålla ett förhållande? Har någon någonsin gjort det mot dig?

Det händer när du vet att ett uppbrott är på väg, men vägrar acceptera det.  Om din partner ger sådana löften är det bara ett försök att manipulera dig.

Att lova förändring för att undvika förlust

Ledsen kvinna

Låt oss säga att personen du är med har varit otrogen och du vill avsluta förhållandet när du fått reda på det.

  • Din partner försöker i ren desperation allt han eller hon kan för att få dig att förstå att det var ett misstag som aldrig kommer hända igen och att personen kommer ändra sig. Löften flödar ur munnen i hopp om att få godkännande.
  • Personen faller ner på knä och kan om det behövs böna och be, allt för att få igång dina känslor av medlidande och medmänsklighet. Ibland fungerar det, varpå du ger personen en andra chans.

Men det handlar inte om förändring, utan om att vara medveten att om hur många löften dessa personer än gör så är det i stridens hetta. Med andra ord är det bara ett försök att inte förlora dig. Vad betyder det? Det betyder att löftet inte kommer hållas. Sekunden du ger personen en andra chans kommer han eller hon faktiskt att gå tillbaka till att vara densamma.

Dessa löften om förändring kommer i flera olika situationer: meningsskiljaktigheter, lögner, kompatibilitetsproblem, uppbrott… I en sådan situation kan personen som är rädd för att förlora sin partner eller ovillig att acceptera att saker går dåligt försöka göra vad som helst och göra löften i ett försök att manipulera den andres känslor.

Själviskhet i förhållanden

Kvinna utan känslor

Ofta ser vi inte hur dåligt saker och ting går. Vi fokuserar bara på vad vi vill ha, så vi är villig att offra vår och andras hälsa. Det händer ofta som en del av känslomässigt beroende. Du kan lova förändring så att du inte förlorar personen du är beroende av. Vi är själviska. Vi fäster oss vid någon samtidigt som vi ger näring åt vårt gift och drar med oss den andra personen i allt.

Du kan inte lova något du är inte säker på att du kan göra.

För löften är bedrägliga för er båda. Dina syften må vara goda, men är du säker på att du kommer kunna uppfylla dem? Du förtjänar inte att genomgå allt igen. Du förtjänar inte att ljugas för eller att ljuga för andra.

Att förlänga smärtan

Älska sig själv

Att lova förändring kanske bara förlänger en situation som kommer åsamka dig ännu mer smärta.

Det är därför viktigt att inte svepas iväg, utan istället vara objektiv och realistisk. Det är svårt, men varför inte lita på råden från vänner du litar på eller familjemedlemmar? Avfärda inte deras råd bara för att det inte är vad du vill höra.

Du vill inte höra vad de har att säga eftersom du är förvirrad. Men med tiden kommer du att få mer perspektiv på situationen och inse hur rätt de hade.

Kläng dig inte fast vid löften som aldrig kommer att bli verklighet.

Ensidig kärlek

Låt oss öppna ögonen för dessa fällor och inte låta oss själva svepas iväg av medmänsklighet och förbarmande. Ta dig tid att ensam reflektera över situationen. Ingen säger att du måste välja nu. Ge dig själv tiden som krävs för att du ska kunna se på situationen från ett tydligare och mer precist perspektiv.

Illustrationer: Paula Bonet

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.