Livsmedel och mediciner du aldrig borde blanda

Visste du att det finns vissa livsmedel som inte interagerar speciellt bra med vissa mediciner? Lär dig mer i den här artikeln!
Livsmedel och mediciner du aldrig borde blanda

Senaste uppdateringen: 06 november, 2018

Många vet inte att det finns livsmedel och mediciner man aldrig ska blanda. Anledningarna skiljer sig från fall till fall, men i grund och botten är risken samma: din hälsa kan ta skada.

Vidare finns det vissa regler för att ta läkemedel som går bortom doseringen. Dessa regler gäller även din kost när du tar medicin.

Blanda aldrig bronkdilaterare med koffein

Kvinna med inhalator

Patienter med astma, bronkit och andra lungrelaterade sjukdomar använder den här typen av medicin.

Om du tar det ska du också veta att det är bäst att begränsa din konsumtion av drycker och livsmedel som innehåller koffein.

Anledningen

  • De har en stimulerande effekt på nervsystemet. För att undvika stor nervositet vid behandlingen ska du därför begränsa din konsumtion av koffein.
  • Framförallt måste du vara försiktig när du tar teofyllin, eftersom koffein ökar dess giftighet.
  • Du ska även undvika fet mat eftersom det ökar biotillgängligheten av teofyllin.

Läkemedel som sänker blodtrycket

Medicin som sänker blodtrycket lämpar sig för att läka och förebygga hjärt- och njursjukdomar. Det inkluderar läkemedel såsom captopril, enalapril och ramipril. Dessa är läkemedel du aldrig ska blanda med livsmedel som är rika på kalium.

Anledningen

Läkemedel av denna typ ökar mängden kalium i blodet. För mycket kalium kan leda till oregelbundna hjärtslag och andfåddhet.

Därför är det bäst att begränsa din konsumtion av:

  • Bananer
  • Potatis
  • Soja
  • Spenat

Antiarytmika

Person med hjärtproblem

Antiarytmika är en uppsättning läkemedel (såsom digoxin) som används för att läka och förebygga hjärtsvikt.

Problem uppstår om du konsumerar olika produkter som är rika på glycyrrhizinsyra, såsom lakrits. Denna substans hittas i sötsaker, bakverk och öl.

Anledningen

  • Det får dina hjärtslag att bli oregelbundna och kan till och med ge dig en hjärtattack när det kommer i kontakt med digoxin.
  • Kostfibrer minskar dessutom effektiviteten hos dessa läkemedel. Därför ska du bara konsumera det två timmar innan eller efter att du ätit.
  • Vissa örter, såsom johannesört, kan också påverka effektiviteten av digoxin.

Läkemedel för att minska “dåligt” kolesterol (LDL)

Överviktiga människor som lider av diabetes och kardiovaskulära sjukdomar använder den här typen av läkemedel. Några exempel är atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin och pravastatin.

Dessa är läkemedel du aldrig ska blanda med citrusfrukter.

Anledningen

Citrusfrukter ökar avsevärt läkemedelsabsorption, vilket ökar risken för en överdos och bieffekter.

Effekten av en enda tablett kombinerad med apelsinjuice är jämförbart med en högre dos som tas med bara vatten.

Antikoagulerande medel

Ben med blodpropp

Antikoagulerande läkemedel används för att läka och förebygga trombos. Bland dem hittar vi warfarin.

Den här typen av läkemedel ska inte tas med livsmedel som förtunnar blodet och är rika på vitamin K.

Anledningen

När du tar den här typen av medicin ska du begränsa din konsumtion av blåbär, vitlök, ingefära och vissa kryddor (cayenne, kanel, gurkmeja, etc.). Dessa är antikoagulanter och kan orsaka blödningar genom att stärka effekten av warfarin.

Vitamin K minskar i sin tur effektiviteten hos detta läkemedel. Det finns i stora mängder i spenat, rovor, kål och broccoli.

Smärtlindrande medel

Smärtlindrande medel används för att behandla svullnad och huvudvärk.

Ett exempel på den här typen av medicin är förstås ibuprofen. Du borde undvika att ta smärtstillande om du har druckit läsk.

Anledningen

Ibuprofen är inkompatibelt med söta läskedrycker eftersom koldioxiden och syran i dem ökar absorptionen och koncentrationen av läkemedlet i blodet.

När det händer är det omöjligt att kontrollera dosen. Därför kan det få en giftig effekt som huvudsakligen påverkar njurarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.