En fantastisk ny behandling för dåligt kolesterol

Det här nya läkemedlet kan vara det perfekta valet för folk med högt kolesterol och kroppar som inte svarar på konventionella behandlingar. Utöver att minska dåligt kolesterol (LDL) kan det omvända ateroskleros.
En fantastisk ny behandling för dåligt kolesterol
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Kolesterol är tillsammans med triglycerider två av nyckelfaktorerna för din kardiovaskulära hälsa. Att hålla dem på bra nivåer kan hjälpa dig att undvika många av de problem du säkert redan känner till. De flesta av oss är medvetna om “dåligt kolesterol”; men glöm inte att denna naturliga fettsubstans även är viktig för att din kropp ska kunna fungera.

Nyckeln är att hålla den i balans och bibehålla rätt nivåer mellan så kallat bra och dåligt kolesterol, så att de inte ansamlas i artärerna. Du vet förmodligen att din genetiska bakgrund kan fastslå närvaron av kolesterol, men resistens mot vissa läkemedel som utvecklats för att sänka dina kolesterolnivåer spelar också en roll.

Även om du tar dessa läkemedel kan dina lipoproteiner förbli fästa vid artärväggarna i farligt höga mängder. Men det finns en ny behandling som kan eliminera denna risk.

Det är en stråle av hopp, och idag vill vi berätta om den.

Evolocumab – en ny & mer effektiv behandling mot dåligt kolesterol

Under 2014 kom en ny farmaceutisk behandling ut på marknaden för att sänka kolesterol för de som inte visat någon förbättring med traditionella läkemedel, och namnet var “evolocumab”.

Från den stunden har detaljerade studier gjorts för att fastslå om behandlingen kunde uppnå de väntade målen. Resultaten visade att ja, läkemedlet är effektivt, även om det inte var i samma utsträckning som man hoppats. Det minskar inte bara dåligt kolesterol, utan omvänder även ateroskleros.

En ny och kraftfull behandling för kolesterol

ofriska artärer

Förra året publicerade American College of Cardiology sin studie, vari de analyserat resultaten som hittills uppnåtts med det nya läkemedlet evolocumab.

 • Målet med behandlingen var att göra ett behandlande ingripande hos personer som löpte hög risk för kardiovaskulära sjukdomar och som inte svarade på traditionella mediciner.
 • Resultaten från studien var väldigt positiva. Evolocumab minskade säkert och effektivt patientens nivåer av dåligt kolesterol, LDL.
 • Efter 24 veckors behandling var ansamlingen av kolesterol i patienternas artärer minimal, så deras risk för kardiovaskulära problem hade avsevärt minskats.
 • Det är redan ett viktigt behandlingsverktyg för personer med genetisk bakgrund som associeras med högt kolesterol, som redan drabbats av någon form av kardiovaskulär sjukdom eller som inte kan minska sina kolesterolnivåer med traditionella läkemedel, såsom statiner.

Hur fungerar behandlingen?

För att effektivt sänka kolesterol för patienter som är resistenta mot vanliga läkemedel är det viktigt att kombinera behandlingar.

 • Det nya läkemedlet skrivs fortfarande ut tillsammans med statiner.
 • Det finns tillgängligt i ett antal länder runtom i världen och har visat utmärkta resultat.

Mål: omvända ateroskleros

Ateroskleros

Ateroskleros är en långsam men dödlig sjukdom som kommer från plackansamlingar (aterom) som finns i artärerna.

 • Aterom består inte bara av kolesterol, utan innehåller även kalcium och andra substanser från blodomloppet.
 • Det huvudsakliga problemet är att det i början inte har några symptom. Det är en tyst sjukdom som bara kan diagnostiseras med tester.
 • Om sjukdomen förblir oupptäckt kan ateroskleros orsaka problem såsom hjärtattack och stroke.
 • Men ett annat problem för hälsoexperter är som sagt att det finns många som helt enkelt inte svarar på traditionella läkemedel för högt kolesterol.

Stephen J. Nichols är chef för studien vi nämnde tidigare, som visade den tydliga effektiviteten hos evolocumab för att behandla och omvända ateroskleros i alla patienter.

 • Skanningar av deras kranskärl visade väldigt positiva förändringar efter några månaders behandling. Det är äntligen möjligt att minska risken för kardiovaskulära sjukdomar på en nivå som aldrig tidigare uppnåtts.

Vem bör ta detta läkemedel?

daglig träning

Vuxna patienter med kardiovaskulär sjukdom bör följa behandlingen om de inte redan fått den maximala mängden statiner utskrivna.

 • Andra inkluderar vuxna med genetiskt högt blodtryck och som redan tagit maxdosen av statiner.
 • Ungdomar som är tolv år eller äldre kan följa behandlingen om de har genetiskt högt blodtryck och redan tar maxdosen statiner.
 • Alla patienter i de tidigare tre grupperna bör ta det om de även har en specifik intolerans mot statiner.

Fortsätt med traditionella behandlingar om du bara passerar minimigränsen för högt kolesterol och inte har någon historia med detta problem.

I alla fall ska du inte glömma att söka råd från en medicinsk expert, ta hand om din kost och få minst en halvtimmes träning om dagen.

Högt kolesterol är ett allvarligt problem som kräver alltför många liv varje år. Låt oss göra vårt bästa för att undvika det och vara medvetna om att det finns utmärkta behandlingar och livsstilsval.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.