8 livsmedel som kan förebygga en stroke

En kopp grönt te varje dag hjälper din kropp i kampen mot kognitivt åldrande. Grönt te är även rikt på antioxidanter och hjälper till att rensa din lever.
8 livsmedel som kan förebygga en stroke
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Stroke är den tredje ledande dödsorsaken i världen efter hjärtsjukdom och cancer. Det är omöjligt att vara 100% säker på att man aldrig kommer att drabbas, men många studier har visat att en hälsosam livsstil samt vissa grundläggande livsmedel kan sänka risken med upp till 30% och därmed förebygga en stroke.

Det är värt ansträngningen och hjälper dig inte bara att undvika en stroke utan ger dig även bättre livskvalitet. Så varför inte börja äta dessa livsmedel redan idag?

Livsmedel som gynnar hjärnan och som kan förebygga en stroke

Du kanske tror att åldersgruppen som löper störst risk att drabbas av stroke är mellan 55 och 70 år, men det stämmer inte. Dessvärre kan stroke drabba yngre i precis lika stor utsträckning som äldre.

Det finns ibland en genetisk eller ärftlig aspekt som inte bör förbises, men en dålig kost och ett stressigt och ångestfyllt liv ökar också risken för stroke. Det är därför värt att äta rätt för att minska risken och åtnjuta bättre livskvalitet.

Låt oss ta reda på vilka livsmedel du borde äta varje dag.

1. Morötter

Morötter är ett livsmedel som kan förebygga en stroke

Enligt en studie från Harvard University (2008) kan fem morötter per vecka minska risken för stroke med 50%. Även om det är viktigt att vara lite skeptisk mot sådana data, kan de naturliga fördelarna med morötter inte förnekas – de är faktiskt rika på antioxidanter, som bekämpar bildandet av blodproppar och främjar god cirkulation.

Vill du förebygga en stroke är det en god idé att äta morötter vid varje tillfälle som ges.

2. Brysselkål

Brysselkål är rikt på kalium och folat – viktiga näringsämnen för att förebygga kolesterolansamling i artärer samt rensa ut gifter från kroppen genom urinen.

3. Avokado

Ät en halv avokado om dagen

Allt du behöver är en halv avokado om dagen. De är rika på fettsyror som är bra för hjärnan, som omega 3, vilket förebygger cellulärt åldrande och oxidering. Kom ihåg: en halv avokado om dagen!

4. Tomater

Tomater är en naturlig källa till antioxidanter såsom lykopen, som är kända för att förebygga stroke tack vare förmågan att minska blodtrycket och förbättra cirkulationen.

Allt kan kopplas till en substans vid namn homocystein, som associeras med högre risk för att drabbas av stroke.

5. Sardiner i olja

Förvara ine en öppen sardinburk i kylskåpet

Det är en bra idé att äta dessa två gånger i veckan. Varför? För att sardiner är en naturlig källa till hälsosamma fetter, kalcium och vitamin D. De skyddar din hjärna naturligt. Men om du öppnar en burk sardiner och inte äter upp dem ska du aldrig förvara dem i originalburken. För över dem i en glasbehållare eller något annat som inte är av metall.

6. Nätmelon och vattenmelon

Båda innehåller väldigt mycket vatten och är rika på mineraler och antioxidanter. De innehåller också väldigt lite natrium, så de är perfekta för att minska kolesterolhalten och förebygga ateroskleros. Se till att äta en skål vattenmelon eller nätmelon varje dag om du vill förebygga en stroke.

7. Grönt te

Grönt-te

Grönt te är en rik, naturlig källa till antioxidanter, polyfenoler och essentiella beståndsdelar som hjälper till att sänka kolesterolet och bekämpa den kognitiva åldringsprocessen. För att få ut så mycket som möjligt av ditt gröna te ska du komma ihåg att dricka det 20 minuter efter dina måltider.

8. Havregryn

När vi äter dem till frukost kan havregryn sänka blodsockret och hålla det dåliga kolesterolet, LDL, borta. Glöm inte att havre även är utmärkt för att minska stress och ge hjärnan viktiga näringsämnen, som zink och järn.

Varför inte börja din dag med en skål havregryn?

Viktigt att komma ihåg om din strokerisk

Skogspromenad

Livsmedlen vi beskriver ovan må hjälpa till att minska risken för stroke med 30-50%, men det är viktigt att du även har följande aspekter i åtanke:

 • Du bör följa en balanserad och varierad kost. Ät inte samma saker under årets alla dagar, utan kombinera hellre mat på ett kreativt sätt. Ly M. Steffen – epidemiolog vid University of Minnesota – förklarar till exempel att äter man tre frukter plus tre grönsaker kan man förebygga en stroke i större utsträckning än om man bara äter fem frukter utan grönsaker.
 • Tro inte att du helt måste begränsa vad du äter och helt undvika vissa livsmedel för att undvika vissa sjukdomar, för det stämmer inte. Men du bör endast äta “nyttiga fetter” som exempelvis olivolja, och detta hjälper till att skydda din hjärna.
 • Sist men inte minst bör du kontrollera din stress och vardagliga situationer. Försök att inte leva ett liv där du glömmer att röra på dig och förlorar din intellektuella nyfikenhet för varje dag som går.

Ta hand om din hälsa för att även ta hand om din hjärna!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Act FAST. (n.d.).
   stroke.org/understand-stroke/recognizing-stroke/act-fast
  • Mayo Clinic Staff. (2018). Stroke.
   mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/home/ovc-20117264
  • NINDS Stroke Information Page. (2018).
   ninds.nih.gov/disorders/stroke/stroke.htm
  • What is stroke? (n.d.).
   stroke.org/understand-stroke/what-stroke?pagename=type

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.