Lekar och övningar för att stärka dina barns armar

Att stärka armarna och överkroppen är en viktig del av ett barns utveckling. I den här artikeln tar vi en titt på några tips som hjälper dig att stärka dina barns armar!
Lekar och övningar för att stärka dina barns armar
Eva María Rodríguez

Skriven och verifierad av fitness- och yogainstruktör Eva María Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Träning är avgörande för ett barns fysiska utveckling. För dem är ofta det bästa alternativet att träna genom lekar, i nästan vilken form som helst. I den här artikeln fokuserar vi på en serie rörelser som hjälper till med att stärka dina barns armar.

Detta är viktigt för att säkerställa en harmonisk utveckling av hela kroppen. Dessutom är det värt en extra översyn eftersom barnens motionsformer tenderar att fokusera mycket på underkroppen. Faktum är att när bebisar slutar krypa så ligger mindre fokus på armarna och bröstet.

En annan anledning till varför det är viktigt för barn att utveckla sin överkropp är relaterad till utvecklingen av stabiliteten i deras axlar och skuldror. Dessa är grundläggande för att ett barn ska kunna växa upp med god hållning samt utveckla finmotoriken, och till och med sådant som en vacker handskrift.

Styrkan hos ett barns överkropp, inklusive stabiliteten i dess axlar, bör utvecklas genom exponering för ett brett utbud av grovmotoriska aktiviteter.

Lekplatsen som ett sätt att utveckla dina barns armar

På barnens lekplatser finns det många möjligheter för barnen att stärka sina armar. Där brukar barnen ha möjlighet att hänga, klättra, dra och trycka, genom en lång rad olika alternativ. Detta inkluderar ribbor, stänger, rep och nät.

Genom att tillåta dina barn fritt spelrum i parken får de möjlighet att utforska olika rörelser och experimentera på olika sätt. Genom aktiviteterna kan de också lära sig att relatera till andra barn, improvisera lekar och också bara lära av andra.

På lekplatser finns dessutom mängder av andra psykomotoriska träningsmöjligheter för barn, så som för underkroppen, balansen och inlärning av koordination genom rum och tid.

Barn som leker dragkamp
Lagspel på lekplatser och öppna ytor hjälper barn att lära sig sociala färdigheter, förutom att det utvecklar deras fysiska kapacitet.

Lekar med kast och slag för att stärka barns armar

Kast är en typ av fysisk aktivitet som inte bara hjälper till med att stärka barnens armar, utan också hela överkroppen. På så sätt hjälper alla lekar eller sporter som kräver att man kastar något, eller slår ett rörligt föremål med handen eller ett verktyg, till med att utveckla och forma detta område.

I den här kategorin ser vi bollsporter där barnet kan kasta eller slå bollen med händerna eller ett racket.

Du kan anpassa den här typen av spel till barnets ålder och deras förutsättningar. Enkla aktiviteter som att kasta stenar i en älv kan ge armarna ett bra träningspass.

Men i dessa lekar kan det dessutom vara roligt att utmana barnet att använda båda armarna. I fallet med att kasta stenar i en älv är det troligt att de kommer att använda sin dominerande hand, vilket kan orsaka olika former av muskelojämlikhet på medellång eller lång sikt.

Lekar ni kan utföra hemma för att stärka dina barns armar

Du kan också leka och utföra  aktiviteter som hjälper barn att stärka sina armar och överkroppar hemma.

Några tips på sådana lekar och aktiviteter som barn kan utföra hemma för att utveckla sin styrka är följande:

  • Att dra sig framåt i en korridor genom att ligga med ansiktet nedåt och använda armarna: Med lite kreativitet kan du skapa tävlingar eller leka kurragömma. Du kan också låta dem utforska olika rörelsemöjligheter; stödja höfterna, höja höfterna, med raka ben eller med böjda ben.
  • Kasta eller slå på marknivå: Barnen kan spela den här typen av spel på fötterna, liggande, sittande eller i vilken position de vill. Syftet är att kontrollera bollens rörelse (eller vad de nu använder) så att den rullar på marknivå.
  • Hushållssysslor: Du kan få barnen att hjälpa till med sysslorna genom att jobbar med armarna och uppfinner lekar där de måste flytta saker av olika vikt. De kan till exempel hjälpa till med att tömma bokhyllor, lyfta eller lägga ner föremål eller flytta dem någon annanstans. De kan också hjälpa till med att bära matkassar!
Mor och barn på en lekplats med barn som klättrar
Det är vanligt att barn under sina första levnadsår fokuserar på sin underkropp eftersom det är så roligt att springa och hoppa, men inte stimulerar sina armar lika mycket. Klättring blir ofta inte aktuellt förrän senare.

Fri lek och att stärka armarna i tidiga skeden

Det är välkänt att sporter som bland annat basket, handboll, tennis och padel hjälper till med att stärka överkroppen. Det finns dock även andra alternativ som koncentrerar sig mer på armar, axlar och rygg.

Bågskytte, klättring och bordtennis är också mycket effektiva för att stärka armarna och i allmänhet hela överkroppen.

Det är väldigt vanligt att vuxna insisterar på att deras barn ska utföra guidade övningar och strukturerade lekar etc. Men det som hjälper ett barns fysiska utveckling mer än något annat är att ha möjligheten att springa fritt i miljöer där det finns möjlighet att träna.

Landsbygden, lekplatser och parker erbjuder oändliga möjligheter för barn. Men du bör också ge dem möjlighet att utföra den träning de gillar bäst, oberoende av miljö.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Espinosa, M., and M. Carlos. “Lanzamiento de pelota con el miembro superior derecho e izquierdo en niños y niñas entre los 3 y 12 años de edad.” Revista Española de Antropología Física 30 (2009): 39-50.
  • Chavez Diego, Erika Avalos, and Rocio Valdivia Fierro. “Ejercicios motrices en el desarrollo de la coordinación óculo manual de los niños y niñas de 4 y 5 años en la Institución Educativa Inicial N° 568 Pucarumi.” (2015).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.