Lär dig om kalorierna och proteinet i kycklingens olika delar

I den här artikeln kommer vi att visa dig skillnaderna i protein och kalorier när det kommer till de olika kycklingbitarna för att optimera din kost maximalt.
Lär dig om kalorierna och proteinet i kycklingens olika delar

Senaste uppdateringen: 30 maj, 2023

Kycklingens olika delar skiljer sig från varandra i termer av kalorier och proteininnehåll. Inte alla delar av djuret innehåller samma andel magert kött och fettrikt kött, vilket bestämmer dess energivärde. Hur som helst är det ett kvalitetslivsmedel som bör ingå i en balanserad och varierad kost, oavsett vilken del som du väljer att äta. När allt kommer omkring är det viktiga att optimera tillagningsmetoderna.

Innan vi börjar vill vi först betona att att köttkonsumtion inte är kopplat till ett sämre hälsotillstånd, vilket vissa kan hävda. Tvärtom, det ger oss proteiner av högt biologiskt värde som är nödvändiga för att våra kroppar ska fungera korrekt, vilket hjälper oss att upprätthålla muskelmassan.

Kalorierna och proteinet i kycklingens olika delar

Vi ska nu titta närmare på kycklingens olika delar som du kan köpa i matbutiken, och vilket näringsvärde var och en har. På så sätt lär du dig skillnaderna och du vet vad som är bäst för din kropp beroende på dina omständigheter och mål.

Kycklingens olika delar: Kycklingbröst

100 gram kokt kycklingbröst ger cirka 165 kalorier – en ganska liten mängd. När det gäller protein innehåller denna del av kycklingen 31 gram per 100 gram kött.

Dessa är proteiner av högt biologiskt värde; det vill säga de innehåller alla essentiella aminosyror och är lätta för kroppen att omsätta. Det har visat sig vara avgörande för att främja god återhämtning efter intensiv träning.

Kyckling är hälsosam mat som ger proteiner av högt biologiskt värde. Proteininnehållet beror emellertid på vilken del av fågeln som du äter.
Kyckling är hälsosam mat som ger proteiner av högt biologiskt värde. Proteininnehållet beror emellertid på vilken del av fågeln som du äter.

Kyckling inte innehåller inga kolhydrater. Kycklingbröst innehåller dock cirka 3,6 gram fett per 100 gram kött. Lipidprofilen beror på djurets egen kost. Det är alltid att föredra att välja kyckling som har fått leva frigående och inte har varit föremål för påskyndande gödningsprocesser.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 7 hemligheter till en middag med få kalorier

Kycklingens olika delar: Kycklinglår

Kycklinglår är lite fetare än kycklingbröst. Denna del av kycklingen innehåller 10,9 gram fett per 100 gram, vilket höjer energiinnehållet till 209 kalorier. Proteininnehållet är däremot lägre, och denna del av kycklingen ger 26 gram per 100 gram. Hur som helst, det är fortfarande starkt rekommenderat att inkludera kycklinglår i nästan alla sorters kost, särskilt när det gäller idrottare.

Dessutom är kycklinglår ofta billigare än kycklingbröst, så de passar nästan alla plånböcker. Det är ett av de bästa alternativen för att få tillgång till protein av högsta kvalitet till ett billigare pris. Även i detta fall påverkar djurets kost kvaliteten på detta protein.

Ekologisk kyckling innehåller till exempel en högre andel omega-3. Detta näringsämne behöver vi för att kontrollera inflammation i kroppen, enligt en studie publicerad i Biochemical Society Transactions.

Kyckling skuren med broccoli
Kycklingbröst innehåller mer protein och mindre fett jämfört med kycklinglår.

Kycklingvingar

Kycklingvingar rekommenderas också ur näringsvärdessynpunkt, dock är sättet vi tillagar dem på vanligtvis inte särskilt hälsosamt. 100 gram innehåller 203 kalorier. Denna del av kycklingen innehåller 30,5 gram protein och 8,1 gram fett. Men vi konsumerar ofta dessa med ohälsosamma såser, vilket vi också bör hålla i minne.

Många av dessa såser är inte naturliga och innehåller ofta enkla sockerarter och transfetter. Dessa element kan öka inflammationen i kroppen, vilket i sin tur ökar risken för att kroniska och komplexa sjukdomar.

Forskning publicerad i BMJ bekräftar detta. Om du äter kycklingvingar med någon sås, är det alltså bäst att såsen är hemlagad så att du har kontroll på att den endast innehåller hälsosamma ingredienser.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 10 tips för att bränna fler kalorier utan att träna

Var försiktig med kycklingskinnet

Det är viktigt att komma ihåg att kycklingskinnet också innehåller kalorier och fett. Ovan har vi noterat energi- och näringsvärdet i de olika snitten utan att ta hänsyn till skinnet. När det gäller ett kycklingbröst med kycklingskinn, till exempel, talar vi om en ökning med 100 kalorier och 7 gram fett.

Om ditt mål är att förbättra tillståndet för din kroppssammansättning, kan det bästa alternativet vara att undvika äta skinnet på denna typ av mat. Tillagningsmetoden har också betydelse så klart. Prioritet bör ges till lågfettpreparat som grillning, bakning och matlagning med vatten. Att steka är vanligtvis ingen bra idé. Detta tillsätter inte bara kalorier, utan det bildas även transfetter och andra giftiga föreningar under processen. Frityrsmet bör du också helt undvika.

Nu kan du mer om kalorierna och proteinet i kycklingens olika delar

Som du har sett i den här artikeln, så trots att de kommer från samma djur, kan olika styckningsdelar av kycklingen ha olika näringsprofiler. Det är viktigt att ta hänsyn till detta när du optimerar din kost, eftersom det ibland är viktigt att maximera ditt proteinintag och begränsa dina kalorier för att uppnå förändringar i kroppssammansättningen. Men denna hänsyn gäller även din övriga kost – det räcker inte att bara fokusera på detta livsmedel.

Slutligen, kom ihåg att djurets levnadssätt påverkar näringsinnehållet i maten du äter. De ekologiska versionerna är vanligtvis dyrare, men i dessa fall kan priset samtidigt innebära bättre kvalitet på näringen. Att balansera intaget av dessa näringsämnen med intaget av omega 6 kommer att vara mycket fördelaktigt för att bibehålla ett gott hälsotillstånd över tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • McGlory, C., Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2017). Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985)122(3), 541–548. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00613.2016
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.