Lär dig mer om läkemedel som används mot hemorrojder

Hemorrojdmediciner innehåller ämnen som är kärlskyddande, antiinflammatoriska, smärtstillande, bedövande, sammandragande och bakteriedödande. Här ska vi ta en närmare titt på dessa läkemedel.
Lär dig mer om läkemedel som används mot hemorrojder
Mariel Mendoza

Skriven och verifierad av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Läkemedel som används mot hemorrojder kan tillföras antingen oralt (i tablettform) eller rektalt (som salva eller stolpiller).

Hemorrojder uppkommer till följd av en utvidgning av de hemorrojdala venerna som finns i analöppningen och nedre ändtarmen. Tillståndet kan uppträda inne i ändtarmen (inre hemorrojder) och runt analöppningen (yttre hemorrojder).

Läkemedel som används mot hemorrojder hjälper att förebygga invasiva behandlingar

I runt 80 % av fallen behandlar man hemorrojder med enbart mediciner, kosthållning och hygien. Med andra ord är operationer inte nödvändiga. Kirurgiska ingrepp är bara något man tillgriper i enstaka tillfällen vid extrem smärta och komplikationer som trombotisering.

Medicinerna är avsedda att lindra symtomen och förhöja livskvalitén för den som lider av hemorrojder. Dessa symtom inkluderar:

  • Smärta kring analöppningen
  • Blödningar vid tarmtömningen
  • Brännande och kliande känsla i analöppningen
  • Utvecklingen av en knuta med förstorad vävnad som är hård, varm, röd och smärtsam (trombotiserad hemorrojd)

Läkemedel som används mot hemorrojder kan ha kärlskyddande, läkande, fuktighetsbevarande, antiinflammatorisk, bedövande eller smärtstillande verkan. Ofta är de kombinerade med laxermedel som gör avföringen mjukare. De kan skrivas ut av en allmänläkare eller en specialist i området (proktolog).

Hemorrojder kan göra det svårt att sitta.
När smärtan är som värst kan hemorrojder göra det svårt att utföra sådana simpla handlingar som till exempel att sitta.

Hemorrojdpiller

Läkemedel för oral behandling av hemorrojder innehåller i regel flavonoider eller bioflavonoider. De vanligaste ingredienserna är diosmin och hesperidin.

Dessa ämnen skyddar blodkärlen genom att göra kapillärerna (de små blodkärlen) mindre sköra och genomträngliga. De hämmar utvidgningen av venerna och reducerar inflammationen.

Den rekommenderade doseringen är 1 tablett var 12:e timme. Exempel på varumärken är Daflon ®, Phlebodia ®, Diosmin ® och Circustat ®.

Hemorrojdsalvor

Salvor som används för att behandla hemorrojder kan appliceras på området runt analöppningen 2 till 3 gånger per dag. Vid yttre hemorrojder masserar man varsamt in salvan i huden runt analöppningen. Handlar det däremot om inre hemorrojder för man försiktigt in kanylspetsen i ändtarmsöppningen och trycker på packningen så att salvan injiceras.

Dessa läkemedel säljs receptfritt på apotek. De botar inte hemorrojder, men de kan hjälpa med att lindra besvären.

Vanligtvis innehåller de efedrin (som drar samman blodkärlen), benzokain (ett lokalbedövningsmedel) och kortikosteroider. Det betyder att de minskar utvidgningen av de hemorrojdala venerna, reducerar inflammationen och fungerar som smärtstillande medel. Dessutom har de en läkande och fuktighetsbevarande effekt.

Några exempel på varumärken är Hemoal ®, Ultraproct ® och Doxiproct plus ®.

Utöver detta innehåller dessa hemorrojdsalvor normalt även mentol, som orsakar rodnad genom att öka blodcirkulationen och som därefter ger en svalkande, smärtlindrande känsla. De har en effekt som påminner om hemmagjorda hemorrojdsalvor tillredda med  trollhassel.

Vidare finns det andra bra naturläkemedel, som exempelvis torskleverolja, perubalsam och substanser med A- och D-vitaminer.

Stolpiller som läkemedel mot hemorrojder

Denna typ av hemorrojdbehandling innehåller vanligen steroider (antiinflammatoriska medel) och lokalbedövningsmedel (exempelvis cinkokain). I tillägg till detta har de oftast en antiseptisk och sammandragande verkan.

Detta innebär att de förutom att reducera tecknen på inflammation och att lindra smärtan bidrar till att stimulera hudens förnyelse och läkning. Den mest använda produkten är Ultraproct ®.

Andra behandlingsalternativ för hemorrojder

Andra vanliga antiinflammatoriska smärtstillande medel är ofta indicerade vid behandling av hemorrojder, varibland diklofenak, paracetamol och ketoprofen. Likaså brukar man också rekommendera användningen av laxermedel för att råd bot på förstoppning.

Sedan händer det ofta att läkare förskriver antiseptika, exempelvis klorhexidin och hexitidin, i syfte att förebygga infektioner. Och om en läkare misstänker att en inflammationsprocess har uppstått kan denna även ordinera antibiotika.

Kirurgiska ingrepp för att avlägsna hemorrojder är nödvändiga när man inte ser någon långsiktig förbättring. Samma sak gäller för trombotiserade yttre hemorrojder, där blodproppen kan behöva tömmas med ett litet snitt.

Läkemedel som används mot hemorrojder hjälper att lindra smärtan.
Trombotiserade hemorrojder orsakar en smärtsam och svullen knöl i analområdet.

Bästa behandlingen för hemorrojder är prevention

Hemorrojder förknippas med krystningar vid tarmtömning och förstoppning. Men de är även kopplade till andra processer som leder till förhöjt intraabdominellt tryck (t.ex. kräkningar, portal hypertoni, skrumplever och graviditet).

Om du ser upp med vad du äter och följer bestämda rekommendationer så försvinner hemorrojderna om regel av sig själv. Ett läkarbesök är alltså bara nödvändigt om symtomen fortsätter eller förvärras.

Behandlingen går i princip ut på att praktisera god hygien och kosthållning. Undvik att krysta för hårt under tarmtömningen; du bör bara gå på toaletten när du känner ett naturligt behov.

En kost som innehåller mycket fiber, frukt, grönsaker, spannmål och baljväxter stimulerar tarmrörelserna och vattenabsorptionen. Sittbad med varmt vatten är också fördelaktiga. Hos personer med riskfaktorer eller tidigare sjukdomshistoria är koständringar av stor betydelse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.