Inflammerade hemorrojder? Testa dessa behandlingar!

Hemorrojder är inflammerade blodkärl i området nära anus, och dessa orsakar smärta och lidande för miljontals människor kring världen. Som alltid är det bäst om man kan ta förebyggande åtgärder.
Inflammerade hemorrojder? Testa dessa behandlingar!

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Behandling av inflammerade hemorrojder kräver tålamod och ihärdighet. Detta är ett irriterande men vanligt tillstånd i populationen.

Hemorrojder är blodkärl som ligger nära anus. Då man får inflammerade hemorrojder får man symptom så som blödning, kliande och smärta. Symptomen blir värre om man har förstoppning eller hård avföring.

Behandlingar innefattar allt från huskurer till operationer. Behandlingen beror på hur allvarlig inflammationen och dess symptom är. Det är dock alltid värt att börja med att testa enklare lösningar och sen ta till andra metoder vid behov.

De minst rekommenderbara krämerna för inflammerade hemorrojder är de som innehåller kortikosteroider. Dessa kan orsaka kliande och dermatit.

Förebyggande åtgärder för behandling av inflammerade hemorrojder

Kvinna som sitter på toalett.

Det finns flera olika naturliga åtgärder och förebyggande kurer för behandling av hemorrojder. De viktigaste är följande:

  • Undvik förstoppning så gott det går. Svårigheter med att tömma tarmen ökar risken för värre symptom. För att förebygga detta är det lönsamt att ha en kost rik på fibrer och konsumera mycket vätskor.
  • Motionera regelbundet. Att vara stillasittande gör symptomen av hemorrojder värre. Idealet är att regelbundet utöva någon form av fysisk aktivitet. Att ro, rida och cykla är inte att rekommenderas.
  • Undvik viss typ av mat och livsmedel. Bland dessa har vi kaffe, mörka drycker, choklad, väldigt kryddstark mat, alkohol och stora mängder salt.
  • Använd underkläder i bomull.

Många använder laxerande medel för att undvika förstoppning. Var dock försiktig med denna typ av läkemedel och använd dem inte utan uppsyn av en läkare. Även om de är effektiva kan de orsaka en rad problem.

Krämer och salvor

Salva för inflammerade hemorrojder

Symptom av inflammerade hemorrojder kan behandlas med krämer och salvor. Även om det finns många olika alternativ på marknaden är det alltid bäst att få ett recept från läkaren. De vanligaste komponenterna i dessa produkter är blodstillande komponenter, vilka generellt är milda.

De krämer som man inte rekommenderar är de som innehåller kortikosteroider eftersom de kan orsaka kliande och dermatit. Användning av krämer är ofta kompletterande om man också tar smärtstillande medel. Samtidigt är ofta de mest pålitliga krämerna de som innehåller milda blodstillande komponenter.

De som lider av de mest allvarliga fallen av detta tillstånd kan välja en hemorrojdektomi.

Stolpiller är ett annat sätt att behandla hemorrojder. Många av dessa produkter kan man köpa på apotek utan recept. Experter rekommenderar dock att man är varsam med dessa. Majoriteten av dem innehåller kortikosteroider och lokala bedövningsmedel som faktiskt kan orsaka motsatt effekt till det önskvärda.

Fler specialiserade behandlingar

Ibland är det inte nog att anpassa sin kost och applicera salvor på det skadade området. Då hemorrojder är interna kan de orsaka en hel del smärta och blödning, och då kan en läkare utföra någon av följande behandlingar.

  • Gummibandsligering – dessa kväver hemorrojder och orsakar nekros. Efter ett par dagar faller gummibanden bort av sig själva.
  • Koagulering med hjälp av laser och infrarött ljus – experter applicerar värme till det skadade området och producerar koagulation. Hemorrojderna krymper och försvinner.
  • Kryokirurgi – man fryser hemorrojder med nitrogen i vätskeform. Detta genererar inflammation i området och läkande är långsamt.
  • Skleroterapi – I detta fall injicerar läkare olika substanser direkt in i hemorrojderna för att få dem att läka och minska symptomen.

De allvarligaste fallen kan kräva en hemorrhojdektomi. Detta är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att man i en operation tar bort hemorrojderna. Som med alla operationer finns det risker med detta. En av riskerna är att det blir blodpropp i benen. Läkande efter operationen är smärtsamt och långsamt. Metoden är dock effektiv.

Det finns även ett nytt alternativ för behandling av hemorrojder. Metoden kallas för THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialisering). Denna metod är från 1955 men fortfarande finns det inte mycket information om hur effektiv metoden är. Det kräver dock inte kirurgiska angrepp och risken för blödningar är låg. Läkande efter operationen är också mindre smärtsam är efter en hemorrojdektomi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.