Blödande hemorrojder - så behandlar du det

Ett av de effektivaste sätten att undvika smärtan från hemorrojder har att göra med din kost. Om du äter livsmedel som är rika på fibrer kan du få enklare tarmtömningar. Lär dig mer i den här artikeln!
Blödande hemorrojder - så behandlar du det

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Hemorrojder är väldigt irriterande och smärtsamma, och detta är ännu mer sant om man har blödande hemorrojder.

Om du inte redan visste det lider en stor del av befolkningen av detta problem, eller så kommer de drabbas någon gång i livet. Det gäller framförallt för kvinnor efter att ha genomgått en födsel eller efter 35 års ålder.

Vill du lära dig om de bästa naturliga behandlingarna för att behandla blödande hemorrojder? Fortsätt då läsa!

Behandlingsalternativ för blödande hemorrojder

Oftast minskar eller försvinner eventuellt blod i avföringen på några timmar eller dagar; det är dock en obehaglig, obekväm och smärtsam upplevelse.

Ta en titt på följande råd för att snabba upp läkeprocessen för hemorrojder som inte slutar blöda.

Drick rikligt med vatten

Drick vatten för att mjuka upp din avföring

Vatten hjälper dig inte bara att urinera för att avlägsna restprodukter och gifter, utan mjukar även upp din avföring.

Vidare gör vatten att avföringen snabbare rör sig genom tarmarna, eftersom det smörjer tarmväggarna.

Hård, torr avföring irriterar och river i hemorrojdernas vävnad. Det kan orsaka smärta och blödningar.

Därför rekommenderar vi att du dricker minst åtta glas vatten om dagen. Om du inte riktigt gillar vatten kan du dricka naturliga juicer eller teer.

Räkna inte läsk, kaffe eller alkoholhaltiga drycker som motsvarighet till vatten.

Undvik förstoppning

Att ha hemorrojder och ha svårt att bajsa är ingen bra kombination. Din kost bör inkludera goda mängder fullkorn, spannmål, nötter, russin och gröna bladgrönsaker, som till exempel spenat.

På så sätt kan du förebygga förstoppning, och som ett resultat gör det inte ont när du går på toaletten.

Har du blödande hemorrojder är det värsta som kan hända att du får förstoppning, eftersom du då inte klarar av det tryck du behöver för att kunna bajsa.

Ta den tid du behöver när du sitter på toa. Ett tips kan vara att applicera någonting varmt på buken eller mot analöppningen för att få musklerna att slappna av. Kom ihåg: trycket från tjocktarmen kan orsaka mer skada när du har blödande hemorrojder.

Värme kan få musklerna att slappna av

Många tror att det är bättre att hålla sin avföring inne för att minska antalet gånger de går på toaletten. Tron är att snabbar upp läkningen av hemorrojderna och stoppar blödandet. Det stämmer dock inte.

Anledningen är enkel: när du ansamlar mer avföring i kroppen blir det svårare att bli av med den utan smärta och obehag.

Det är heller inte bra för din hälsa, eftersom du håller kvar gifter i kroppen som kan leda till sjukdomar.

Hemorrojderna gör ont, men du måste vara modig och gå på toaletten. Om du håller dig så kommer det bara att bli jobbigare och framförallt mer smärtsamt.

Att sedan återhämta sig kommer kräva ännu längre tid, och risken för att du kommer börja blöda igen är stor.

Minska mängden skadliga livsmedel du äter

Salt är en av de värsta fienderna för hemorrojder, eftersom det orsakar vätskeretention.

Vad är kopplingen mellan hemorrojder och svullnad? Din kropp sväller på grund av ansamlingen av vatten. Samtidigt kan blodkärlen i analen inflammeras.

Konsekvenserna blir blödningar, smärta och obehag när du går på toaletten eller sitter.

Samtidigt rekommenderar vi att minska mängden kaffe, alkohol, choklad, feta livsmedel, söt mat och vitt mjöl. Alla dessa producerar hårdare, torrare avföring som är svårare att bli av med utan smärta.

Har du en balanserad kost, kan detta förbättra ditt tillstånd. Och det gäller inte bara när du lider av blödande hemorrojder, utan även annars. Din kost bör innehålla rikligt med färsk frukt och grönsaker.

Försök att se till att maten du äter innehåller alla livsmedelsgrupper, mineraler och vitaminer.

Upprätthåll din personliga hygien

Håll dig ren för att undvika infektion

När hemorrojder blöder ökar både svedan och risken för infektion. Varje gång du gått på toaletten måste du tvätta dig själv med kallt eller ljummet vatten.

Använd inte toalettpapper; det irriterar området och kan förvärra blödningarna. Undvik att låta det torkade blodet sitta kvar på huden eller i dina underkläder för länge.

Ett bra sätt att hålla området rent är att använda sittbad eller liknande. Du behöver bara sänka ned rumpan i en balja med varmt vatten. Sitt så i några minuter eller tills obehaget lindras. Detta kan i övrigt vara en bra metod för att få musklerna att slappna av, som vi nämnde ovan.

Använd inte en handduk för att torka dig, då detta har samma effekt som toalettpapper.

Byt ställning

Att ägna flera timmar sittandes är inte bra för dina hemorrojder (oavsett om de blöder eller inte). Om ditt jobb kräver att du sitter framför en dator hela dagen bör du ställa dig upp i några minuter varje timme. Om du kan, gå runt lite, även om det bara är runt skrivbordet.

På så sätt ökar du blodflödet. Det förhindrar att blodet ansamlas kring det rektala området, vilket kan leda till smärta och obehag.

Vi rekommenderar att du undviker tung träning, som bland annat lyft med tunga vikter, cykling och att spela tennis. Under denna period är det bättre att ägna sig åt mer avslappnade fysiska aktiviteter, som simning, yoga och promenader.

Använd naturliga behandlingar

Aloe vera är en lindrande behandling
  • Aloe vera är ett av de bästa alternativen du kan använda. Skär av ett blad och öppna på längden. Ta av taggarna och tryck insidan av bladet mot hemorrojderna. Gelen bör komma i kontakt med hemorrojderna.

På bara några minuter kommer du att börja känna lindring.

  • Is är ytterligare ett effektivt alternativ. Det är bra om du har mycket obehag eller sveda. Glöm inte att slå in isen i en trasa. På så sätt kommer den inte i direkt kontakt med huden.
  • När du använder ett sittbad kan du tillsätta en matsked epsomsalt, vilket hjälper till att läka såret snabbare.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.