Lär dig allt om dextros här

Dextros är ett annat namn för glukos. I den här artikeln berättar vi allt om dextros, inklusive några intressanta fakta.
Lär dig allt om dextros här

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2022

Dextros är en benämning som folk använder för att referera till glukos, en kolhydrat som förekommer i mycket av vår dagliga kost. I den här artikeln ska du få lära dig allt om dextros.

Glukos är livsviktigt för människokroppen.

“Dextros” är ett alternativt namn för d-glukos, en av de former av glukos som finns i kroppen. Det är en organisk förening, en monosackarid, vars kemiska formel är C6H12O6.

I naturen blir dextros syntetiserat genom fotosyntes i växter. Det finns mest i frukt och honung från bin. Dessutom kan man också syntetisera det på konstgjord väg i laboratorier. Vi människor får vanligtvis i oss dextros i form av mer komplexa kolhydrater, som kroppen bryter ner till sina enklaste former.

Allt om dextros

Liksom alla kolhydrater är dextros en energikälla för människokroppen. Eftersom det är en liten molekyl absorberar kroppen den snabbt under matsmältningen. Det passerar sedan in i blodomloppet och därifrån till vävnaderna, vilket ger energi nästan omedelbart.

Alla kroppens celler använder socker för energi. Därefter bryter kroppen ner det till enklare molekyler som den lätt kan använda.

Väl inne i cellerna omvandlar vi socker till ATP genom en mekanism som man kallar citronsyracykeln eller Krebs cykel. Detta är ett viktigt ämne för resten av de cellulära metaboliska processerna.

Kroppen lagrar överskott av socker eller dextros i levern som glykogen. Å andra sidan, när det är brist på energi eller dextros i kroppen, går det direkt till cellerna så att kroppen kan använda det direkt när du får i dig det. Om inte, använder kroppen glykogenreserverna.

Källorna till dextros på skedar
Dextros hittar vi mest i frukt och bihonung.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Studier avslöjar höga halter av socker i modersmjölksersättning

Allt om dextros: Källor

Som vi diskuterade ovan finns denna sockerart i många naturliga ämnen som frukt, vin, växter och honung. Man kan även syntetisera den på konstgjord väg.

Således kan du äta det som ett kosttillskott i sin rena form, eller som tillsats i vissa tillverkade produkter, såsom sötningsmedel. Du hittar även detta socker i godis, öl och vissa charkvaror.

Dess möjliga biverkningar

Du bör upprätthålla adekvata och stabila glukosnivåer eftersom din kropp, som vi nämnde ovan, inte kan fungera normalt utan det. Både låga och höga halter är skadliga.

Ständigt låga nivåer av dextros leder till att kroppen inte har några glykogenförråd. Detta förändrar många kroppsfunktioner, vilket leder till hälsoproblem.

Om de låga nivåerna beror på en engångsföreteelse, till exempel på grund av intensiv fysisk ansträngning som kräver mycket energi och tömmer cirkulerande glukos, hinner kroppen inte aktivera glykogenlagren.

Eftersom kroppen utvecklar ett omedelbart behov kommer vissa av dess funktioner att avbrytas abrupt. Detta kan utlösa yrsel eller svimning. Detta eftersom mycket låga blodsockernivåer leder till svimning.

Om en persons dextrosnivåer tvärtom är konstant höga, antingen på grund av överintag eller blodsockerproblem, kommer detta också att orsaka skada. Detta är fallet med diabetiker som inte kan reglera sin blodsockernivå.

I den här situationen bygger glukosnivåerna upp sig och skadar många organ, som hjärtat och blodkärlen, vilket har flera hälsoeffekter.

Utöver detta mebarr experter att glukos är beroendeframkallande. Regelbundet intag av bearbetade sockerarter ökar behovet av att fortsätta att konsumera dem konstant.

glukos är beroendeframkallande

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Känn till varningstecknen på högt blodsocker och diabetes

Allt om dextros i vardagen

Dextros är ett alternativt namn för glukos, ett viktigt socker för att ge din kropp energi. Människor använder dextros i form av flera källor i sitt dagliga liv.

Det är mycket viktigt att hålla konstanta och lämpliga dextrosnivåer eftersom både låga och höga nivåer kan leda till allvarliga hälsoproblem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alimentación para el deporte y la salud – Joan Ramon Barbany – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=cNetDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT5&dq=dextrosa+deporte&ots=Bo0qFpJ_iU&sig=Nm0gqt0vxuTFsjjrddm65Zl4mFs#v=onepage&q=dextrosa deporte&f=false
  • Propuesta tecnológica para la obtención de glucosa por hidrólisis enzimática a partir del azúcar refino [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://dspace.uclv.edu.cu/handle/123456789/7475
  • Velasco JF, Maestra R, Vasco Bioquímica N. Glucosa & Fructosa.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.