Lakritsrot - ett botemedel för att lindra magbesvär
Man har använt lakritsrot, glycyrrhiza glabra, som ett botemedel för olika sorters åkommor som magbesvär, under en lång, lång tid. Livsmedelsindustrin använder den också som ett sötningsmedel och för att dölja smaken av vissa mediciner, tack vare rotens karaktäristiska söta smak.
Du kan också hitta den i örttéer, kapslar, extrakt och kosttillskott. Målet är att lindra obehag vid matsmältningen, symptom vid menopausen och infektioner, med mera.
Okej, men är det säkert? Finns det några bevis för rotens påstådda egenskaper? Det finns ännu inte tillräckligt med bevis för att kunna använda lakritsrot för behandling av sjukdomar. Men en del studier stöder användandet som ett kosttillskott vid matsmältningsbesvär.
Lakritsrotens egenskaper
Först ska vi göra en kort sammanfattning av lakritsrotens egenskaper. Enligt Acta Pharmaceutica Sinica B,innehåller växten mer än 20 triterpenoider och nästan 300 flavonoider. Det kan vara en förklaring till växtens farmakologiska egenskaper.
Några av dessa egenskaper är:
- Antivirala
- Antimikrobiella
- Antioxiderande
- Anti-inflammatoriska
För tillfället finns det fortfarande otillräckliga bevis på effektiviteten, och man studerar fortfarande lakritsroten. Men en del forskare menar att rotens effekter är lovande för den framtida utvecklingen av effektiva och prisvärda läkemedel.
Läs också: Gör egen hostmedicin på timjan och lakrits
Lakritsrot kan lindra magbesvär magont
Det finns en vanlig föreställning om att en del av kemikalierna i lakritsrot, så som flavonoiderna, kan hjälpa till att minska på svullnad och påskynda lindringen av mag- och tarmproblem. Det finns ännu inga definitiva bevis på detta, men en del studier har lett till intressanta fynd.
Till exempel visade en dubbelblind studie publicerad i den medicinska tidskriften Evidence-Based Complementary and Alternative medicine att ett extrakt av glabridin och glabridina flavonoider, som finns i lakritsrot, kunde hjälpa till med att lindra magobehag så som illamående, magsmärta och halsbränna.
Samtidigt visar en genomgång publicerad i Phytoterapy Research att lakritssyra som finns i roten, har anti-inflammatoriska och immunstimulerande egenskaper som hjälper kroppen att bekämpa H. Pylori bakterier, en mikroorganism som orsakar flertalet matsmältningssjukdomar, till exempel magsår.
Detta bekräftade man också i kliniska försök, publicerade i The Brazilian Journal of Infectious Diseases. I den fick 120 personer positiva effekter på utrotningen av H. Pylori efter att man tillsatte lakritsextrakt till den traditionella behandlingen.
Kontraindikationer
Du måste konsultera din läkare innan du använder lakritsrot som ett botemedel mot matsmältningsproblem, för att se till att du får korrekt dosering. Dessutom kan de hjälpa dig ta reda på eventuella kontraindikationer eller möjliga läkemedelsinteraktioner.
Enligt information som sammanställts av the National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), bör ingen konsumera överdrivet mycket lakritsrot under en längre period. Ett överdrivet intag kan leda till högt blodtryck och låga nivåer av kalium, vilka ökar risken för hjärt- och muskelsjukdomar.
Man rekommenderar inte heller intag av lakritsrot under graviditet. Dessutom kan det vara skadligt för hjärtat att inta kosttillskott med lakritsrot om du äter urindrivande medel. Andra möjliga läkemedelsinteraktioner kan inkludera följande:
- Mediciner som reglerar hjärtrytmen
- Kaliumreducerare
- Blodförtunnande mediciner så som warfarin
- Östrogen, hormonbehandling och p-piller
- Kortikosteroider
Upptäck: 5 naturliga teer mot svullen mage
Så kan du använda lakritsrot för att lindra magbesvär
Nu för tiden kan man få tag på lakritsrot som tuggtabletter, flytande extrakt, kapslar, pulver och i dess naturliga form. Ofta gör man te av den sistnämnda. Men du bör inta lakritsrot i måttliga mängder för att undvika eventuella bieffekter.
För att lindra magbesvär kan du tillsätta lite lakritsextrakt till alla drycker, det går jättebra med hett vatten. Du kan också droppa ett par droppar direkt under tungan för att lindra halsbränna.
Oavsett bör du hålla i minnet att lakritsrot inte ska vara det första valet för att behandla sjukdomar i matsmältningsapparaten. Så konsultera först en läkare om du har matsmältningsproblem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wang, L., Yang, R., Yuan, B., Liu, Y., & Liu, C. (2015, July 1). The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharmaceutica Sinica B. Chinese Academy of Medical Sciences. https://doi.org/10.1016/j.apsb.2015.05.005
- Raveendra KR, Jayachandra, Srinivasa V, et al. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:216970. doi:10.1155/2012/216970
- Hosseinzadeh, H., & Nassiri-Asl, M. (2015, December 1). Pharmacological Effects of Glycyrrhiza spp. and Its Bioactive Constituents: Update and Review. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5487
- Hajiaghamohammadi, A. A., Zargar, A., Oveisi, S., Samimi, R., & Reisian, S. (2016). To evaluate of the effect of adding licorice to the standard treatment regimen of Helicobacter pylori. Brazilian Journal of Infectious Diseases, 20(6), 534–538. https://doi.org/10.1016/j.bjid.2016.07.015