Den fantastiska kraften hos aspirin

Den aktiva ingrediensen i aspirin har erkänts av Världshälsoorganisationen som en vital medicin. Långt innan detta erkännande fanns det redan i medicinskåpet i miljontals hem.
Den fantastiska kraften hos aspirin

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Aspirin är en mycket eftersökt och använd medicin över hela världen. Den aktiva ingrediensen, acetylsalicylsyra, innehåller antiinflammatoriska, smärtlindrande och febernedsättande krafter. Den kostar inte mycket och säljs receptfritt. Kraften hos aspirin kan dock vara större än du tror.

Många i alla åldrar använder aspirin för att hantera huvudvärk och muskelsmärtor från ångest eller stress. Vidare verkar den för att lugna vissa sjukdomar och lindra feber såväl som andra influensasymptom. Dessa är några av de vanligaste användningarna sedan det framställdes för första gången för 120 år sedan.

Under de senaste decennierna har det använts för att förebygga och behandla hjärtproblem och cerebrovaskulära problem. Aspirin hjälper till att förebygga bildandet av proppar som orsakar hjärtinfarkter, eftersom det förebygger att blodplättar fäster sig i blodkärlen.

Det finns många användningar. Bland annat är det en del av antireumatiska behandlingar. Dessa lindrar smärtan från artrit, lupus och psoriasisartrit.

Lär dig mer om den fantastiska kraften hos aspirin här nedan.

Aspirin: kraftfullt smärtlindrande

Aspirin är smärtstillande

I rätt dos från en specialist kan aspirin förebygga missfall på grund av antifosfolipidsyndrom (APS)Det skrivs även ut för att behandla gallsten, kontrollera levertumörer och minska risken för diabetes.

Det fungerar även med sällsynta sjukdomar, såsom Kawasakis sjukdom (inflammation av väggarna i blodkärlen). Vidare har aspirin många externa användningar. Du kan använda det för att behandla mjäll, herpes, solbränna och insektsbett.

Medicinen kan även utgöra en bas för hemgjorda skönhetsprodukter till läppar, ansikte, hår och fötter. Hemma kan du använda aspirin för att ta bort svettfläckar från tröjor. Allt du behöver göra är att lösa upp några piller i vatten och blötlägga plagget.

Och inte bara det, för det fungerar även som ett konserveringsmedel för plockade, naturliga blommor.

Vad borde jag veta om kraften hos aspirin?

Vad bör man veta?

Detta koagulerande medel bör inte tas under det första skedet av graviditeten, under menstruation eller blandat med andra läkemedel eller alkohol. Det är viktigt att veta att det ökar risken för blödningar och anemi med mer än 30%.

Aspirin är förbjudet för personer som har sår, speciellt magsår och ögonsår. Syran det innehåller kan förvärra situationen avsevärt. Läkare rekommenderar att man tar det med mat och späder ut det. Ta endast en var fjärde till sjätte timme i 3-4 dagar, inte längre. Det är bra råd om du har influensa, feber eller generellt inte mår bra.

I höga doser kan aspirin orsaka ringningar i öronen, magsår och Reyes syndrom (debatteras fortfarande) hos barn under tio år.

Även om det minskar risken för att utveckla cancer bör aspirin inte tas kontinuerligt i detta syfte. Om du har hjärtproblem kan din läkare dock rekommendera att du tar en liten daglig dos. De antikoagulerande och antiinflammatoriska effekterna hjälper till att bekämpa Alzheimers sjukdom (det verkar som en neuroskyddare) och AIDS (saktar ned HIV).

Bieffekter

Bieffekter av aspirin

Även om kraften hos aspirin är stor finns det frågor om frekvent bruk av det och bieffekter. Först och främst kan acetylsalicylsyra orsaka inre eller cerebral blödning. Många forskare debatterar huruvida det endast ska tillhandahållas till personer med hög risk för kardiovaskulära problem eller bara friska vuxna.

Inkorrekt användning av det negerar dess kraft och gör det till en “fiende” för hälsan. Tillhandahållandet av aspirin och andra läkemedel bör alltid ske under medicinsk uppsikt.

Typer av aspirin

Tabletter med aspirin

Acetylsalicylsyra tillverkas av Bayer Laboratories och distribueras världen över i olika former:

  • I tablettform. Du kan ta dem med eller utan vatten, till skillnad från brustabletter som måste lösas upp först.
  • Det finns även brustabletter med vitamin C för att motverka symptom på förkylning.
  • Andra former av aspirin inkluderar den tuggbara varianten, som smakar apelsin.
  • Komplex aspirin innehåller ytterligare ingredienser som motverkar influensa och förkylning.

I alla dess former är effekten omedelbar och varar i upp till 24 timmar.

Den aktiva ingrediensen i aspirin har erkänts av Världshälsoorganisationen som en vital medicin. Långt innan detta erkännande fanns det redan i medicinskåpet i miljontals hem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.