Kinesiskt stekt ris: recept och hur du tillagar det bäst

Vill du använda grönsaker som blivit över och ligger kvar i kylen? Är du sugen på någonting salt och lite speciellt i smaken? Då ska du kolla in det här receptet på kinesiskt stekt ris.
Kinesiskt stekt ris: recept och hur du tillagar det bäst

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Kinesiskt stekt ris är en av de mest populära och godaste rätterna i det asiatiska köket.

I USA härstammar rätten från de immigrerade kineserna som kom till San Francisco i slutet på 1800-talet. De kom på receptet för att använda kött och grönsaker som blivit över, och för att få ut det mesta av dem blandades de med ris.

Den kinesiska rätten har sedan dess hittat sin plats i köket i många olika länder, där den anpassats med lokala ingredienser.

En klassiker i köket

Kinesiskt stekt ris har blivit husmanskost i många hushåll. Det är en lätt och billig maträtt att laga eftersom man kan använda sig av veckans matresterDu kan använda vilka ingredienser du vill. Grunden är riset och du väljer själv om du bara vill tillsätta kött, räkor, grönsaker eller en blandning av alla. Oftast tillsätts även ägg.

Stekt ris kan serveras som en sidorätt eller som huvudrätt. Båda alternativen funkar lika bra och räcker gott till två personer, så det är en utmärkt maträtt att dela med någon annan.

Grunden: ris, grönsaker, ägg och kött

För att tillaga denna smakfulla rätt är det första du behöver kokt, vitt ris. Det bästa vore om det redan är tillagat, gärna från någon dag tidigare så att det har stått i kylskåpet.

Förutom ris väljer du ut vilka grönsaker och vilket kött du vill ha med. Det vanligaste är lök, morot, ärtor och böngroddar. Har du kvar matrester från gårdagen i kylskåpet, som till exempel zucchini eller gröna bönor, är dessa också välkomna.

När det gäller kött är kyckling, biff eller fläskkött bra ingredienser. Du kan även använda korv för en mer mättande rätt. Man kan även använda räkor för lite mer gastronomisk stil på maträtten.

Kinesiskt ris kokas nästan alltid, och det finns många olika sätt att göra det. Äggröran är det bäst att förbereda innan i en separat stekpanna, och ha den klar att blandas med riset mot slutet.

Ingefära- och sojasås

En ingrediens du inte får utelämna när du gör kinesiskt stekt ris är ingefära. Tillsammans med sojasås är det en oumbärlig ingrediens för att ge rätten den karakteristiska asiatiska smaken.

Om möjligt är det bättre att använda färsk ingefära och sautera den lite innan man lägger i de andra ingredienserna, så att de sedan suger upp smaken från ingefäran. Men du måste vara väldigt försiktig eftersom ingefäran kan brännas väldigt fort i stekpannan.

Hemligheten till hur man tillagar kinesiskt stekt ris

För att tillaga rätten är det viktigt att du förbereder innan så att du har alla ingredienser klara, färdiglagade och skurna. Tillagningen måste ske snabbt och på högsta värme. Det bästa är att steka riset i en wok, men du kan även steka i en djup stekpanna.

Du behöver använda någon typ av fett för att sautera ingredienserna. I restauranger använder man ofta ister för att ge maten mer smak. Men vill du göra en nyttigare rätt är det bättre att du använder olivolja eller någon annan vegetabilisk olja.

Hetta upp woken eller stekpannan till max, häll i fettet eller oljan och sautera varje ingrediens för sig i max 3 till 4 minuter. Stek inte för länge, för grönsakerna ska inte bli för mjuka.

Recept på läckert kinesiskt stekt ris med räkor

Exempel på ingredienser för kinesiskt stekt ris

 • 2 ägg stekta som äggröra
 • 1 handfull böngroddar (30 g)
 • Färsk ingefära, hackad
 • 2 till 3 finhackade lökar (60 g)
 • 1 stjälk finhackad selleri (20 g)
 • 1 grön peppar i små tärningar (30 g)
 • 2 1/2 dl färska räkor utan skal  (150 g)
 • 5 dl färdigkokt ris (400 g)
 • 1 1/2 dl frysta grönsaker: morötter, majs, ärtor
 • Vegetabilisk olja, salt, peppar, sojasås (efter smak)

Tillagning

 1. I en väldigt het wok, häll i lite olja. Sautera ingefäran snabbt och ställ åt sidan.
 2. Sautera räkorna i två minuter (eller tills de ändrar färg) och ställ åt sidan.
 3. Sautera alla grönsaker i 4 minuter.
 4. Tillsätt sojasåsen, ingefäran och riset. Rör om.
 5. Tillsätt räkorna och äggröran.
 6. Rör om hela tiden tills allting är blandat. Servera.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.
 • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.