Vilket är det bästa sättet att äta ris?

Ris är ett livsmedel som blivit vanligt i många civilisationer, och det är ett av de mest konsumerade livsmedlen i världen. Vi ska visa det bästa sättet att tillreda det på.
Vilket är det bästa sättet att äta ris?

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Ris är ett av de mest konsumerade livsmedlen i världen. För sig självt kan det kanske vara lite smaklöst, men det är otroligt anpassningsbart tillsammans med andra livsmedel. Men vilket är det bästa sättet att äta ris?

Det finns många olika sätt att tillreda ris, och vissa är nyttigare än andra. Allt beror på hur du tillreder det och vad du äter det med. Många kulturer i världen konsumerar ris, och det har varit en basföda i många civilisationer i sekel, precis som vete.

Ris och viktuppgång

Ris är ett spannmål som innehåller vatten, kolhydrater, fibrer och mineraler. Det innehåller väldigt lite fett och är ett nyttigt livsmedel som har kolhydraterna din kropp behöver.

Det är inte själva riset som är problemet – vad som spelar roll är hur mycket du äter. Det som får dig att gå upp i vikt är att du äter fler kalorier än du behöver, baserat på din aktivitetsnivå.

Är det farligt att äta ris?

Kan ris vara farligt?

Ris har förmågan att absorbera höga mängder arsenik, speciellt i sitt yttre hölje. En av fördelarna med vitt ris är därför att det har bearbetats för att ta bort detta yttre skal.

Detta sätter lite perspektiv på den utbredda tron att brunt ris är nyttigare. Visst innehåller det mer näringsämnen, men det kommer även med mer arsenik.

Tre sätt att minska mängden arsenik i ris:

1. Två delar vatten, en del ris

Denna “2×1”-metod för tillredning låter riset kokas ordentligt, vilket minskar mängden arsenik.

2. Fem delar vatten, en del ris

Med denna proportion av vatten och ris kan arseniken minskas med upp till 50%. Intressant nog är den rekommenderade proportionen för att göra risotto just fem delar vatten och en del ris.

3. Blötlägg över natten

Detta är det bästa sättet att äta ris om du oroar dig över detta problem, eftersom det kommer förlora runt 80% av arseniken det innehåller. Dessvärre innebär det även att man går miste om vissa näringsämnen.

Det bästa sättet att äta ris

Tillagat ris i skål

Om du vill förbättra hälsan med hjälp av ris finns det vissa kombinationer som kommer öka fördelarna med det. Här kommer några av dem:

Vitt ris med kokosolja

En av nackdelarna med vitt ris är att det har mycket koncentrerad stärkelse. Människokroppen kommer omvandla denna stärkelse till socker, och som vi alla vet är socker väldigt skadligt.

Denna process kan dock minskas om man använder 250 ml extra vatten och två matskedar kokosolja för att tillreda riset. De negativa effekterna av stärkelsen kan på så sätt neutraliseras.

Ris och buljong

Ris i buljong

Om du är intresserad av att tillföra smak till ditt ris samtidigt som du höjer dess näringsinnehåll, ska du prova buljong. Grönsaks- och kycklingbuljong tillhandahåller smak och näringsämnen, och kan lätt absorberas av riset.

Ris med ingefära: bra för hjärtat

Om du vill ha ris med gott om smak och hälsosamma fördelar är det en god idé att tillsätta ingefära. Du måste riva ingefäran och lägga till den medan riset tillagas. Lite kokosolja kommer garantera att rätten blir utsökt såväl som nyttig.

Ris med tillsatta antioxidanter

Som du kan se finns det många sätt att förbättra ris (både smak- och näringsmässigt). Ett av dem är att dra nytta av ingredienser som innehåller antioxidanter. Det kan till exempel vara grönsaker eller svamp: de tillhandahåller protein och nyttiga mängder antioxidanter.

Vitlök är ytterligare en ingrediens med många fördelaktiga egenskaper. Utöver sina egna effekter är den perfekt att kombinera med lök och ris. Alla dessa ingredienser får dina risrätter att smaka utsökt samtidigt som de är nyttiga. Det är verkligen det bästa sättet att äta ris.

Ris är en ingrediens som har många kreativa användningar i köket. Det är ett uråldrigt livsmedel som går att para ihop med i stort sett allt du kan tänka dig. Prova att experimentera lite själv för att verkligen få upp ögonen för den hälsosamma matlagningskonsten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.