Slimmande smoothie med jordgubbar, havre och ingefära

Du kan göra denna slimmande smoothie till frukost för att höja din ämnesomsättning vid dagens början, eller njuta av den på eftermiddagen för att släcka matsuget. Den är jättegod!
Slimmande smoothie med jordgubbar, havre och ingefära
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nu under sommaren är det på tiden att vi blev av med all vikt vi lade på oss under vintern från för mycket sötsaker och onyttig mat. Det finns dock hjälp på vägen, och denna slimmande smoothie är ett alternativ. I dagens artikel kommer du att upptäcka receptet på en god smoothie som balanserar de extra kilona med tre nyttiga och näringsrika ingredienser: jordgubbar, havre och ingefära.

Vad är en slimmande smoothie?

För att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt och utan den fruktade jojo-effekten måste du sluta räkna kalorier och istället minska mängden fett samtidigt som du ökar mängden naturliga och hälsosamma livsmedel. De ger dig näring, mättar dig och låter dig fortsätta njuta av vad du äter utan att svälta. En slimmande smoothie är en dryck gjord på frukter, grönsaker, fullkorn, nyttiga fetter och också kryddor som ger kroppen vad den behöver, utöver näringsämnen som hjälper till att möjliggöra viktnedgång.

En bra slimmande smoothie bör innehålla:

 • Färska frukter eller grönsaker
 • Kallpressade oljor
 • Kolhydrater som är rika på fibrer
 • Kryddor eller andra tillskott som förbättrar fördelarna du behöver
smoothie med jordgubb

Ingredienser som främjar viktnedgång

Alla livsmedel innehåller kalorier, men ibland bränner din kropp fler kalorier än vad som absorberas från dessa livsmedel, vilket främjar viktnedgång. Andra ingredienser innehåller fibrer som mättar dig och förbättrar funktionen hos tarmarna, eller ökar din ämnesomsättning för att bränna fler kalorier.

Jordgubbar

Denna lilla frukt är ett utmärkt alternativ som låter dig njuta av maten. Den innehåller rensande och vätskedrivande egenskaper som eliminerar gifter och vätskor. Utöver det är jordgubbar rika på vitamin C och mineraler såsom järn, kalium och jod, som hjälper till att förebygga näringsbrister.

jordgubbar i korg

Havre

Man kan inte utesluta havregryn i en hälsosam och balanserad kost. Även om det inte är snålt på kalorier så innehåller det många näringsämnen som hjälper dig att undvika hälsoproblem och nå den vikt du önskar. Detta spannmål är väldigt rikt på fibrer, mineraler såsom järn, zink och magnesium samt essentiella fettsyror. Det är ett väldigt mättande livsmedel som tillhandahåller dig med energi, reglerar ditt blodsocker, bekämpar ångest och även förbättrar matsmältningen. Det är därför ett utmärkt sätt att undvika matsug som får dig att överäta mellan måltider.

Ingefära

Denna exotiska, uppfriskande och goda krydda står ut tack vare sin förmåga att höja din ämnesomsättning, vilket gör det lättare att bränna kalorier. Den hjälper också till att reglera din aptit, bekämpa vätskeretention och minska svullnad. Ingefära är det perfekta komplementet till alla recept eftersom den främjar matsmältning och förbättrar smaken på maten.

mald ingefära i träskål

Gör din egen slimmande smoothie

Den här smoothien är väldigt enkel att bereda, och du kan njuta av den till frukost eller som mellanmål när du vill gå er i vikt eller bara bibehålla din nuvarande vikt.

Ingredienser

 • 5 mogna jordgubbar
 • 2 matskedar havregryn
 • 1 nypa färskriven eller malen ingefära
 • 2 ½ dl vatten
 • Lite stevia eller honung för att söta (valfritt)

Vi rekommenderar att du endast väljer ekologiska produkter, speciellt när det kommer till jordgubbar och havre, eftersom de annars kan vara väldigt kontaminerade med bekämpningsmedel som kan skada din hälsa.

Beredning

 • Kvällen innan blötlägger du havregrynen i vattnet. De måste ligga i minst några timmar så att de blir lätta att mixa och underlättar den kroppsliga absorptionen.
 • På morgonen lägger du därefter alla ingredienserna i mixern.
 • Mixa allt tills du fått en jämn blandning.
 • Smoothien kommer vara väldigt tjock och krämig. Om du vill göra den lite mer flytande kan du tillsätta lite extra vatten.
 • Om du vill kan du även söta med till exempel honung eller stevia.
 • Servera slutligen med en halv jordgubbe och lite färsk ingefära som garnering.

Smaklig måltid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pernía T, Corao MG, Araujo L. Actividad antiinflamatoria de la hialuronidasa por los polifenoles en la fruta de la fresa (Fragaria vesca L.) BLACPMA 2004;3(4)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.