Kallpressad moringaolja - dess egenskaper och användning

Moringaolja är känd för sina hudvårdande egenskaper. Det rengör, återfuktar och kan till och med förhindra uppkomsten av finnar. Läs mer om den i den här artikeln!
Kallpressad moringaolja - dess egenskaper och användning

Skriven av Daniela Andarcia

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Moringa är ett släkte av tvåhjärtbladiga växter från tropiska och subtropiska klimat bestående av 13 arter. Moringa oleifera, som växer vilt i Indien och från vilken man utvinner en olja, är den mest kända. Läs om fördelarna med kallpressad moringaolja i den här artikeln!

Denna olja är känd för att ha egenskaper som kan gynna både din hälsa och din hud. I allmänhet använder man den för att rengöra och återfukta både hud och hår. Du kan också hitta moringa i andra former, som pulver, kapslar, pulveriserade blad och frön.

Fortsätt läsa för att ta reda på mer oljan från denna växt, hur man extraherar den och använder den, liksom fördelarna och eventuella biverkningar.

Vad är moringaolja?

Som vi nämnde ovan extraheras denna olja från fröna från Moringa oleifera-trädet. Denna växt, som också går under namnet pepparrotsträd, kommer från Kerala, en delstat som ligger längst söderut i Indien.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos denna art är att vi kan använda alla dess delar (frön, rötter, bark, blommor och löv) inom olika områden (matlagning, kosmetika och läkemedel). Det är därför det ofta kallas för mirakelträdet eller livets träd.

Därför är det kanske inte förvånande att oljan finns som både eteriska oljor och matoljor. Det är också en ingrediens i många kosmetiska produkter för hud- och hårvård.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Fördelarna med ingefärsolja och hur man gör den hemma

Extraktionsprocessen

Som du kan läsa ovan extraherar man moringaolja från fröna. Dessa har ett skal som skyddar kärnan och innehåller cirka 40 viktprocent olja.

Den vanligaste metoden för att utvinna oljan är att pressa fröna med en skruvpress. Var dock medveten om att du inte kan pressa ut alltför mycket olja från fröna med denna metod, även om kallpressning ger en olja av högsta kvalitet.

Av denna anledning använder vissa tillverkare värme under processen eller lösningsmedel för att få en större avkastning. Vissa uppger att denna process kan öka volymen olja som extraheras med nästan 50%. Dock påverkar det renheten och kvaliteten på slutprodukten negativt. Det är därför som experter rekommenderar att man köper kallpressad moringaolja.

Det kan vara intressant att veta att man behöver cirka 500 moringafrön (cirka 35 skidor) för att få 30 milliliter kallpressad moringaolja. Det förklarar varför denna olja kan vara rätt dyrköpt för konsumenter.

Vanlig användning av kallpressad moringaolja

Användningen av denna olja har anor långt tillbaka till antiken, då människor använde den som ett naturläkemedel och en ingrediens i den tidens kosmetika. Vissa av dessa användningsområden finns fortfarande kvar, medan andra, som följande, har tillkommit:

  • Kosmetikindustrin använder den som rengörande medel, fuktgivande kräm och glidmedel på grund av det höga innehållet av oljesyra (en enkelomättad fettsyra som tillhör familjen omega-9)
  • Det är ett ekonomiskt och näringsrikt substitut för dyra oljor inom livsmedelsindustrin och gastronomin tack vare dess rikedom av protein och oljesyra
  • Moringaolja är också ett intressant alternativ inom den förnybara energibranschen (en studie publicerad i Bioresource Technology visar att det är ett bra alternativ för biobränsle eller biodiesel till petroleum)
Kallpressad moringaolja
Moringaolja är ett bra substitut för andra, dyrare oljor inom gastronomin.

Fördelarna med kallpressad moringaolja

Frön från Moringa oleifera är en källa till flera intressanta kemiska föreningar (bland annat enkelomättade fetter, proteiner och steroler) som främjar människors hälsa. Låt oss titta lite mer i detalj på hur oljan från denna växt kan hjälpa oss,.

Hälsa och matlagning

Kallpressad moringaolja kan vara bra på följande sätt när det gäller allmän hälsa:

  • Enligt forskning publicerad i Nutrients kan sterolerna i ätlig moringaolja sänka dåligt kolesterol och nivåer av LDL i blodet
  • Oljan innehåller ansenliga mängder beta-sitosterol, en fytosterol som finns naturligt i växter som har antioxidanter och antidiabetiska effekter (det finns inte tillräckligt med forskning för att bevisa detta)
  • De aktiva föreningarna som finns i moringaolja (tokoferoler, katekiner, quercetin, ferulinsyra och zeatin) har antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper som människor kan använda både lokalt och oralt (vissa menar att det kan vara effektivt mot akne)

Hudvård och skönhet

Moringaoljans fördelar inkluderar:

  • Moringaolja är en effektiv fuktighetsgivare och kan vara bra för behandling av torr och känslig hud. Detta beror på att den innehåller 40% enkelomättat fett och 70% oljesyra, som stöder hudens skyddande barriär som förhindrar vattenförlust och exponering för miljöskador.
  • Denna olja fungerar bra som ansiktsrengörande medel tack vare den höga halten av oljesyra.
  • Det har potentiella effekter som motverkar tecken på åldrande. Moringaolja är effektiv för att fylla ut fina linjer och ge en frisk, stark hud, men för bästa effekt bör du välja en olja som är nypressad och har låga mängder fri oljesyra.
  • Enligt en studie publicerad i Advances in Traditional Medicine är moringaolja bra för att behandla och läka skavsår, skärsår och brännskador.
  • Enligt en studie publicerad i Lipids in Health and Disease har denna olja antiinflammatoriska egenskaper som kan rengöra huden och förhindra eventuella utbrott av akne. Av denna anledning är det en viktig ingrediens i många produkter som behandlar pigmentering, fina linjer, rynkor och finnar.
  • Människor använder moringaolja som bärolja i aromaterapi, eftersom den har en lång hållbarhet.

Andra användningsområden för moringa

Fröna är inte bara användbara för oljans skull. Människor använder dem också som foder för nötkreatur tillsammans med trädets frukt och löv.

I Sydafrika använder man fröna från detta träd för att desinficera dricksvatten. Man använder också bladen som organiskt gödningsmedel på plantager.

Biverkningar av kallpressad moringaolja

Inom folkmedicin hävdar man att det nästan är ett mirakelmedel och relativt säkert att använda. Det finns emellertid inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för eventuella biverkningar av moringaolja.

Av denna anledning är det alltid bästa att utföra ett allergitest om du planerar att använda det på huden. Du kan till exempel sätta en liten droppe olja bakom örat, låta den verka i 24 timmar och se om det uppstår någon reaktion. Sluta använda oljan om du ser en negativ reaktion.

kvinna med akne
Moringa olja kan förebygga och behandla akne.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 6 eteriska och väldoftande oljor för viktminskning

Saker att tänka på om kallpressad moringaolja

Moringaolja är ett extrakt från fröna av Moringa oleifera. Detta är den mest kända arten av detta släket. Man kan vanligen köpa den i form av eteriska och ätliga oljor.

När det gäller fördelar är det en källa till antioxidanter, den har antiinflammatoriska egenskaper och den kan motverka dåliga kolesterolnivåer.

Liknande så kan oljan förbättra hudens utseende och hälsa. Den kan också fungera som rengörande medel, fuktighetsgivande kräm, förhindra utbrott av akne samt minska fina linjer och rynkor.

Slutligen, det finns inte tillräckligt med studier om eventuella biverkningar av denna olja. På grund av detta rekommenderar hudläkare att man utför ett hudtest före användning, eller att man konsulterar en specialist.

Detta kanske intresserar dig
Pepparmyntolja mot irritabelt tarmsyndrom
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Pepparmyntolja mot irritabelt tarmsyndrom

Pepparmyntolja är en naturlig produkt som har undersökts i stor utsträckning för dess möjliga effekter mot symtomen på irritabelt tarmsyndrom.



  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0