Kan aromaterapi lindra mensvärk?

Dofterna hos vissa eteriska oljor verkar ha en lugnande effekt på sjukdomar och problem, som menstruationsvärk. Vi berättar vad forskningen säger och hur du kan prova hemma.
Kan aromaterapi lindra mensvärk?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Människor har använt aromaterapi sedan urminnes tider som ett hjälpmedel för att lindra olika typer av smärta och krämpor. Denna terapi använder sig av eteriska oljor från olika växter, som enligt vissa undersökningar har antiinflammatoriska och lugnande effekter. I dagens artikel tittar vi närmare på om aromaterapi kan lindra mensvärk.

Även om det inte är en förstahandsbehandling för dysmenorré, har många kvinnor valt att använda sig av aromaterapi under menstruationens första dagar, eftersom de upplever att det ger dem en behaglig känsla av lättnad. Så vad har forskningen att säga om allt detta? Och hur kan du använda dig av aromaterapi hemma? Fortsätt läsa!

Vad är aromaterapi?

Aromaterapi är en kompletterande behandling som använder olika växtföreningar och eteriska oljor vars egenskaper främjar avslappning och smärtlindring. Användningen av dessa medel innefattar inandning eller applicering på huden (i kombination med en neutral olja som katalysator).

Aromaterapi är populärt i traditionell kinesisk medicin, eftersom det antas bidra till lindring av reumatoid artrit, muskelsmärta och andningsbesvär, bland andra sjukdomar. Man anser det dock inte vara en del av konventionell medicin på grund av brist på bevis som stöder deras effekter.

aromaterapi kan lindra menstruationsvärk
Eteriska oljor avger aromer som kan ge olika fördelar beroende på blandning och användning.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Tio sätt att lindra menstruationssmärta

Hur hjälper aromaterapi till att lindra mensvärk?

En av de mest relevanta tillämpningarna av aromaterapi har att göra med lindring av mensvärk. I flera år har många kvinnor med primär dysmenorré använt denna metod som ett komplement till andra typer av symptomlindring. Och även om studier om dess effektivitet saknas finns det gott om anekdotiska bevis som talar om dess fördelar.

Både genom inandning och massage kan denna behandling hjälpa till att minska svårighetsgraden av menstruationskramper och andra symptom som är associerade med menstruationen. Hur sker detta? Enligt vissa forskare ligger förklaringen i placeboeffekten.

Det finns dock hypoteser som tyder på att dessa essentiella oljor faktiskt har smärtstillande och antiinflammatoriska effekter. Följaktligen bidrar de till att mildra smärtan och inflammationen som uppträder i buken under menstruationen.

Vad säger forskning om att aromaterapi kan lindra mensvärk?

Som vi har nämnt finns det inte tillräckligt med bevis för att aromaterapi lindrar mensvärk. Men det finns ändå forskning som tyder på dess positiva effekter mot dysmenorré.

Till exempel fann en studie som publicerades i Journal of Clinical Medicine att den terapeutiska användningen av eteriska oljor vid aromaterapi kan dämpa primär dysmenorré. Dessa effekter uppträder både vid applicering genom massage och inandning.

Även en randomiserad kontrollerad studie publicerad i Journal of Alternative and Complementary Medicine visar att topiskt applicerad aromaterapi med lavendel, salvia och ros är effektiv för att minska svårighetsgraden av menstruationskramper.

Dessutom har man vid forskning funnit att massage med en kombination av eteriska oljor (kanel, kryddnejlika, ros och lavendel) med mandelolja kan vara till hjälp för att lindra smärta och till och med dämpa rikliga blödningar under en kvinnas menstruation. Men vi behöver dock fler studier för att bevisa detta.

Hur utför man en aromaterapisession hemma?

En av de största fördelarna med aromaterapi är att man anser att den är säker för de flesta att använda. Dessutom kan du utföra en session själv hemma med få ingredienser. Allt du behöver är de grundläggande eteriska oljorna och en neutral olja som katalysator, till exempel oliv-, kokos- eller mandelolja.

Ingredienser

 • 5 droppar eterisk olja (lavendel, rosor, salvia, kamomill)
 • 1 matsked neutral olja (15 gram)

Instruktioner

 • Till att börja med, blanda dropparna med eterisk olja med en sked av din neutrala olja (kokos-, oliv- eller mandelolja).
 • När blandningen är klar, smörj in oljan över buken och magen med en mild massage.
 • Massera med cirkulära rörelser i 5 till 10 minuter.
 • Om smärtan sitter kvar kan du upprepa massagen 3 till 5 gånger om dagen.

Andra metoder

 • Späd ut 5 till 10 droppar eterisk olja i en kastrull med kokande vatten
 • Andas sedan in ångorna från kastrullen
 • Du kan göra detsamma med en doftspridare eller diffuser
aromaterapi kan lindra menstruationsvärk: kvinna med ont i magen
Menvärk och kramper är obehagligt för många kvinnor, så pass att de kan hindra dem från att utföra vardagliga aktiviteter.

Ta reda på mer i den här artikeln:  Medicinalväxter mot magsmärta: naturligt och effektivt

Varningar om aromaterapi

I de flesta fall är aromaterapisessioner helt säkra. Trots detta är det bäst att göra ett litet test av oljorna innan du applicerar dem i sin fulla dos. För att göra detta, gnugga en minimal mängd på huden och vänta en dag. Om det efter denna tid inte finns några tecken på irritation eller obehag kan du använda oljan utan problem.

Vissa inhalerade oljor kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor. Därför är det bäst att avbryta användningen om du upplever nästäppa, nysningar eller andra allergiska symptom när du använder dem.

Aromaterapi – ett komplement för lindring av mensvärk

När det gäller att lindra mensvärk kan aromterapi vara ett användbart komplement. Det är dock inte en förstahandsbehandling och dess effekter kan vara tillfälliga.

Om dysmenorré förekommer frekvent och är så svår att den påverkar ditt dagliga liv, är det bäst att uppsöka en läkare. Denna kommer att kunna avgöra om kompletterande tester är nödvändiga och kan vägleda dig i att hitta effektiva terapeutiska alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Silva J, Abebe W, Sousa SM, Duarte VG, Machado MI, Matos FJ. Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):277-83. doi: 10.1016/j.jep.2003.09.007. PMID: 14611892.
 • Cooke B, Ernst E. Aromatherapy: a systematic review. Br J Gen Pract. 2000;50(455):493-496.
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693
 • Masaoka Y, Takayama M, Yajima H, Kawase A, Takakura N, Homma I. Analgesia Is Enhanced by Providing Information regarding Good Outcomes Associated with an Odor: Placebo Effects in Aromatherapy?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:921802. doi:10.1155/2013/921802
 • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Marzouk, T. M. F., El-Nemer, A. M. R., & Baraka, H. N. (2013). The Effect of Aromatherapy Abdominal Massage on Alleviating Menstrual Pain in Nursing Students: A Prospective Randomized Cross-Over Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–6. https://doi.org/10.1155/2013/742421

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.