Vilka är de 8 inledande symptomen på diabetes?

Om du känner igen några av symptomen är det en bra idé att tala med din läkare och genomgå nödvändiga tester för att få rätt diagnos.
Vilka är de 8 inledande symptomen på diabetes?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Diabetes påverkar hur kroppen använder glukosen i blodomloppet. Oavsett hur det visar sig innebär diabetes att man har för mycket socker i kroppen. Idag ska vi tala om de inledande symptomen på diabetes.

Glukos är en substans som är viktig för hälsan. Det är trots allt en stor källa till energi för cellerna som utgör dina muskler och vävnader, inklusive hjärnan. När kroppen inte kan bearbeta glukos ordentligt kan allvarliga konsekvenser uppstå eftersom det stör dina organs funktioner. Kronisk diabetes inkluderar typ 1 och 2. Vidare finns det andra former av diabetes som vanligtvis går att bekämpa, såsom prediabetes och graviditetsdiabetes.

Eftersom tidig upptäckt är nyckeln för att behandlas framgångsrikt är det viktigt att känna till de inledande symptomen på diabetes.

Vilka är orsakerna till diabetes?

Kvinna-testar-blodsockernivåerna

Diabetes inträffar när kroppen inte producerar tillräckligt med insulin eller förlorar förmågan att använda det ordentligt. Insulin är en substans som produceras av bukspottkörteln, och dess huvudsakliga uppgift är att minska mängden glukos i blodomloppet. Hittills finns det inga exakta förklaringar av orsaken till diabetes typ 1. Det kan vara på grund av brist på kontroll över immunförsvaret, vilket leder till självförstörelse av cellerna som producerar insulin i bukspottkörteln.

Prediabetes och typ 2-diabetes inträffar när cellerna blir resistenta mot insulin och bukspottkörteln inte kan producera tillräckligt för att motverka det. Hormonförändringar under graviditeten kan leda till en resistens mot insulin i kroppens celler. Om din bukspottkörtel inte kan generera de mängder som behövs kommer glukos att ansamlas i blodomloppet och resultera i graviditetsdiabetes.

Inledande symptom på diabetes

Många av de inledande symptomen på diabetes kan blandas ihop med andra sjukdomar. Därför är det bäst att genomgå relevanta medicinska tester för att bekräfta diagnosen.

1. Överdriven törst

Diabetes-kan-leda-till-uttorkning

När glukos inte absorberas ordentligt kan ansamlingen i blodomloppet leda till uttorkning. Det ändrar din normala salivproduktion och ökar känslan av törst.

2. Frekvent urinering

Patienter med diabetes behöver ofta urinera eftersom deras njurar jobbar hårdare medan de försöker filtrera ut överflödigt socker från blodet. Det minskar din förmåga att bryta ned gifter och kan även orsaka andra svårigheter med urinsystemet.

3. Sömnproblem

När blodsockernivåerna inte kontrolleras ordentligt kan en patient börja uppleva konstanta sömnstörningarTyp 2-diabetes kommer vanligtvis med sömnlöshet eller andra avbrott under vilan.

4. Långsam läkning

Sår-som-inte-läker

Ett av de största inledande symptomen på diabetes är hudsår eller lesioner som tar lång tid på sig att läka eller inte läker alls.

5. Urinvägsinfektioner

Om din kropp förlorar förmågan att använda glukosen i blodomloppet kommer ditt immunförsvar försvagas. Det kan tillsammans med en negativ påverkan på dina njurar öka risken för urinvägsinfektioner.

6. Fotproblem

Patienter med diabetes bör vara väldigt uppmärksamma på sina fötter. De kan uppleva cirkulationsproblem, vätskeretention och en rad andra symptom som med tiden påverkar dem negativt.

7. Suddig syn – ett av de inledande symptomen på diabetes

Har-du-suddig-syn?

Uttorkning som orsakas av höga blodsockernivåer kan påverka synen. Blodkärl skadas ofta, vilket kan leda till suddig syn.

8. Torr hy

När du utvecklar typ 2-diabetes kan det orsaka cirkulationsproblem som påverkar huden. Det är därför patienter ofta får torr hud eller förlorar fasthet.

Hur diagnostiseras diabetes?

Om du misstänker att du drabbats av diabetes bör du träffa din läkare så snart som möjligt. Att få en tidig diagnos ökar chansen att behandlingen kan minska de negativa effekterna på kroppen.

Läkaren kan föreslå ett av följande tester för att bekräfta om du är drabbad:

  • Glykohemoglobintest (A1C): denna analys granskar dina snittmässiga blodsockernivåer i 2-3 månader.
  • Randomiserat blodsockertest.
  • Blodsockertest vid fasta.
  • Oralt test av glukostolerans.

När diagnosen har ställts måste du hänge dig till att förbättra din livsstil på många sätt. Tillsammans med utskrivna läkemedel kommer det ge dig bättre livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.