Huskurer mot loppbett

Huskurer mot loppbett
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2023

Även om de är små i storlek, kan loppor vara ett mycket besvärande problem. Dessa hoppande insekter livnär sig på blod från människor, hundar, katter och andra varmblodiga djur. Idag ska vi visa dig några huskurer mot loppbett.

Om du har ett husdjur hemma kan du ha drabbats mer än en gång av loppbett, särskilt på benen. Som experter varnar kan dessa kryp ofta orsaka populär urtikaria, vilket är en allergisk reaktion på insektsbett och stick. Faktum är dock att de kan orsaka även allvarligare komplikationer. På grund av detta, och förutom att ta huskurer till hjälp mot loppbett, bör du genomföra en rad åtgärder för att undvika drabbas i framtiden.

Vad är loppor?

Innan du lär dig hur man behandlar bett av dessa parasiter som vanligtvis finns på husdjur, är det en bra idé att känna till några av deras egenskaper. Enligt en artikel i Electronic Journal of Veterinary Medicine är en loppa en mycket liten insekt, max 3,5 mm, som kan hoppa till en höjd av 33 cm horisontellt och 18 cm vertikalt.

Som vi nämner ovan livnär sig den på blod från däggdjur, särskilt djur som katter och hundar. När det gäller deras preferenser verkar det som att typen av blod och kroppslukt, bland annat, gör vissa människor mer benägna att drabbas av dessa bett.

Loppor har en motståndskraftig kropp, så de överlever djurens kliande och sätter sig även på platser där de inte är lätta att nå, till exempel bakom öronen eller på huvudet. Hos människor uppstår ofta bett på ben och fötter, dvs. områden närmast marken.

en katt med loppbett
Dessa hoppande insekter livnär sig på blodet från människor, hundar, katter och andra varmblodiga djur.

Några sekunder efter sticket blir huden vanligtvis inflammerad. Detta förvärras i sin tur av ständigt kliande eller underlåtenhet av korrekt hygien i området. Därför är det viktigt att ha följande steg i åtanke:

  • Tvätta området väl med vatten och neutral tvål.
  • Torka med en handduk som inte släpper partiklar.
  • Undvik att rispa upp huden och applicera en gasväv eller förband som du tar av några gånger om dagen.
  • Klia inte området runt bettet.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vilka är de fyra vanligaste smittsamma sjukdomarna?

Loppor är kända för att vara en vektor för sjukdomar som tyfus, fläckfeber, böldpest, protozoer och inälvsmaskar. De kan också orsaka dermatit, och om du inte hanterar symptomen på rätt sätt de leda till utvecklingen av infektioner som cellulit (bakteriell infektion i huden) och bölder.

Huskurer mot loppbett

Även om det inte är mycket du kan göra när du väl blivit biten, kan följande naturliga huskurer hjälper till att minska klådan efter loppbett. De hjläper dig från att lia dig hela tiden, och förhindra infektion i det drabbade området.

Aloe vera

Ett av de mest använda läkemedlen för att lindra klåda och sveda är aloe vera. Enligt en recension publicerad i Indian Journal of Dermatology har denna växt bland annat antiseptiska, antiinflammatoriska och helande egenskaper. Därför anses det vara ett mycket bra alternativ för loppbett.

Hur gör man?

  • Skär upp en aloe vera-stjälk horisontellt och placera geldelen så att den kommer i kontakt med din hud.
  • Håll fast med gasväv eller tejp under några minuter tills huden absorberat all vätska.

Te

Vanligt te som används i infusioner kan också hjälpa till att lindra loppbett. Dess antiinflammatoriska och antibiotiska effekter är ett effektivt botemedel för att lindra klåda och förhindra infektioner. Du kan använda olika typer, såsom svart, grönt, lavendel eller kamomill.

Hur gör man?

  • Förbered infusionen som du gör när du ska dricka den.
  • Istället för att dricka, låt det svalna och applicera det sedan med en gasväv eller trasa på området.
  • Om infusionen är i en tepåse kan du lägga den direkt på huden.
huskurer mot loppbett: grönt te
Vanligt te kan också hjälpa till att lindra loppbett.

Medicinska växter

Om du har basilika- eller ringblommeblad hemma, kan du använda dessa för att behandla inflammationen som orsakas av ett loppbett. Dessa växter har vanligtvis lugnande effekter och kan vara fördelaktiga i dessa fall. Det är värt ett försök!

Hur gör man?

  • Krossa lite färsk basilika och/eller ringblommeblad tillsammans med lite vatten eller eterisk olja.
  • Applicera som grötomslag.

Havre

Många är de egenskaper som tillskrivs havre för hudvård. När det gäller loppbett, säger en artikel från American Osteophatic College of Dermatology att aktuella antihistaminer och antibakteriella medel, i kombination med varma bad med ett havregryn, hjälper till med rengöring och att lindra klådan.

Hur gör man?

  • Häll varmt vatten i en skål eller fyll badkaret.
  • Strö sedan i några matskedar havregryn.
  • Doppa ner det drabbade området eller applicera med hjälp av en bomullstuss och låt verka i några minuter.

Huskurer mot loppbett: Kokos

Också kokos går att använda i huskurer, och detta är tack vare dess antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Därför kan det vara användbart för att hantera svullnad. Om du använder det på rätt sätt bör svullnaden inte ta mer än två dagar att försvinna.

Hur gör man?

  • Dela en kokosnöt på mitten.
  • Extrahera sedan fruktköttet och lägg det i en mixer.
  • Använd denna kräm för att applicera direkt på loppbetten.
  • Gnugga lite och linda sedan med en handduk eller trasa och låt verka i en timme.
  • Skölj därefter med ljummet vatten.
  • Upprepa två gånger om dagen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Att vaccinera sig mot röda hund: Allt du behöver veta

Bikarbonat

Även om det inte rekommenderas för daglig användning på huden, föreslår Mayo Clinic att använda denna ingrediens för att lindra rodnad, klåda och sveda orsakad av loppbett. Många receptfria krämer innehåller bikarbonat. Men du kan också göra en pasta hemma.

Hur gör man?

  • Lägg en matsked bikarbonat och tillsätt några droppar vatten i en skål.
  • Blanda väl tills du får en pasta.
  • Applicera på huden där lopporna har bitit dig och låt verka i 15 minuter innan du sköljer.
botemedel mot loppbett
Bakpulver kan lindra rodnad, klåda och sveda orsakad av loppbett

Citronskal

Citroner och deras skal har fördelaktiga hälsoegenskaper. Faktum är att ett citronskal är en av våra mest använda huskurer i populärkulturen för att lindra klåda orsakad av loppbett.

Hur gör man?

  • Häll 2,5 dl vatten i en kastrull tillsammans med skalet av en citron. Koka i fem minuter.
  • Ta av från värmen och låt stå tills det svalnat.
  • Applicera sedan på bettet med hjälp av en bomullstops eller -tuss.

Huskurer mot loppbett: Honung

Honung är ett annat alternativ som kan vara fördelaktigt om du har drabbats av ett loppbett. Som en recension publicerad i Pharmacognosy Research visar har denna naturliga produkt antimikrobiella, antiinflammatoriska och helande egenskaper.

Hur gör man?

  • Applicera lite honung på området där lopporna bitit dig, låt verka i några minuter och tvätta sedan med varmt vatten.
  • Ett annat alternativ är att blanda fyra matskedar honung med två matskedar citronsaft, värma i en kastrull och låta svalna till rumstemperatur. Applicera sedan på betten, linda om med gasväv och låt verka i en timme.

Prova dessa huskurer och du kommer att märka den lättnad de ger. För att undvika att bli biten av loppor är det viktigt att hålla god hygien i hemmet. Men framför allt, glöm inte att vidta nödvändiga åtgärder för att hålla dig och dina husdjur rena och fria från dessa parasiter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García E, Halpert E, Rodríguez A, Andrade R, Fiorentino S, García C. Immune and histopathologic examination of flea bite-induced papular urticaria. Ann Allergy Asthma Immunol. 2004 Apr;92(4):446-52.
  • Lisbet, García & E, Suárez & Fernández, Dr. (2010). Caracterización y control de especies de pulgas de importancia veterinaria para la salud animal y pública (Characterization and control of flea veterinary importance to animal and human health). REDVET. XI.
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology53(4), 163–166.
  • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research9(2), 121–127.
  • Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008 Nov;300(10):569-74.
  • Youssefi MR, Ebrahimpour S, Rezaei M, Ahmadpour E, Rakhshanpour A, Rahimi MT. Dermatitis caused by Ctenocephalides felis (cat flea) in human. Caspian J Intern Med. 2014 Fall;5(4):248-50.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.