Hur du kan använda bikarbonat på brännskador

Det finns många sätt på vilka man kan undvika att bli bränd och förebygga ärrbildning av brännskador. Kom ihåg, om brännskadan är allvarlig bör du åka till sjukhuset direkt.
Hur du kan använda bikarbonat på brännskador

Senaste uppdateringen: 26 november, 2018

Det finns tyvärr många situationer och sysslor som kan leda till att vi bränner oss mer eller mindre allvarligt. Idag ska vi kolla på några sätt som man kan använda bikarbonat på brännskador.

Typer av brännskador och symtom från dessa

Brännskada

Det finns tre olika typer av brännskador med olika allvarlighetsgrad.

De tre huvudklasserna är:

 • Första gradens brännskada: Dessa påverkar bara det yttersta lagret av hud. De vanligaste symtomen är smärta, rodnad och uppsvullnad. Dessa kallas även ytlig delhudsbrännskada.
 • Andra gradens brännskada: Påverkar det yttersta lagret och det följande underliggande lagret av hud. Symtomen är bland annat smärta, brännande, rodnad, uppsvullnad och blåsor. Dessa kallas även djup delhudsbrännskada.
 • Tredje gradens brännskada påverkar de djupa lagren av hud. Symtomen är bland annat vit, mörk eller förkolnad hud. Området kan vara avdomnat. Dessa kallas även fullhudsbrännskada.

Det finns även två andra klassifikationer för brännskador:

 • Lindriga brännskador: Dessa är i första hand brännskador av första graden på vilken del av kroppen som helst. En brännskada av andra graden som är mindre än fem till sju centimeter bred inkluderas också i denna kategori.
 • Allvarliga brännskador: Dessa är brännskador av andra eller tredje graden på händer, fötter, ansikte, könsorgan eller kritiska leder.

Rekommendationer

Det är möjligt att ha flera typer av brännskador på kroppen samtidigt.

Allvarliga brännskador kräver omedelbar medicinsk behandling. Detta kan förebygga bildning av ärr, funktionsnedsättning eller missbildning. Brännskador på ansiktet, händerna, fötterna och könsorganen kan vara särskilt allvarliga.

 • Om denna typ av skada uppstår hemma, spola omedelbart kallt vatten på den skadade huden i minst fem minuter. Du kan också fylla en hink eller liknande med kallt vatten, och blötlägga det skadade området i vattnet.
 • Undvik alltid att lägga is direkt på en brännskada eftersom det har motsatt effekt om du vill lindra smärtan. Den kalla temperaturen orsakar till och med mer brännskada på huden.
 • Man bör vara noggrann och försiktig när man rengör en brännskada. Om du har blåsor, se till att du inte spräcker dem.
 • Om du ska resa till ett område där solen är väldigt stark, var noggrann med att använda solkräm för att skydda din hud från skadliga UV-strålar.

Bikarbonat på brännskador

Bikarbonat på brännskador kan lindra smärta

Till milda brännskador av första graden kan du använda hemgjorda botemedel med ingredienser som du redan har i dina köksskåp eller som inte kostar mycket.

Bikarbonat är vanligt både i matlagning och i naturliga mediciner. Detta vita pulver är billigt och finns tillgängligt mer eller mindre överallt. Bikarbonat på brännskador är ett bra alternativ vid olyckor.

Du har förmodligen detta i ditt kök men vet inte än hur användbart det faktiskt är. I allmänhet brukar bikarbonat stå ut för sina läkande och renande egenskaper.

I och med att bikarbonat är ett icke-aggressivt naturligt skrubbmedel för huden, kan det hjälpa dig att bli av med döda hudceller som har blivit brända. Detta kommer också att låta din hud läka medan området hålls rent och mjukt.

Det finns två sätt att dra nytta av bikarbonat på brännskador vid vård efter olyckan.

1. Bikarbonat på brännskador

Det första du ska göra är en massa med bikarbonat och vatten. Kom ihåg att mängden du använder beror på storleken av din brännskada.

Ingredienser

 • 1 matsked bikarbonat (9 g)
 • 5 matskedar vatten

Hur gör du?

 • Blanda ingredienserna tills du får en tjock massa.
 • Applicera den på hudområdet som har skadats, och var försiktig så du inte skadar huden mer.
 • Låt det sitta kvar i 20 minuter och tvätta sedan bort det med rikligt med kallt vatten.

2. Bada med bikarbonat

I detta fall använder du ditt badkar eller en hink för att behandla brännskadorna med bikarbonat.

Ingredienser

 • Vatten (så mycket som du behöver)
 • 4 matskedar bikarbonat (36 g)

Hur gör du?

 • Fyll en hink eller ett badkar (beroende på storleken av din brännskada eller hur mycket av kroppen som täcks av skada) med kallt vatten och tillsätt bikarbonat.
 • Låt skadan ligga i blöt i en halvtimme och skölj sedan med mer kallt vatten.

Det viktigaste är att följa rekommendationerna nämnda ovan.

Det finns många sätt att undvika att få brännskador och att få ärr från dessa. Kom ihåg, om brännskadan är allvarlig bör du få medicinsk behandling på sjukhus omedelbart.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.