Huskurer för att effektivt bli av med förhårdnader

När du gnuggar förhårdnader med en pimpsten lindrar du smärtan och påskyndar återhämtningen. Metoden lämpar sig även bra för de mer känsliga delarna av foten.

Förhårdnader kan vara ett besvärligt problem. Huden tjocknar, blir hård och antar en gulaktig färg som en följd av överdrivet tryck eller friktion. Förhårdnader förekommer oftast på fötterna, men de kan även förekomma på andra delar av kroppen som utsätts för starka påfrestningar.

Den vanligaste orsaken till förhårdnader på fötterna är skor som sitter åt för hårt. Att bära för små skor under en längre tid kan leda till förhårdnader. Problemet kan också uppstå om du går barfota, bär skor utan strumpor eller utövar en sport där du sätter stor press på fötterna.

Förhårdnader kan, bortsett från att vara tråkiga att se på, också vara smärtsamma om de inte behandlas på rätt sätt. Lyckligtvis finns det några naturliga sätt att bli av med förhårdnader och återställa huden till sitt släta och mjuka tillstånd.

Använd en pimpsten

Innan du provar på någon annan behandling för att bli av med förhårdnader kan du försöka gnugga området med en pimpsten. Den är lätt att använda även på de mest känsliga fotområdena. En pimpsten kan bidra till att avlägsna förhårdnader eftersom den underlättar eliminering av död och torr hud samtidigt som den lindrar smärtan och påskyndar återhämtningen av huden.

Vad ska du göra?

 • Blötlägg fötterna i en balja med varmt vatten i 10 minuter för att mjuka upp huden.
 • Gnugga området försiktigt med en pimpsten från sida till sida i 3-5 minuter.
 • Torka fötterna och lägg en bomullstuss indränkt i ricinolja över förhårdnaden, täck med ett bandage och lämna på över natten.
 • Nästa dag sköljer du bort ricinoljan och tvättar fötterna väl. Fortsätta att applicera några droppar ricinolja flera gånger om dagen.

Vit vinägerVit vinäger

Vit vinäger är en mycket effektiv huskur för att bli av med förhårdnader tack vare den höga syrahalten, som bidrar till att mjuka upp hård hud. Denna kur är också antibakteriell och svampdödande, vilket minskar risken att få en infektion.

Vad ska du göra?

 • Innan du lägger dig blandar du en del vit vinäger med tre delar vatten.
 • Gnid detta direkt på förhårdnaden.
 • Täck med ett bandage och lämna det på över natten.
 • På morgonen exfolierar du området med en pimpsten.
 • Slutligen sköljer du det drabbade området och använder en bra fuktighetskräm för att återfukta huden.

Bikarbonat

Bakpulver
Bikarbonat, som du förmodligen redan har hemma, är en bra kur för att bli av med förhårdnader. Det fungerar som en naturlig exfoliant som avlägsnar döda hudceller och tjocka förhårdnader, samt bekämpar bakterie- och svampinfektioner.

Vad ska du göra?

 • Tillsätt två till tre matskedar bikarbonat till en balja med lite varmt vatten och blötlägg fötterna i 15 minuter.
 • Gnugga det drabbade området med en pimpsten för att avlägsna kvarvarande döda hudceller.

Citron

Citron
Citronsyran i citroner bidrar till att mjuka upp förhårdnader och gör det lättare att ta bort dem.

Vad ska du göra?

 • Du kan applicera citronsaft direkt på en förhårdnad och låta den torka in. Upprepa två till tre gånger om dagen.
 • Ett annat alternativ är att göra en tjock pasta med citronsaft och lite jäst. Applicera den på förhårdnaden, täck med ett bandage och lämna på över natten.

Vitlök

Vitlök
Vitlök besitter antioxidativa, antibakteriella och svampdödande egenskaper som bidrar till att eliminera förhårdnader samtidigt som det förebygger olika hudinfektioner.

Vad ska du göra?

 • Krossa en vitlöksklyfta, applicera direkt på förhårdnaden och täck med ett bandage över natten. På morgonen sköljer du med varmt vatten.
 • Ett annat alternativ är att krossa några vitlöksklyftor och blanda dem med salt för att bilda en pasta. Applicera direkt på förhårdnaden och täck med ett bandage i tre dagar. Ta bort bandaget när tiden har gått så blir förhårdnaden lätt att ta bort med en pimpsten.

Spara

MER FÖR DIG