Effektiva huskurer mot förhårdnader

När du gnuggar förhårdnader med en pimpsten lindrar du smärtan och påskyndar återhämtningen. Metoden lämpar sig även bra för de mer känsliga delarna av foten.
Effektiva huskurer mot förhårdnader

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Förhårdnader kan vara ett besvärligt problem. Huden tjocknar, blir hård och antar en gulaktig färg som en följd av överdrivet tryck eller friktion. Förhårdnader förekommer oftast på fötterna, men de kan även förekomma på andra delar av kroppen som utsätts för starka påfrestningar. Innan de blir för hårda, kan det vara bra att man tar till några effektiva huskurer mot förhårdnader.

Den vanligaste orsaken till förhårdnader på fötterna är skor som sitter åt för hårt. Att bära för små skor under en längre tid kan leda till förhårdnader. Problemet kan också uppstå om du går barfota, bär skor utan strumpor eller utövar en sport där du sätter stor press på fötterna.

Förhårdnader kan, bortsett från att vara tråkiga att se på, också vara smärtsamma om de inte behandlas på rätt sätt. Lyckligtvis finns det några naturliga huskurer mot förhårdnader som hjälper dig återställa huden till sitt släta och mjuka tillstånd.

Använd en pimpsten

Innan du provar på någon av våra effektiva huskurer mot förhårdnader kan du försöka gnugga området med en pimpsten. Den är lätt att använda även på de mest känsliga fotområdena. En pimpsten kan bidra till att avlägsna förhårdnader eftersom den underlättar eliminering av död och torr hud samtidigt som den lindrar smärtan och påskyndar återhämtningen av huden.

Vad ska du göra?

 • Sitt med fötterna i en balja med varmt vatten i 10 minuter för att mjuka upp huden.
 • Gnugga området försiktigt med en pimpsten från sida till sida i 3-5 minuter.
 • Torka fötterna och lägg en bomullstuss indränkt i ricinolja över förhårdnaden, täck med ett bandage och lämna på över natten.
 • Nästa dag sköljer du bort ricinoljan och tvättar fötterna väl. Fortsätta att applicera några droppar ricinolja flera gånger om dagen.

Effektiva huskurer mot förhårdnader

1. Vitvinsvinäger

Den första av våra effektiva huskurer mot förhårdnader innehåller vitvinsvinäger. Det är en mycket effektiv huskur för att bli av med förhårdnader tack vare den höga syrahalten, vilken bidrar till att mjuka upp hård hud. Denna kur är också antibakteriell och svampdödande, vilket minskar risken att få en infektion.

Vad ska du göra?

 • På kvällen innan läggdags blandar du en del vitvinsvinäger med tre delar vatten.
 • Gnid detta direkt på förhårdnaden.
 • Täck med ett bandage och lämna det på över natten.
 • På morgonen exfolierar du området med en pimpsten.
 • Slutligen sköljer du det drabbade området och använder en bra fuktighetskräm för att återfukta huden.

2. Bikarbonat

Bikarbonat är en naturlig exfoliant

Bikarbonat, som du förmodligen redan har hemma, är bra att ha i huskurer mot förhårdnader. Det fungerar som en naturlig exfoliant som avlägsnar döda hudceller och tjocka förhårdnader, samt bekämpar bakterie- och svampinfektioner.

Vad ska du göra?

 • Tillsätt två till tre matskedar bikarbonat till en balja med lite varmt vatten och stoppa ner fötterna i 15 minuter.
 • Gnugga det drabbade området med en pimpsten för att avlägsna kvarvarande döda hudceller.

3. Citron

Citron

Citronsyran i citroner bidrar till att mjuka upp förhårdnader och gör det lättare att ta bort dem. När du vill göra huskurer mot förhårdnader är det bra att använda färsk citron, men citronsaft på flaska funkar också.

Vad ska du göra?

 • Du kan applicera citronsaft direkt på en förhårdnad och låta den torka in. Upprepa två till tre gånger om dagen.
 • Ett annat alternativ är att göra en tjock pasta med citronsaft och lite jäst. Applicera detta på förhårdnaden, täck med ett bandage och lämna på över natten.

4. Vitlök

Vitlök kan eliminera förhårdnader

Vitlök besitter antioxidativa, antibakteriella och svampdödande egenskaper som bidrar till att eliminera förhårdnader samtidigt som det förebygger olika hudinfektioner.

Vad ska du göra?

 • Mosa en vitlöksklyfta, applicera direkt på förhårdnaden och täck med ett bandage över natten. På morgonen sköljer du med varmt vatten.
 • Ett annat alternativ är att krossa några vitlöksklyftor och blanda dem med salt för att bilda en pasta. Applicera direkt på förhårdnaden och täck med ett bandage i tre dagar. Ta sedan av bandaget och förhårdnaden kommer vara lätt att ta bort med en pimpsten.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bishop S. (2012). Home treatment options for corns and calluses.
  newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-treatment-options-for-corns-and-calluses/
 • Corns and calluses. (n.d.).
  medlineplus.gov/cornsandcalluses.html
 • How to treat corns and calluses. (n.d.)
  aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/corns-and-calluses

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.