Hur man tvättar en peruk med äkta hår

Peruker med äkta hår har en fördel framför syntetiska på grund av deras naturliga utseende. De kräver dock mer vård - ta reda på hur du tar hand om en peruk med äkta hår här!
Hur man tvättar en peruk med äkta hår

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att tvätta en peruk av äkta hår är en viktig del av att ta hand om den samt bärarens hygien. Med nedan alternativ kan du förändra ditt utseende bara genom att prova olika stilar av peruker och utan att tillgripa färgämnen, hårpermanenter eller låta klippa dig. Peruker, tupéer och hårproteser har ett syfte som går långt utöver det estetiska, eftersom de också kan hjälpa vissa personer att leva med sjukdomar eller tillstånd som påverkar håret.

Enligt en publikation i Journal of the Faculty of Medicine vid Autonomous University of Mexico, möter peruker fysiska, estetiska och sociala behov. Vi måste förstå att hår är en del av kroppen och att det återspeglar tillståndet hos dess bärare. Låt oss se hur man tar hand om dessa hjälpmedel på bästa sätt.

Olika typer av peruker

Anledningen till att bära en peruk är viktig när man bestämmer vilken typ man ska välja. Det finns vissa personer som helt enkelt letar efter en frisyr som inte kräver så många förändringar eller som gör att de kan minska frekvensen på sina besök hos frisören. Det finns också dem som inte vill utsätta sitt hår för plattänger, hårtorkar eller andra metoder som sliter på det.

Å andra sidan använder vissa personer dessa tillbehör för att dölja alopeci eller håravfall orsakat av kemoterapi eller strålbehandling. I dessa fall ger institutioner som American Association Against Cancer vägledning om hur man ska gå tillväga för att skaffa lämplig peruk.

I allmänhet finns det följande typer:

  • Syntetiska peruker: Dessa är gjorda med fiberhår. Du kan inte föna eller platta dem.
  • Handgjorda peruker: Håret sätts manuellt in i en tyll för dessa peruker. Man kan använda äkta eller syntetiskt hår.
  • Maskintillverkade peruker: I det här fallet sys håret maskinellt fast på ett nät för att skapa flera inslag. De ser ofta orealistiska ut på grund av volymen.
  • Blandade peruker: Denna typ av peruk kombinerar äkta och syntetiskt hår. Den övre delen är vanligtvis handgjord, och den nedre delen är vanligtvis maskintillverkad.
  • Peruker med äkta hår: Dessa använder äkta människohår. De håller mycket längre, eftersom de är av högre kvalitet. Du kan torka, platta eller locka dem och ta hand om dem enligt guiden vi ger nedan.
En peruk av äkta hår

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa den här artikeln: Säsongsbetonat håravfall: varför händer det på hösten?

En guide för att tvätta en peruk av äkta hår

En peruk med äkta hår kräver noggrann vård för att inte ta skada av behandlingen, eftersom en viktig faktor som påverkar inköpet av detta tillbehör, är priset. Vissa peruker av äkta hår är väldigt dyra.

Rengöring av sådana peruker kräver speciella produkter, som klargörande medel för peruker av människohår. Ett annat alternativ är milda schampon för färgat hår. När du rengör en peruk av äkta hår, se till att följa handledningen nedan.

Kamma ut peruken

Sättet att förbereda den här typen av peruk innan du sänker ned den i vatten är att kamma igenom den med en bredtandad kam. Red ut sektioner av håret från ändarna till rötterna. För bästa resultat, lös försiktigt upp envisa tovor med fingrarna.

Blötlägg peruken

Häll kallt vatten i en skål och tillsätt lite klargörande schampo. Vänd peruken ut och in och placera den i skålen, utan att skrubba. Låt verka i 5 minuter.

Att skölja en peruk av äkta hår

Skölj bort löddret genom att låta det kalla vattnet rinna av från basen till ändarna. När det inte finns något spår av schampot kvar, ta en handduk och torka försiktigt. Nyckeln är att få din peruk fuktig, och inte längre genomblöt.

Använd balsam på en peruk av äkta hår

Man måste också använda balsam på rätt sätt för att inte förstöra peruken. Fördela lite av produkten underifrån tills det täcker håret utan att vidröra basen. Använd fingrarna för att kamma igenom hårlockarna. Vänta 5 minuter eller den tid som anges i instruktionerna som åtföljer produkten. Återigen, blöt och skölj med kallt vatten som ovan tills det inte finns mer balsam i peruken.

Återfukta den

Precis som med vårt eget hår är det bra att återfukta en peruk. Du gör detta genom att applicera några droppar fuktgivande olja och massera tills den är jämt fördelad. Detta kan vara till exempel arganolja, kokosolja eller bomullsolja.

Att torka en peruk av äkta hår

Avsluta tvätten med att torka peruken. Använd först en handduk och låt den sedan lufttorka en stund. Styla slutligen med en hårtork om du vill. För att hålla din peruk i god form är det viktigt att inte borsta eller använda hårtork om den inte har exponerats för naturlig luft ännu.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 tips för att förebygga håravfall och främja snabb hårväxt

Rekommendationer för att förlänga livslängden på en peruk av äkta hår

Även om tvätt av en peruk av äkta hår förkortar dess livslängd, är den vanliga rekommendationen att tvätta den varannan vecka. Men vissa personer gör detta även så ofta som en gång i veckan eller när de märker att peruken är för torr eller klibbig. Ett tips för att slippa tvätta så ofta är att bära en perukmössa under och att ta av dig peruken innan du går och lägger dig, och undvika att den blir blöt ofta.

Tänk på att när det kommer till peruker av äkta hår, är balsam och återfuktande olja viktiga. Kom ihåg att dessa hårlockar, som är bearbetade och implanterade i ett nät, inte får näring av hårbottens egen olja.

Andra sätt att få din peruk att hålla längre är följande:

  • Förvara peruken i ett perukställ.
  • Blöt inte naturliga peruker med varmt vatten, poolvatten eller saltvatten.
  • Undvik hårspray och gel.
  • Om du torkar peruken med hårtork, glöm inte att använda ett termiskt hårskydd.
  • Om du vill färga din peruk, låt ett specialiserat hårcenter göra det åt dig.
Borsta peruk med äkta hår

Förhindra dermatologiska komplikationer vid användning av peruker

För din hälsas skull, fäst inte en peruk mot ditt huvud med tejp, lim eller andra ämnen, eftersom du riskerar att drabbas av hudförändringar som follikulär lichen planus. Detta tillstånd kan utlösa ärrbildande alopeci, vilket förklaras i en artikel i den medicinska tidskriften Actas Dermo-Sifilográficas .

Ge din hårbotten en paus emellanåt genom att inte bära peruk så ofta eller varva med bekväma hattar, halsdukar och kepsar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.