Hur du behandlar blåsor och sår i munnen

Det kan finnas olika orsaker till varför blåsor och sår uppkommer i munnen, men lösningarna är oftast desamma. Vi kommer att berätta hur du kan lindra smärtan och undvika att det uppkommer i framtiden.
trast

De kan vara väldigt små, men ändå obekväma. De gör ont, de kliar och de kommer lätt tillbaka. Läs vidare för att lära dig om huskurer som behandlar blåsor och sår i munnen så fort som möjligt. 

Varför uppkommer blåsor och sår i munnen?

Blåsor och sår kan uppstå i munnen av olika anledningar. Några av de faktorer som påverkar är stress, intag av sura livsmedel, ett försvagat trast2

Du kan också ha smittats av munherpes, som kan ge munsår på läpparna, men även i näsan och under hakan. För att veta om du har ett munsår är de första symtomen: en brännande känsla, smärtsamma stickningar samt vita eller gråa sår och blåsor.

trast3

Det som är bra med munsår är att de nästan alltid försvinner av sig själva. Smärtan kan vara mycket intensiv, men det är viktigt att du inte rör det drabbade området, även om det kan vara ”frestande”. Låt det gå minst tio dagar.

Naturliga huskurer mot munsår och blåsor

 • trast5

  • Yoghurt: Tack vare mjölksyran och bakterierna i mjölk kan det ändra pH-värdet i munnen och motverka att nya bakterier formas. Ät yoghurt dagligen om du ofta har munsår eller blåsor. Du kan applicera det direkt på såret eller med en bomullstops.
  • Magnesiummjölk: Har en effekt som liknar den du får från yoghurten. Använd det tre gånger per dag för att ändra pH-värdet i munnen och behandla såret.

  Råd för att undvika sår och blåsor i munnen

  Mineral- och vitaminbrist kan orsaka blåsor och sår i munnen, så försök äta så nyttigt du kan. Annat som också kan orsaka blåsor och sår är anemi p.g.a. brist på järn eller folsyra, glutenintolerans, Crohns sjukdom, mm. Tveka inte att lägga till de näringsämnen du behöver i din kost, som gröna bladgrönsaker, fullkorn, mm.

  Tänk på att det kan uppkomma sår när du borstar tänderna. Detsamma gäller när du äter mat med ”skarpa kanter” som kakor, bröd, rostat, mm. Undvik syrliga livsmedel, stark mat och tuggummi, och glöm inte att använda tandtråd efter att du har ätit för att hålla munnen ren och frisk.

  Bilder: Toshiyuki IMAI, the italian voice, Joshua Yoon Her Nandez, Emilian Robert Vicol, gaelx.