Hur du behandlar blåsor och sår i munnen
De kan vara väldigt små, men ack så obekväma. De gör ont, de kliar och kommer lätt tillbaka. Läs vidare för att lära dig om huskurer som behandlar blåsor och sår i munnen så fort som möjligt.
Varför uppkommer blåsor och sår i munnen?
Blåsor och sår i munnen kan uppstå av olika anledningar. Några av de faktorer som påverkar är stress, intag av sura livsmedel, ett försvagat immunförsvar, näringsproblem eller någon form av gastrointestinal sjukdom. Skador från vassa föremål, antingen självförvållat eller från besök hos tandläkaren, kan också orsaka sår.
Du kan också ha smittats av munherpes, som kan ge munsår på läpparna, men även i näsan och under hakan. För att veta om du har ett munsår är de första symtomen: en brännande känsla, smärtsamma stickningar samt vita eller gråa sår och blåsor. Man har nått vissa framsteg i att motverka att sår uppstår genom bruk av kombinationsbehandlingar.
Det som är bra med munsår är att de nästan alltid försvinner av sig själva. Smärtan kan vara mycket intensiv, men det är viktigt att du inte rör det drabbade området, även om det kan vara “frestande”. Låt det gå minst tio dagar.
Naturliga huskurer mot munsår och blåsor
- Salt: Ett mycket billigt antiseptiskt medel och väldigt effektivt. Du behöver bara blanda en tesked salt i ett glas ljummet vatten och skölja munnen med det, med fokus på området där du har såret. Upprepa denna process minst tre gånger per dag. Smärtan och obehaget kommer sakta men säkert att försvinna. Det finns även de som väljer att ta en nypa salt och lägga det direkt på såret. Problemet är att det orsakar mer smärta och irritation, så det rekommenderar vi inte.
- Bikarbonat: Fungerar på samma sätt som salt, som ett antiseptiskt medel. Blanda det i ett halvt glas vatten och skölj munnen. Du kan även göra en massa med bara lite vatten och applicera på ditt sår. Vänta en stund för att låta det verka. Skölj därefter med kallt vatten och undvik att gnugga på såret.
- Väteperoxid: En annan bra kur mot munsår. Ta lite bomull och doppa den i väteperoxid. Applicera direkt på ditt sår tre gånger per dag. Det lindrar obehaget och motverkar eventuella infektioner.
- Munvatten: Den här kuren är inte så “naturlig”, men den kan ändå hjälpa dig att motverka obehaget i munnen. Effekten är omedelbar och den motverkar även att bakterier bildas. Men använd inte för mycket munvatten, speciellt om det är starkt, för då kan det göra riktigt ont.
- Is: Används ofta vid munsår eftersom de minskar inflammation och lindrar smärta. Iskuber fungerar som lindrande medel. Tryck en isbit mot ditt sår när du känner att det behövs.
- Yoghurt: Tack vare mjölksyran och bakterierna i mjölk kan det ändra pH-värdet i munnen och motverka att nya bakterier formas. Ät yoghurt dagligen om du ofta har munsår eller blåsor. Du kan applicera det direkt på såret eller med en bomullstops.
- Magnesiummjölk: Har en effekt som liknar den du får från yoghurten. Använd det tre gånger per dag för att ändra pH-värdet i munnen och behandla såret.
Råd för att undvika sår och blåsor i munnen
Mineral- och vitaminbrist kan orsaka blåsor och sår i munnen, så försök äta så nyttigt du kan. Annat som också kan orsaka blåsor och sår är anemi p.g.a. brist på järn eller folsyra, glutenintolerans, Crohns sjukdom, mm. Tveka inte att lägga till de näringsämnen du behöver i din kost, som gröna bladgrönsaker, fullkorn, mm.
Tänk på att det kan uppkomma sår när du borstar tänderna . Detsamma gäller när du äter mat med “skarpa kanter” som kakor, bröd, rostat, mm. Undvik syrliga livsmedel, stark mat och tuggummi, och glöm inte att använda tandtråd efter att du har ätit för att hålla munnen ren och frisk.
Bilder: Toshiyuki IMAI, the italian voice, Joshua Yoon Her Nandez, Emilian Robert Vicol, gaelx.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.
Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233
Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843
Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17
Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.
Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.
Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.