Hur kommer det sig att vi pratar i sömnen?

Det är viktigt att komma ihåg att när vi pratar i sömnen så kommer orden från vårt undermedvetna och behöver inte betyda något eller ha något att göra med det verkliga livet.
Hur kommer det sig att vi pratar i sömnen?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Har du någonsin fått höra att du pratar i sömnen? Har folk till och med sagt att du haft samtal med människor runt omkring dig eller per telefon?

Vill du veta varför du pratar i sömnen? Läs vidare!

Sa jag något pinsamt?

När någon vi har sovit i samma rum med säger “Du pratar i sömnen” så är det första vi tänker “Nej, det gör jag inte”, och strax därpå “Tänk om jag sagt något konstigt?!”

Då kanske du vill veta varför du pratar i sömnen. Den goda nyheten är att det finns en vetenskaplig förklaring.

Att prata i sömnen är inte konstigt. Det sker undermedvetet och i de flesta fall består pratet av enkla konstateranden eller meningslösa fraser under några sekunder.

Men det finns undantag, naturligtvis, och det är när man pratar och pratar flera gånger varje natt. Det är vanligare än du tror, ​​särskilt hos barn och tonåringar.

Att vi pratar i sömnen beror på flera faktorer. Det kan ha sin grund i en komplicerad dag, att vi känner oss överväldigade eller att vi inte vill uttrycka vad vi känner.

Men om vuxna pratar i sömnen varje natt (eller flera nätter i rad) kan det betraktas som en sömnstörning.

Om du pratar mycket i sömnen kan det bero på långvarig exponering för stress, spänning och utmattning, både fysisk och psykisk. Andra relaterade problem kan vara exempelvis tandgnissling och sömngång.

Det här händer när vi pratar i sömnen

Att prata i sömnen är naturligt

Att prata i sömnen är inte farligt och anses inte vara ett psykologiskt eller medicinskt problem, och det orsakar inte heller problem för de som gör det (med undantag för pinsamma uttalanden).

Det är i princip bara en naturlig egenskap hos en person som sover.

Sömnprat inträffar under två faser av sömnen: I REM-fasen (Rapid Eye Movement) och i icke-REM-fasen.

I det första steget fungerar våra nervceller på ett liknande sätt som när vi är vakna. Således är denna fas känd som “paradoxalsömn” och drömmar är intensivare.

I REM-fasen, å andra sidan, sker en förändring. Munnen, halsen och stämbanden (som hålls inaktiva) “aktiveras” och är i funktion i ett par sekunder. Det är då orden vi uttalar i vår sömn sägs “högt”.

När vi pratar i sömnen under icke-REM-fasen så är det på grund av våra drömmar. Det beror på att vi är halvvakna och mekanismerna för vakenhet tillåter oss att tala.

I motsats till vad som händer när vi är 100% vakna har orden eller fraserna ingen betydelse.

Vad ska jag göra åt det?

Sovande par
Om du sover med din partner eller delar sovrum med någon så har denna person förmodligen försökt att dechiffrera vad du försöker säga.

Men du kan hävda att det är meningslöst. Varför? För att du inte är medveten om vad du säger!

Innehållet i talet är helt slumpmässigt och varar bara i några sekunder. Det kan vara lösa ord, babbel eller något relaterat till de senaste dagarnas upplevelser.

Det är viktigt att förstå det är en omedveten manifestation som inte nödvändigtvis har någon relation till dina vakna tankar eller känslor, precis som är fallet med drömmar.

Dessa ord är fragment av saker du har upplevt under dagen eller kanske för två veckor sedan, eller till och med förra året. Du vet inte när hjärnan kommer att ta upp dem! Det är därför som varken den som pratar i sömnen eller den som hör på borde oroa sig eller tänka för mycket på det.

Det är inget allvarligt problem

Att prata i sömnen är inte ett allvarligt problem som kräver psykologisk behandling. Det enda som kan leda till bekymmer är om du säger något pinsamt eller komprometterande, eller något som kan få dig i trubbel.

Sover

Om du har en partner som är lättväckt kan det vara besvärligt. Emellertid är detta också fallet om du snarkar eller har en mardröm.

Samtidigt, om fenomenet dyker upp plötsligt efter 25 års ålder, eller om det inträffar flera gånger i veckan, kan det vara bra att träffa en specialist.

Det kan bero på rädsla, emotionella problem eller förhöjd stress.

Några av de vanligaste behandlingarna för allvarligt eller kroniskt sömnprat kan vara lugnande vanor innan sänggåendet, såsom:

  • Att ta en varm dusch
  • Lyssna på klassisk musik
  • Läsa en bok

För att inte prata för mycket i sömnen ska du undvika:

  • Att dricka alkohol eller läsk
  • Att träna efter solnedgången
  • Att titta på nyheterna eller filmer som kan öka hjärnaktiviteten (exempelvis skräckfilmer)

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.